Spokojnie, to nie egzamin;) ja przeszłam test tylko w Aterimie, więc mogę CI co nieco powiedzieć;) nie bój się, że ni stąd ni zowąd zadzwonią i będą po niemiecku szprechać - ja najpierw dostałam telefon po polsku z Aterimy z pytaniem, czy mogą zadzwonic w ciągu pół godziny z testem językowym i dopiero potem spodziewaj się tego testu. Ogólnie pisałam już, że rozmowa jest raczej luźna - o rodzinie, zainteresowaniach, planach na przyszłość. Zapytano mnie również dlaczego chcę pracować jako opiekunka, bo bardzo rzadko zdarzają się tak młode osoby, które myślą poważnie o pracy;) opowiedziałam też o moich doświadczeniach (warto użyć paru słówek z fachowego słownictwa medycznego, typu Inkontinenz, bettliegend...). Pani była bardzo miła, mówiła powoli i wyraźnie i nie stwarzała atmosfery testu, chwaliła za odwagę, mówiła, że mogę być z siebie dumna:) Tak więc przygotuj sobie jakieś fajne słówka, zwroty - będzie łatwiej i przede wszystkim mniej stresu:) wejdź sobie na stronę Aterimy, tam jest wiele lekcji niemieckiego, może coś ciekawego wpadnie Ci w oko:) trzymam kciuki!