Powitajki przy kawie 78

22 kwietnia 2025 15:59 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w poświąteczny dzień .Po fajnych obfitych opadach deszczu ,ciepłe słoneczko na niebie .Jajka zjedzone , dyngus zaliczony ,  a zajączek zatankował mi auto .Ciepłego popołudnia.
22 kwietnia 2025 16:09 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Dzień dobry. :chaplin: Za oknem słońce ☀️ się pokazuje ale mokro po nocnych opadach deszczu. 
Zaraz kawa i zajrzę pierw do seniorki co tam na dole się dzieje. 
Dziś myślę co gotować bo wczoraj pół ziemniaka tylko zjadła i łyżkę sosu holenderskiego. Chciała szparagi nie zjadła, chciała winogrono też nie ruszyła. Nie ma siły już jeść i apetyty też nie ma. 
Nie lubię takich miejsc bo nic jej pomóc nie mogę a czekanie na ? 🤔 
Spokojnego dnia opiekunowo. :najlepszego2::kawa:

Przecież jej pomagasz, jesteś przy niej .Wystarczy, że jesteś miła i wyrozumiała , tylko tego podopieczna teraz potrzebuje . A, że nie ma apetytu ? To też trzeba zaakceptować . Każdy, pewnie każdy  chciałby pracować ze zdrowym człowiekiem .  Niestety  taka praca opiekunki , że musimy nieść pomoc w najtrudniejszych chwilach .

22 kwietnia 2025 16:14 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Mleczko,u mnie padał w nocy i nad ranem deszcz! Cudnie było po wyjściu z domu oddychać czystym,pysznym powietrzem.
I witam Opiekunkowo,coraz mniej osób w odliczajkach. Jak już wspomniałam ,pogoda piękna,powietrze czyste bo w deszczu wykąpane :-).Wyszłam. Już przed ósmą ,bo byłam z samego rana na masażu . Jeszcze bolało,jeszcze "ojezuwowałam" i stękałam,ale już mniej,niż tydzień temu. Następny dopiero w sobotę po świętach. Zaraz idę do warzywniaka,po świeży chrzan i buraki. Będę tarła i pewnie płakała :placze1:. Kupię po słoiku gotowego chrzanu i ćwikły ,ale chcę też sama zrobić ,zobaczę jak mi wyjdzie. Jedno pewne,będzie 100% chrzanu w chrzanie :lol1:. No i jeszcze parę innych produktów muszę dokupić. 
A co Ty Mleczko taka tajemnicza? Zdradź nam,dokąd tym razem wybywasz 😘
Na wczorajszym spotkaniu z koleżankami wymyśliłyśmy ,że w maju lub czerwcu wybierzemy się na Podlasie . Niby po sąsiedzku,a nie znamy tej pięknej części naszego kraju. Ktoś tu jest z Podlasia lub tam był i może coś podpowiedzieć ? Kiedyś była Werska,ale wzięła i zniknęła :-(.
To narazie tyle,życzę Wam przyjemnego wielkiego poniedziałku :najlepszego3:
Babka i Anetaaa,szerokiej drogi do domu i wspaniałych urlopów życzę :flaga Polski:

Nie wiem czy padał deszcz, bo mnie nie było . Widzę jednak, że zieleń stała się bardziej soczysta . Dzisiaj padało od rana a teraz słoneczko grzeje .  Ja Gusiu lubię coś wykombinować a im bardziej lat przybywa tym więcej mam tajemnic . Pozdrawiam 

22 kwietnia 2025 21:22 / 4 osobom podoba się ten post
Witam serdecznie,Jak brunet wieczorowa pora.Ale jadę busem do domku,z urlopu u corki w Holandii.Jeszcze parę dni i zasiłek szeregi pracujących.Wszystko co dobre szybko się kończy. Pozdrawiam 
23 kwietnia 2025 05:43 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry środowo.Po wczorajszych ekscesach Seniorki nawet pisać mi się nie chce. Sobie i Wam życzę spokojnego dnia. 
23 kwietnia 2025 05:56 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  Maluda daj na luz. Tutaj też nerwowa sytuacja. Córki mają wszystko w nosie . Dobrze, że seniorzy idą do Haimu bo przynajmniej będzie opieka w większej liczbie osób a nie tylko wszystko na głowie opiekunki. 
Dobrego dnia kochani. 
23 kwietnia 2025 06:44 / 4 osobom podoba się ten post
Witam środowo
Dziś przyjeżdża do mnie Ania, a po południu Natasza
No i faktycznie muszę zacząć się pakować pomału
Miłego dnia wszystkim
23 kwietnia 2025 08:45 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry przy słonecznej pogodzie  mogę góry przenosić a przy deszczowej całe pasma górskie .
Patrzę  na moje kwiatki na tarasie i optymizm mnie nie opuszcza .
Dobrego spokojnego dnia .
23 kwietnia 2025 08:47 / 2 osobom podoba się ten post
Malgi

Witam środowo:chaplin:
Dziś przyjeżdża do mnie Ania, a po południu Natasza:tanczy:
No i faktycznie muszę zacząć się pakować pomału:niebo pieklo:
Miłego dnia wszystkim:wstajemy:

Zauważyłam, że tydzień nam się skrócił 
23 kwietnia 2025 08:52 / 2 osobom podoba się ten post
Maluda

Dzień dobry środowo.Po wczorajszych ekscesach Seniorki nawet pisać mi się nie chce. Sobie i Wam życzę spokojnego dnia. :pije kawe2:

Wyluzuj .Przecież dobrze wiesz , że jedziesz do chorej osoby i na pewno cierpiącej .Sama dobrze wiesz jak można przyjmować ból, ponieważ  też cierpisz .
To specyficzna praca w której trzeba mieć pokłady cierpliwości i wyrozumiałości .Inaczej  z tej pracy zostaje gorycz i niezadowolenie .
23 kwietnia 2025 09:50 / 5 osobom podoba się ten post
Tak szczerze Mleczko. Czy z ręką na sercu możesz powiedzieć, że nigdy nie byłaś w pracy zniecierpliwiona, zdenerwowana, bez siły? Pomijam tutaj jakiekolwiek nasze problemy zdrowotne, bo nie o to mi chodzi. Ja, moim skromnym zdaniem uważam, że niejednokrotnie nasze pokłady empatii, cierpliwości i zrozumienia starszego człowieka biorą w łeb. Jesteśmy tylko ludźmi a nie aniołami. Gdybym taka była, pracowałabym w wolontariacie. I mam  prawo napisać, że mam czasami dość. Po to jest to forum, a nie do umoralniania. Keine Thema. 
23 kwietnia 2025 11:05 / 4 osobom podoba się ten post
Maluda

Tak szczerze Mleczko. Czy z ręką na sercu możesz powiedzieć, że nigdy nie byłaś w pracy zniecierpliwiona, zdenerwowana, bez siły? Pomijam tutaj jakiekolwiek nasze problemy zdrowotne, bo nie o to mi chodzi. Ja, moim skromnym zdaniem uważam, że niejednokrotnie nasze pokłady empatii, cierpliwości i zrozumienia starszego człowieka biorą w łeb. Jesteśmy tylko ludźmi a nie aniołami. Gdybym taka była, pracowałabym w wolontariacie. I mam  prawo napisać, że mam czasami dość. Po to jest to forum, a nie do umoralniania. Keine Thema. 

Masz rację bo czasami w tej pracy poprustu szlag trafia i nie chodzi tutaj o starych , chorych ludzi ale jest setki innych czynników które sprawiają , że się opada z sił i się odechciewa . Cóż niektórzy maja inny na ten temat pogląd. 
23 kwietnia 2025 11:50 / 2 osobom podoba się ten post
Witam mam jedną uwage............TUTAJ JEST JEDEN PRIORYTET.........MLECZKO OSOBA SWIETA .....PAMIĘTAM FORUM BEZ MLECZKA.....to były czasy spokój rada pomoc dzis JENO KRYTYKA ZOSTAŁA I TAK SE MYŚLE CZY TO MLECZKO TO BABA DUŻA CZY MAŁA...BO MLEKO CHYBA JUZ DAWNO SIE ROZLAŁO.....i tylko nie wiem czy to dużo czy mało...podłości nigdy DOŚĆ.
23 kwietnia 2025 12:01 / 5 osobom podoba się ten post
Babka

Witam mam jedną uwage............TUTAJ JEST JEDEN PRIORYTET.........MLECZKO OSOBA SWIETA .....PAMIĘTAM FORUM BEZ MLECZKA.....to były czasy spokój rada pomoc dzis JENO KRYTYKA ZOSTAŁA I TAK SE MYŚLE CZY TO MLECZKO TO BABA DUŻA CZY MAŁA...BO MLEKO CHYBA JUZ DAWNO SIE ROZLAŁO.....i tylko nie wiem czy to dużo czy mało...podłości nigdy DOŚĆ.

Wstałaś lewą nogą babko?🤩 Nie widzę nic złego w jej wypowiedzi, wyraziła swoje zdanie i tyle. Nie każy musi być w skowronkach, nie każdy też musi być wylewny. Popatrz, ilu ludzi tyle opinii.
23 kwietnia 2025 12:07 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Masz rację bo czasami w tej pracy poprustu szlag trafia i nie chodzi tutaj o starych , chorych ludzi ale jest setki innych czynników które sprawiają , że się opada z sił i się odechciewa . Cóż niektórzy maja inny na ten temat pogląd. 

Ta praca to najgorszy kawałek chleba. Zawód opiekunki jest niedoceniany dlatego wciąż zarobki są zaniżane. Opiekunka musi nie tylko napracować się fizycznie ale przyjąć sporo na swoją psychikę. Często dźwiga, zarywać noce, przyjmować ze spokojem humorki podopiecznych i wiele więcej. Praca z chorymi, starszymi ludźmi jeszcze w obcym języku to bardzo wykańczający zawód. Nazywm to zawodem bo to powinien być zawód i to bardzo dobrze płatny. Podobnie z pielęgniarkami.