Jak radzić sobie z trudnymi sytuacjami na zleceniu?

14 listopada 2024 16:28

Praca Opiekuna osoby starszej, choć niezwykle satysfakcjonująca, może wywierać ogromny wpływ na emocje i psychikę. Jest to związane zarówno z fizycznym wysiłkiem, jak i z długotrwałym obciążeniem emocjonalnym, wynikającym z konieczności opieki nad wymagającymi Podopiecznymi.

Poniżej zebrałam odpowiedzi na pytania, które zadawali uczestnicy webinaru „Jak radzić sobie z trudnymi sytuacjami na zleceniu?”. Mam nadzieję, że w przygotowanym materiale znajdziesz pomocne wskazówki, które pomogą Ci radzić sobie z trudnymi sytuacjami w Twojej pracy.

Jaka jest granica między asertywnością a tym, że serce podpowiada, że trzeba pomóc? Ja nie umiem stanowczo odmawiać.

Aby być asertywnym w pracy jako Opiekun osoby starszej, zachowując jednocześnie zaangażowanie oraz empatię, warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach, które pomogą wyznaczyć zdrowe granice  i zadbać o siebie w tej odpowiedzialnej roli.
1. Wyznacz granice - jasno określ swoje obowiązki i zakomunikuj to seniorowi oraz jego rodzinie. Powiedz, kiedy konkretnie możesz pomóc, aby uniknąć nadmiernych oczekiwań. Dzięki temu będziesz w stanie zapewniać wsparcie bez przemęczenia.
2. Naucz się odmawiać w sposób życzliwy, ale stanowczy - kiedy senior prosi o coś,   co wykracza poza Twoje możliwości lub obowiązki, odpowiedz z empatią, ale asertywnie. Na przykład: „Rozumiem, że to ważne, ale dziś nie mogę tego zrobić. Mogę pomóc w tym jutro.” lub „To zadanie wymaga kogoś z innymi kwalifikacjami.” Nie zawsze jest to możliwe, natomiast warto zwracać na to uwagę.
3. Bądź konsekwentny – jeśli raz ustalisz granice, staraj się ich trzymać, by nie wysyłać sprzecznych sygnałów. Seniorzy szybko przyzwyczajają się do wzorców zachowań, dlatego jeśli konsekwentnie będziesz przestrzegać ustaleń, łatwiej unikniesz nieporozumień.
4. Zadbaj o równowagę emocjonalną – potrzeba pomagania może być silna, ale pamiętaj, że Twoje potrzeby i zdrowie psychiczne również są ważne. Regularnie dbaj o odpoczynek, aby unikać wypalenia zawodowego i móc lepiej wspierać seniora.
5. Mów wprost o swoich odczuciach – jeśli czujesz się zmęczony lub obciążony, komunikuj to z szacunkiem. Możesz powiedzieć coś w stylu: „Czuję, że potrzebuję chwili odpoczynku, aby dalej dobrze się Panią/Panem opiekować”. Taka otwartość buduje zrozumienie i szacunek.
6. Ustal priorytety – nie wszystkie prośby seniora muszą być realizowane natychmiast. Wspólnie ustalcie, co jest najważniejsze, a co może poczekać. Na przykład: „Teraz zajmiemy się przygotowaniem posiłku, a na spacer pójdziemy po odpoczynku”.
7. Pamiętaj o wsparciu zewnętrznym – jeśli czujesz, że obciążenie staje się zbyt duże, omów to  z rodziną seniora lub koordynatorem zlecenia. Poproś o pomoc lub rozważ włączenie dodatkowego wsparcia, aby praca była bardziej zrównoważona.
Asertywność pomaga utrzymać zdrową relację z Podopiecznym, ponieważ pozwala na zachowanie równowagi między potrzebami seniora, a Twoimi możliwościami. Dzięki temu możesz być bardziej efektywnym Opiekunem na dłuższą metę.

Moją Podopieczną irytuje to, że się uśmiecham. Pani niestety "odpala się" w ciągu trzech sekund. Wydaje się normalnie funkcjonującą osobą, ale niezwykle łatwo się irytuje. Co robić?

Kiedy seniorka łatwo się irytuje i źle reaguje na uśmiech, możesz zastosować kilka delikatnych i empatycznych podejść, które pomogą lepiej zrozumieć jej potrzeby oraz poprawić wzajemną komunikację.
1. Unikaj wymuszonego uśmiechu – czasem naturalną reakcją Opiekuna jest uśmiech w celu rozładowania napięcia, ale niektórzy seniorzy mogą odebrać go jako nieszczerość lub próbę lekceważenia ich odczuć. Postaraj się przyjąć neutralny, spokojny wyraz twarzy, okazując zrozumienie.
2. Pozwól na wyrażenie emocji – seniorzy mogą doświadczać frustracji lub złości z powodu pogarszającego się stanu zdrowia lub utraty niezależności. Daj osobie starszej przestrzeń do wyrażenia emocji i wysłuchaj jej bez oceniania. Czasami wystarczy być obecnym i okazać zainteresowanie, aby senior poczuł się wysłuchany.
3. Mów spokojnym, przyjaznym tonem – zamiast próbować „poprawić” nastrój seniora, stosuj neutralne, łagodne podejście w rozmowie. Możesz też pytać o konkretne potrzeby, na przykład: „Czy jest coś, co mogę teraz zrobić, żeby poczuła się Pani lepiej?”
4. Dostosuj swoje podejście – obserwuj, w jakich sytuacjach seniorka reaguje irytacją i postaraj się wyeliminować stresujące czynniki lub znaleźć sposób, który pomoże jej się uspokoić. Jeśli seniorka preferuje konkretny sposób rozmowy czy podejścia, spróbuj się do niego dostosować.
5. Wprowadzaj małe zmiany powoli – seniorzy, zwłaszcza ci z problemami poznawczymi, mogą reagować nerwowo na nagłe zmiany lub nowe sytuacje. Wdrażaj zmiany stopniowo i wyjaśniaj każdy krok. To pomoże zbudować zaufanie i zmniejszyć lęk.
Z czasem, gdy seniorka zauważy, że podchodzisz z szacunkiem i wyrozumiałością, może poczuć się bardziej bezpiecznie i otworzyć na wsparcie.

Co zrobić, gdy dochodzi do napadu lęku? Mnie kiedyś Podopieczny wystraszył. Wyszedł z domu, ale na szczęście w porę to odkryłam i złapałam go na wysokości domu sąsiada.

Jeśli senior doświadczył napadu lęku i wyszedł z domu bez wiedzy Opiekuna, warto podjąć kilka kroków, aby zapewnić mu bezpieczeństwo i zadbać o jego spokój.
1. Zachowaj spokój – w sytuacji kryzysowej Twoje opanowanie jest kluczowe. Stres Opiekuna może wpłynąć negatywnie na seniora, zwłaszcza jeśli go znajdziesz i będziesz musiał się nim zaopiekować.
2. Szybko działaj – jeżeli zauważysz, że senior zniknął, zacznij od dokładnego przeszukania okolicy. Często osoby starsze, zwłaszcza w stresie, nie oddalają się daleko.
3. Skorzystaj z pomocy sąsiadów i bliskich – jeśli nie możesz sam odnaleźć seniora, poproś o pomoc sąsiadów lub rodzinę. Często kilka par oczu pozwala szybciej znaleźć osobę.
4. Wezwij odpowiednie służby – jeśli poszukiwania nie przynoszą rezultatów w krótkim czasie, zadzwoń na policję i zgłoś zaginięcie. Ustal wcześniej podstawowe informacje (np. wzrost, ubranie) oraz choroby seniora (np. demencja), co pomoże w szybkim podjęciu działań.
5. Po znalezieniu uspokój seniora – podejdź do niego spokojnie i okaż zrozumienie. Nie oceniaj ani nie reaguj gniewem. Powiedz, że się martwiłeś, ale teraz jest bezpieczny. W trudnych sytuacjach lękowych seniorzy potrzebują wsparcia i zrozumienia, by nie pogłębiać swojego stresu.
6. Zapobiegaj przyszłym sytuacjom – rozważ zabezpieczenia, takie jak dyskretne alarmy przy drzwiach lub opaska identyfikacyjna z kontaktem do Ciebie. Warto na ten temat porozmawiać z rodziną Podopiecznego. Istotne jest też to, by zadbać o to, aby senior miał dostęp do technik relaksacyjnych lub metod na redukcję lęku.
Pamiętaj, że w takich sytuacjach cierpliwość i spokój Opiekuna są kluczowe dla komfortu oraz bezpieczeństwa seniora.

Czy codzienne spacery są ważne? Ja czasami nie mam jak wyjść z domu, muszę być z Podopiecznym. Wtedy staram się ćwiczyć, mam w pokoju otwarte okno, żeby się dotlenić.

Jest to wspaniały pomysł. Nie zawsze jest czas, czy możliwość na to, aby wyjść z domu (może to wynikać z różnych czynników: konieczność pozostania z Podopiecznym, dodatkowe obowiązki, niezbyt dobre samopoczucie, czy brzydka pogoda). Ćwiczenia w domu, przy otwartym oknie (dostarczanie świeżego powietrza) są świetną alternatywą dla spędzania czasu na świeżym powietrzu. Angażujemy wtedy swój organizm w aktywność ogromnie ważną dla zdrowia fizycznego, jak i psychicznego.
Praca Opiekuna osób starszych może być emocjonalnie wymagająca, ale z odpowiednimi narzędziami i wsparciem można zminimalizować obciążenie psychiczne i fizyczne. Kluczem jest rozwijanie samoświadomości, dbanie o siebie oraz korzystanie ze wsparcia społecznego, co pozwoli Opiekunowi zachować zdrowie psychiczne i efektywnie wspierać swoich Podopiecznych.

Czy bierzesz już udział w konkursie organizowanym na naszym forum?

Na naszym forum odbywa się konkurs, w którym do zdobycia jest 3 egzemplarze książki „Obca kobieta”. Co zrobić, by zdobyć nagrodę? By wziąć udział w konkursie odpowiedz na pytanie: 
Jaki jest twój ulubiony sposób na zrelaksowanie się?
Odpowiedzi udziel w komentarzu w temacie na naszym
forum: https://www.opiekunki24.pl/forum/temat/3993/dyskusje-o-artykulach/konkurs---zdobadz-nagrode--ktora-pomoze-ci-sie-zrelaksowac---#897193

Konkurs trwa od 30 października 2024 do 15 listopada 2024 roku. Wyłonienie zwycięzców nastąpi w terminie do dnia 22 listopada  2024 roku. Nagrodzeni Uczestnicy zostaną poinformowani o zwycięstwie mailowo, na adres podany w czasie rejestracji na forum.

15 listopada 2024 13:35
Bardzo mi się podoba, że pani psycholog radzi konkretnie np. "ustal priorytety". Niby się to wie, ale dobrze gdy ktoś przypomni o takich rzeczach