Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

15 lutego 2025 14:45 / 3 osobom podoba się ten post
Rozmrażają się klopsiki w sosie kaparowym,których kiedyś więcej ugotowałam. Zrobię sos,bo zamrażam je w "rosole", ugotuję ziemniaki i zrobię surówkę z buraczków . Sałatka owocowa z lodami na deser.
15 lutego 2025 15:20 / 4 osobom podoba się ten post
Mie mogę się zdecydować  gołąbki czy wątróbka .
Po 14. tej przyjechałam  z pracy ruszyłam zapasy zamrażarki .
Zjem to i to  już po dylemacie .
16 lutego 2025 12:56 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś zupka pieczarkowa z makaronem dla PDP ja sałatka tz.salata lodowa,pomidorowa,ogórek, papryka i zioła, PDP też oczywiście dałam  żeby nie było że ja coś lepszego niby jem No i jogurcik dostala a ja banana
16 lutego 2025 16:05 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa  szczawiowa z jajkiem , śmietaną i naleśniki.
17 lutego 2025 07:10 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś wolne
17 lutego 2025 10:51 / 3 osobom podoba się ten post
Od zapachu aż się w głowie kręci 
Robię dzisiaj żeberka we własnym sosie do tego kasza jęczmienna i buraczki.

Zrobiłam wg starego przepisu bez udziwnienia dlatego zapach jest prawdziwie żeberkowy . Już bym zjadła ,tylko się wstydzę, wyjdzie, że słaba mam wolę .
Zaczeksm 

18 lutego 2025 09:07 / 4 osobom podoba się ten post
Już nastawiłam wodę i warzywa ( kiedyś zwane jarzynami ) takie typowe do rosołu, włożyłam porcje wolowinki rosolowej .
Czekam aż zapachnie .
Nie robię makaronu, bo mnie len objął ramieniem ,kupiłam makaron wałkowany .To z polecenia sąsiadki ,ponoć  lepszy  od dobrych . Ano, zobaczymy .
18 lutego 2025 10:22 / 4 osobom podoba się ten post
Co tam u was w garach sie prychci Ja dziś zupka odgrzeje da do tego budyn i gitaara.Dla siebie zrobię salatke a później spizkhol  pieczony ,z wege feta
19 lutego 2025 08:59 / 5 osobom podoba się ten post
Jeśli nie chcecie zdradzać się z tym co gotujecie . Piszcie pomysły  co chcielibyście ugotować . 
Często w pracy kierujemy się tym co lubi podopieczna czy podopieczny . A gotowanie dwóch różnych obiadów często odpada z racji braku środków lub chęci .

Miewałam takie przypadki .
Dzisiaj u mnie ogórkowa i pierogi ruskie że skwarkami i cebulka .

Ogórkowa robię najlepsza pod  słońcem, wymaga to jednak stania przy kuchni .
19 lutego 2025 10:07 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj będzie Rosenkohlauflauf,mit Mettwursten und Käse uberbacken. Przepis z jakiejś starej gazety,który znalazłam w szufladzie,wraz z  setką innych przepisów. Przejrzałam wszystkie,wyciągnęłam może dziesięć tych,które smacznie (dla mnie😉)brzmią i nie są skomplikowane. Na pewno je wypróbuję .
19 lutego 2025 10:27 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzisiaj będzie Rosenkohlauflauf,mit Mettwursten und Käse uberbacken. Przepis z jakiejś starej gazety,który znalazłam w szufladzie,wraz z  setką innych przepisów. Przejrzałam wszystkie,wyciągnęłam może dziesięć tych,które smacznie (dla mnie😉)brzmią i nie są skomplikowane. Na pewno je wypróbuję .

No fajnie dycht po ichinemu  Mam stare przepisy niemieckie w książkach.  Bardzo lubię bawarska kuchnie taką chłopska .Prosta syta i smaczna . Tyle tych niemieckich książek nazbierałem,  nawet gdybym żyła w nieskończoność to i tak wszystkich przepisów nie wykorzystam .Mam takie zaczynające się od weckowania , poprzez sałatki,ryby,desery, ciasta itp itd.Nawet jeśli nie korzystam to lubię poczytać i poprzegladac .
19 lutego 2025 10:42 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

No fajnie dycht po ichinemu :-) Mam stare przepisy niemieckie w książkach.  Bardzo lubię bawarska kuchnie taką chłopska .Prosta syta i smaczna . Tyle tych niemieckich książek nazbierałem,  nawet gdybym żyła w nieskończoność to i tak wszystkich przepisów nie wykorzystam .Mam takie zaczynające się od weckowania , poprzez sałatki,ryby,desery, ciasta itp itd.Nawet jeśli nie korzystam to lubię poczytać i poprzegladac .

To tak jak ja. Lubię czytać blogi kulinarne,przeglądać stare książki kucharskie,oglądać na YouTube jak inni gotują . Dzieci moje zawsze się śmiały,szczególnie przed świętami czy zapowiedzianymi gośćmi ,kiedy tak siedziałam z nosem w przepisach. Na koniec pytały ,już wiesz co zrobisz? Ale koniecznie zrób jeszcze to i to,czyli to co zawsze lądowało na stole . Na eksperymenty były i są otwarte,ale ulubione dania,takie co to tylko u mamy,muszą być 
19 lutego 2025 11:35 / 5 osobom podoba się ten post
Mleczko

Jeśli nie chcecie zdradzać się z tym co gotujecie . Piszcie pomysły  co chcielibyście ugotować . 
Często w pracy kierujemy się tym co lubi podopieczna czy podopieczny . A gotowanie dwóch różnych obiadów często odpada z racji braku środków lub chęci .

Miewałam takie przypadki .
Dzisiaj u mnie ogórkowa i pierogi ruskie że skwarkami i cebulka .

Ogórkowa robię najlepsza pod  słońcem, wymaga to jednak stania przy kuchni .

Ja robię lepszą i to dzisiaj 
19 lutego 2025 12:59 / 2 osobom podoba się ten post
Ziemniaczki sosik warzywny z mięskiem z podudzia kurczaka,surówka oraz budyn dla PDP, ja Sama surówka posypana prażona cebulką do tego budyn z banama
19 lutego 2025 14:25 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Ja robię lepszą i to dzisiaj :lol3:

He he he nawet Magda Gessler wymieka przy mojej