Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

11 lutego 2025 08:45 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzisiaj będzie na bogato. Choć posiłek raczej bardzo zwyczajny,to bogaty we wszystko czego potrzebujemy ( no,prawie wszystko :oczko:) i rozgrzewający . Najpierw sałatka z dużej ,białej fasoli ( białko,magnez,potas ,witaminy ,błonnik i pewnie jeszcze coś się w niej znajdzie ), z tuńczykiem ( dobre tłuszcze :-)), pomidorkami,oliwą,octem balsamicznym i dużą ilością natki. Po niej rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy,z imbirem,szalotką,chilli,mleczkiem kokosowym i dużo świeżej kolendry.  Smacznie i zdrowo. Dobrze że pdp i Jej syn mają podobne do moich smaki ,inaczej by mnie szybko pogonili z moim gotowaniem :lol1:

Gusiu, podaj przepis na tę sałatkę i na zupę też , bo czytam i wytrzymać nie mogę 
11 lutego 2025 08:54 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Gusiu, podaj przepis na tę sałatkę i na zupę też , bo czytam i wytrzymać nie mogę :glodny:

Chętnie . W przepisach wrzucę ,bo tutaj już wczoraj naśmieciłam trochę 
11 lutego 2025 09:14 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Chętnie :-). W przepisach wrzucę ,bo tutaj już wczoraj naśmieciłam trochę :oczko:

Oj tam, nie przejmuj się :) Mam nadzieję, że Cię nie wystraszyłam tą emotą z nożem i widelcem 
11 lutego 2025 09:18 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Oj tam, nie przejmuj się :) Mam nadzieję, że Cię nie wystraszyłam tą emotą z nożem i widelcem :lol2:

No co Ty,taka strachliwa to ja nie jestem. A jak te strachy tylko na obrazku,to już wcale się nie boję 
11 lutego 2025 10:32 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś na życzenie PDP  Ryżowa na mleku z cynamonem i cukrem ,do tego jogurt  hym no i chyba też się skusze na to danie
11 lutego 2025 11:40 / 3 osobom podoba się ten post
Ponieważ ppdp jest w przeczkolu to ja dziś nie gotuję.Zrobię sobie jajecznicę i git.  
11 lutego 2025 13:31 / 3 osobom podoba się ten post
Już zjadłam bo mi się należało 

Krupnik z kaszą pęczak i dodałam suszone grzybki 
Zjadłam jak górnik po szychcie  

Smakował wyśmienicie ugotowany wg starej polskiej receptury 
Zabielilam na talerzu śmietanka  

11 lutego 2025 13:43 / 4 osobom podoba się ten post
Muszę któregoś dnia krupnik zrobić. Dawno nie jadłam a bardzo lubię . Tutaj  jeszcze nie gotowałam krupniku.
Dzisiaj sznycle,bez panierowania. Do nich karmelizowana cebula i pieczarki smażone na maśle ,zczerwonym winem i octem balsamicznym,pachnące tymiankiem . Nie będzie sałaty ale będzie deser . Karmelizowane mango i ananas z lodami waniliowymi . A co,wszystko mam,to zrobię 
11 lutego 2025 18:45 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

No co Ty,taka strachliwa to ja nie jestem:-). A jak te strachy tylko na obrazku,to już wcale się nie boję :lol1:

To dalej będę dawać czadu :) 
11 lutego 2025 19:46
tina 100%

👍
11 lutego 2025 20:01 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

W przepisach wstawiłam już dwie recepty 😀. Na zupę i sałatkę . Ale dzisiejsze dodatki do sznycli i deser, smakowo nawet ociupinkę im nie ustąpiły 
11 lutego 2025 20:50
Gusia29

W przepisach wstawiłam już dwie recepty 😀. Na zupę i sałatkę . Ale dzisiejsze dodatki do sznycli i deser, smakowo nawet ociupinkę im nie ustąpiły :mniam:

Wykopałam juz wątek, bo się schował. 
12 lutego 2025 12:19 / 2 osobom podoba się ten post
O matko. Lecę się pochwalić , że dzisiaj barszcz ukraiński , wyszedł jak nigdy .
Nie miałam białej kapusty , miałam pekinke i wykorzystałam 
Jest bardzo smaczny, nie mogę się doczekać pory obiadowej, 
Zastanawiam się czy można umrzeć czekając na obiad . Nie z głodu oczywiście , biale śniadanie zjadłam .
12 lutego 2025 13:01 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

O matko. Lecę się pochwalić , że dzisiaj barszcz ukraiński , wyszedł jak nigdy .
Nie miałam białej kapusty , miałam pekinke i wykorzystałam 
Jest bardzo smaczny, nie mogę się doczekać pory obiadowej, 
Zastanawiam się czy można umrzeć czekając na obiad . Nie z głodu oczywiście , biale śniadanie zjadłam .

Biało-czerwono,narodowe barwy dzisiaj u Ciebie na talerzach . Ale mi smaka na ten barszcz narobiłaś . Uwielbiam,sama nie wiem czemu tak rzadko gotuję ? Dodajesz ziemniaki i fasolę? Ja fasolę tak,ziemniaki gotuję osobno,tłukę i dodaję na środek talerza okraszając je zrumienioną cebulką,dolewając po bokach zupę . Nie lubię jak czerwone ziemniaki w zupie pływają . Bardzo pożywna zupka. I smakowita. Może się skuszę i zrobię któregoś dnia. 
Dzisiaj u nas  ryżowe nudle z krewetkami w sosie z pasty z tajskiej bazylii,bo takową ostatnio nabyłam i jestem jej ciekawa. I chyba powtórzę wczorajszy deser,bo był naprawdę pyszny 
12 lutego 2025 13:17 / 1 osobie podoba się ten post
Rybka, ziemniaki puree i surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem. 😋😋😋 
Gotuje pod seniorkę na co ma ochotę. Jest dzień, że je ładnie a następnego dziubnie troszkę. 
A co do barszczu to marzy mi się czysty i go zrobię bo mam jeszcze około 70 uszek 🙈🫣😜 zamrożonych a mój mąż sam tyle nie zje więc czeka na mnie jak zjadę .