Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

20 stycznia 2025 10:23 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

A ja czasem ładna,czasem nieładna ,zależy co jem :lol1:. Na szczęście zdrowa jestem :radosc:

Grunt ,że humor mamy 
20 stycznia 2025 11:02 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Nic mi nie podpowiedzieliscie to nie napiszę co dzisiaj gotuje na obiad .  Powiem tylko ,że przyprawy już są wystawione , co spowodowało, że zapach jak w dobrej restauracji rozniósł się po mieszkaniu .
Zawsze przed użyciem otwieram pojemniczki i szpatułką przemierzam przyprawy . Chyba winko będzie do obiadu , bo trochę tłustawy obiadek .Tłuszcz jako nośnik jest niezbędny w organizmie ,no i nie da się tego zrobić na postno :wspolny posilek: ( qrde jakie stare słowo ).

Coś mi się zdaje,że jeszcze odpowiednie naczynie wyciągnęłaś . Czyżby dzisiaj było u Ciebie nie po polsku a po arabsku?
Ja jeszcze nie mam pomysła na gotowanie. Wczorajsze schabowe z piekarnika zostały bardzo dobrze przyjęte przez pdp i Jej syna . Postaram się coś bezmięsnego wymyślić ,może jakieś warzywne curry czy cóś 
20 stycznia 2025 12:14 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Coś mi się zdaje,że jeszcze odpowiednie naczynie wyciągnęłaś :oczko:. Czyżby dzisiaj było u Ciebie nie po polsku a po arabsku?
Ja jeszcze nie mam pomysła na gotowanie. Wczorajsze schabowe z piekarnika zostały bardzo dobrze przyjęte przez pdp i Jej syna . Postaram się coś bezmięsnego wymyślić ,może jakieś warzywne curry czy cóś :-)

Bezmięsne dla mnie to pestka, już nauczyłam się coś wykombinować .Ja lubię ziemniaki i nabiał ( nie chce pisać, że mleczko ) Lubię ziemniaki gratin można dodać szyneczke w kosteczkę czy boczek wędzony 
Do tego sałata z dobrym sosem i git  Dla mnie to nie jest jedzenie to wyżerka 
20 stycznia 2025 12:19
Mleczko

Bezmięsne dla mnie to pestka, już nauczyłam się coś wykombinować .Ja lubię ziemniaki i nabiał ( nie chce pisać, że mleczko ) Lubię ziemniaki gratin:mniam: można dodać szyneczke w kosteczkę czy boczek wędzony 
Do tego sałata z dobrym sosem i git :-) Dla mnie to nie jest jedzenie to wyżerka :mniam::mniam:

Oj tak,też tak lubię . Tyle że moja pdp nie chce za często jeść ziemniaków . Jakaś nietypowa Niemka,chociaż zauważam,że Polacy są bardziej "kartoflani" od Niemców . Ostatnio przyniosłam z Rewe ich gazetkę kulinarną . Będzie dzisiaj bez ziemniaków ale z ryżem . I mięso też,ale jak czytałam przepis,to już mi smakuje. Padło na Hackbällchen Teriyaki . Pomogę się pdp ubrać,przygotuję ulubiony koktajl i biegnę na 🛒 
20 stycznia 2025 17:50 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Oj tak,też tak lubię . Tyle że moja pdp nie chce za często jeść ziemniaków . Jakaś nietypowa Niemka,chociaż zauważam,że Polacy są bardziej "kartoflani" od Niemców . Ostatnio przyniosłam z Rewe ich gazetkę kulinarną . Będzie dzisiaj bez ziemniaków ale z ryżem . I mięso też,ale jak czytałam przepis,to już mi smakuje:mniam:. Padło na Hackbällchen Teriyaki :-). Pomogę się pdp ubrać,przygotuję ulubiony koktajl i biegnę na 🛒 

A  plasterki ziemniakow ustawiam pionowo   ( zapomniałam napisać ,)
20 stycznia 2025 19:49 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

A  plasterki ziemniakow ustawiam pionowo   ( zapomniałam napisać ,)

No normalnie po niemiecku,ordnung muß sein .
A moja dzisiejsza szpajza była bardzo smakowita. Jak zawsze trochę rezept zmodyfikowałam . Kupiłam taką mieszaną ,żółtą i czerwoną quinoę,w torebce i dorzuciłam na pfanne,wszystko wymieszałam ,posypałam świeżą kolendrą (uwielbiam!) i...wok wygląda jak wylizany,chociaż nikt nie lizał . Wszystko wyjedzone do ostatniego ziarenka
21 stycznia 2025 10:42 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj obiad proszony  nie jem od rama .Mam zamiar doprowadzić do ruiny gospodarza  proszonego obiadu . 
21 stycznia 2025 20:32 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie lekka ale sycąca obiadokolacja. Sałata Cezar z piersią kurczaka i własnoręcznie zrobionym dresingiem Cezar. Na deser jogurt grecki z borówkami i odrobiną syropu klonowego
22 stycznia 2025 16:34 / 1 osobie podoba się ten post
Miała być zupa krem z cykorii,ale nie dostałam jej w Rewe a gdzieś dalej szukać mi się nie chciało . Kupiłam marchewkę . Będzie marchewkowa zupa krem,z imbirem i chilli. No i sałata z pieczonym camembertem i konfiturą z żurawiny . Zaraz zabieram się za gotowanie 
23 stycznia 2025 10:26 / 1 osobie podoba się ten post
Muszę się zabrać za gotowanie obiadu, ciężko to jednak  zrobić z dwoma kotami na kolanach . To po najmniejsze linii oporu zrobię prosty bez wysiłku obiad a zaoszczędzony czas przeznaczę na inne przyjemności .

Bigos jeszcze noworoczny  i ziemniaki tłuczone .

Mam jeszcze trochę zapasów o powinnam wykorzystać .
23 stycznia 2025 10:47 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Muszę się zabrać za gotowanie obiadu, ciężko to jednak  zrobić z dwoma kotami na kolanach . To po najmniejsze linii oporu zrobię prosty bez wysiłku obiad a zaoszczędzony czas przeznaczę na inne przyjemności .

Bigos jeszcze noworoczny :-) i ziemniaki tłuczone .

Mam jeszcze trochę zapasów o powinnam wykorzystać .:glodny:

Mleczko,czy wysyłka do Niemiec wchodzi w grę ? Mam zamówienie na bigos i pierogi . Fryzjer,super fachowiec w strzyżeniu ,niestety odszedł na emeryturę i przekazał zakład swojej pracownicy. Ale 300 euro na fryzjera ,strzyżenie,jakieś malowanie czy pasemka,to ja nie wydam,taka chytra jestem. Obiecał że przyjdzie do nas do domu,zrobi trzy głowy (moją,pdp i Jej corki )za darmo,ale muszę mu ugotować bigos i pierogi .Był kiedyś w Polsce na jakimś seminarium fryzjerskim i jadł tylko bigos i pierogi,tak mu smakowały . Bozeszszsz,ile ja przy tych garach będę musiała stać . Ale oferta kusząca . A u Ciebie wszystko jest,nawet pierogi z falbankami . Może się jakoś dogadamy?
A przy okazji bardzo proszę ,napisz jak robisz ciasto na pierogi,że dobrze się klei i jest tak elastyczne,że falbanki da się zrobić . Ja specjalistka od farszów,ale od ciasta i lepienia,to raczej w konkury z nikim stanąć bym się nie odważyła 
23 stycznia 2025 11:08 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Mleczko,czy wysyłka do Niemiec wchodzi w grę ? Mam zamówienie na bigos i pierogi . Fryzjer,super fachowiec w strzyżeniu ,niestety odszedł na emeryturę i przekazał zakład swojej pracownicy. Ale 300 euro na fryzjera ,strzyżenie,jakieś malowanie czy pasemka,to ja nie wydam,taka chytra jestem:-). Obiecał że przyjdzie do nas do domu,zrobi trzy głowy (moją,pdp i Jej corki )za darmo,ale muszę mu ugotować bigos i pierogi :lol1:.Był kiedyś w Polsce na jakimś seminarium fryzjerskim i jadł tylko bigos i pierogi,tak mu smakowały . Bozeszszsz,ile ja przy tych garach będę musiała stać :zaskoczenie1:. Ale oferta kusząca :oczko1:. A u Ciebie wszystko jest,nawet pierogi z falbankami :-). Może się jakoś dogadamy?
A przy okazji bardzo proszę ,napisz jak robisz ciasto na pierogi,że dobrze się klei i jest tak elastyczne,że falbanki da się zrobić . Ja specjalistka od farszów,ale od ciasta i lepienia,to raczej w konkury z nikim stanąć bym się nie odważyła :-(

Nigdy nie wydziwiam , robię szybko i naprawdę są miękkie i dobrze się kleją .Farsz też dobry, dość ostry .

Po przesianiu mąki do miski zalewam dość ciepła wodą ( żeby nie zaparzyć ) dodaje sol i wymieszam lyzką . Wykładam na stolnicę i wygniatam aż będzie odstawało od deski i będzie sprężyste. Zostawiam w misce pod ścierka aż odpocznie i ciasto i ja . Robię wałek jak na kopytka i po oddzieleniu każdej cząstki robię palcami albo wałkiem placuszki w które wkładam farsz .  
Husky , do farszu dodaje pieprz ziołowy nadaje się do ziemniakow z usmazoną cebulką .  Proste ?  proste  !!!!
Zaryzykuj raz mój przepis . Nie daje żadnego oleju ani jajka do ciasta .Nie daje też skwarek do farszu , bo skwarki są w okresie. Ostatnio robiłam z jeszcze troszkę ciepłego ciasta, dlatego wyszła mi falbanka jak i baletnicy przy spódniczce .
23 stycznia 2025 11:18 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Nigdy nie wydziwiam , robię szybko i naprawdę są miękkie i dobrze się kleją .Farsz też dobry, dość ostry .

Po przesianiu mąki do miski zalewam dość ciepła wodą ( żeby nie zaparzyć ) dodaje sol i wymieszam lyzką . Wykładam na stolnicę i wygniatam aż będzie odstawało od deski i będzie sprężyste. Zostawiam w misce pod ścierka aż odpocznie i ciasto i ja . Robię wałek jak na kopytka i po oddzieleniu każdej cząstki robię palcami albo wałkiem placuszki w które wkładam farsz .  
Husky , do farszu dodaje pieprz ziołowy nadaje się do ziemniakow z usmazoną cebulką .  Proste ?  proste  !!!!
Zaryzykuj raz mój przepis . Nie daje żadnego oleju ani jajka do ciasta .Nie daje też skwarek do farszu , bo skwarki są w okresie. Ostatnio robiłam z jeszcze troszkę ciepłego ciasta, dlatego wyszła mi falbanka jak i baletnicy przy spódniczce .

Dziękuję bardzo 🥰. Już się bałam,że powiesz ok,przelej 300 euro i wysyłka gratis .
Zaryzykuję . Do ziemniaków nie dodajesz twarogu? Ja tak. I farsz zawsze u mnie pikantny musi być !
23 stycznia 2025 11:38
Makaron wstążki z łososiem w sosie śmietanowym . A wstążki w dwóch kolorach ugotuję ,normalny makaron i zielony ,będzie kolorowo na talerzu . Jak zawsze sałata na przystawkę ,dzisiaj rukolą z burakiem,fetą i orzechami .
23 stycznia 2025 12:14 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Dziękuję bardzo 🥰. Już się bałam,że powiesz ok,przelej 300 euro i wysyłka gratis :lol1:.
Zaryzykuję . Do ziemniaków nie dodajesz twarogu? Ja tak. I farsz zawsze u mnie pikantny musi być !

Twarog to taka oczywista oczywistość , że nie napisałam .Oczywiście  Gusiu , przecieram razem z ziemniakami w takiej ilości, żeby nie zdominowały smaku . No i cebulka musi być na ciemno usmazoną do farszu .