Przyznam szczerze, że kiedy wymyśliłem, że zacznę się zajmować opieką to powodem było właśnie to, że pomyślałem sobie, że jest coraz więcej starszych ludzi i że po prostu będzie dużo pracy i to takiej pewnej. Nie myliłem się. Zajmując się opieką możemy wszyscy założyć, że zawsze ktoś będzie potrzebował naszej pomocy. Dobra branża.
Według prognoz GUS do 2050 roku liczba osób powyżej 60. roku życia w Polsce podwoi się! To ogromna zmiana, która będzie miała wpływ na wiele dziedzin naszego życia.
Liczba seniorów w Europie rośnie:
- W Niemczech liczba osób w wieku 65+ wzrośnie z 18,7 mln w 2020 roku do 22,5 mln w 2030 roku.
- We Francji ten sam wskaźnik wzrośnie z 16,7 mln do 20,4 mln w tym samym okresie.
- W słonecznej Hiszpanii liczba seniorów osiągnie 10 milionów!
Załóż konto na forum Opiekunki24 i dziel się swoimi doświadczeniami z innymi Opiekunami oraz Opiekunkami osób starszych.
Co to oznacza?
- Wzrost zapotrzebowania na opiekę nad seniorami. Zawód opiekuna osób starszych staje się coraz bardziej istotny i potrzebny. To szansa na stabilną i satysfakcjonującą pracę w przyszłości.
- Wyższe wymagania dla systemów opieki zdrowotnej. Starzejące się społeczeństwo generuje większe obciążenie dla systemów opieki zdrowotnej. Wymaga to dostosowania infrastruktury i zasobów medycznych do potrzeb seniorów.
- Potrzeba innowacyjnych rozwiązań. Rodzi się potrzeba nowych technologii i usług w opiece zdrowotnej, socjalnej i mieszkalnej, aby sprostać rosnącym potrzebom seniorów.
- Wpływ na rynek pracy. Rosnące zapotrzebowanie na opiekunów może stworzyć nowe miejsca pracy i rozwinąć branżę opieki.
- Konieczność długoterminowego planowania. Te dane skłaniają do przemyślenia polityki społecznej i zdrowotnej. Musimy być przygotowani na wyzwania związane ze starzejącym się społeczeństwem.
Szukasz pracy w opiece? Aplikuj do wielu firm poprzez MULTIFORMULARZ tutaj.
Czy Waszym zdaniem zawód opiekuna osób starszych stanie się jednym z najbardziej poszukiwanych w przyszłości? Pamiętajmy, że wspólnie możemy budować lepszą przyszłość dla wszystkich, niezależnie od wieku. Czekamy na Wasze głosy i pomysły.