Opiekunki w Austrii

05 kwietnia 2024 09:29
Witam, czy są tutaj Panie które pracuja jako opiekunki w Austrri?
04 czerwca 2024 14:37
Halka

Witam, czy są tutaj Panie które pracuja jako opiekunki w Austrri?

czy Ty pracujesz w austrii? ja brałam pod uwagę wyjeżdżać tam. możesz coś więcej napisać?
29 czerwca 2024 19:28 / 2 osobom podoba się ten post
Ano przygnało mnie tutaj, bo się muszę poradzić w pewnej sprawie. Wiem , że gdzieś dzwonią, ale nie wiem w którym kościele a nie będę spekulować w kwestii ważnej, bo mi ułamki powychodzą :)
Zatem do brzegu....Koleżanka koleżanki :) Austriaczka szuka opiekunki do ojca. No i się pytają czy nie znam kogoś z dobrym dojczem, bo senior lubi rozmawiać ale trochę żle słyszy. Jednak jak ja mogę kogoś polecić jak ja keine Ahnung, aber davon viel  Wprawdzie dostałam jakies materiały edukacyjne, ale co jeśli coś pochrzanię i żle doradzę, bo nie skojarzę i się porobi?  Chodzi mi o Gewerbę austriacką  , z czym to się je i ile będzie odliczyc od zarobku rocznie czy miesięcznie. Wolę zapytać praktyków. 
11 kwietnia 2025 13:54 / 1 osobie podoba się ten post
Janka333

czy Ty pracujesz w austrii? ja brałam pod uwagę wyjeżdżać tam. możesz coś więcej napisać?

Tak. Szkoda, ze tak poźno odczytalam te wiadomosć ponieważ długo szukalam zmienniczki Polki, tak Polki.
W tym momencie to juz nieaktualne.
Austria mozna oróbować, z reguły dobre warunki finasowe, do Wiednia trudno sie przebic ale w innych rejonach mozna łatwiej znaleźc prace.
Zatrudnienie przez agencje tylko na gewerbę. Zeby otworzyc gewerbe trzeba ieć zaświadczenie o niekaralności, potem to juz tylko formalnośc. Można to zrobic samemu online ale zwykle robia to agencje.
Ubezpieczenie miesieczne opłaca się samemu 150euro w tym podst. ubezpieczenie zdrowotne, emerytalne + 90euro skladka roczna do WKO.
Jak sie dobrze trafi mozna wyciągnąć na prawdę dobra kasę.
Na rynku dominuja Słowaczki które nienawidza Polek, wycinają konkurencje bez skrupółw, sa zdolne posunąc sie do takich akcji jak chowanie pampersów dla podopiecznego przed zmienniczką, wkładanie osranych sciereczek do czystej bielizny czy wrzucanie wkladek spod podopiecznego byle gdzie w mieszkaniu tak by smierdziały a ty nie wiesz skąd. etc.
To dlatego szukałam Polki...mało Polek pracuje w Austrii, myslę że dlatego wasnie że Słowaczki pracuja we wszsytkich agencjach niemalże, wciskąja swoich. dodatkowo prym widoa Rumunki , Bługarki , Chorwatki....my pomimo iz pracujemuy od nich wszsytkich o niebo lepiej jaks jestesmy spychane.
Ale tak jak mówię trzba próbować.
Acha żeby zatrudnić się trzeba miec kurs opiekuna osób starszych. Jakies boczne agencje obejdą to ale generalnie taki jest wymóg i żeby miec jakiekolwiek sznase to jakis kurs trzeba mieć.
pozdr