Powitajki przy kawie 76

19 stycznia 2024 07:27 / 6 osobom podoba się ten post
Witajcie wszyscy w piątek Wstaję odsuwam rolety i co bielutko wszędzie  trzeba więc wziąć łopatę i odgarnąć chodnik Miłego dnia życzę i idę robić kawkę 
19 stycznia 2024 07:36 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry . 
Spałam jak suseł , czas wrócić do żywych .Gimnastyki porannej nie będzie bom leniwa ostatnio  . Kaffka już tak , choć ostatnio pije chętniej herbatę z cytrynka i miodem .
Herbatkę dostałam oryginalną , przywieziona z Anglii .Nazwy nie podam, bo ktoś się ze mną podzielił swoim prezentem i jest  bez opakowania .Trzymam ja w puszce , jest aromatyczna i mocna ,taka jaką lubię .
Słonecznego dnia życzę 
19 stycznia 2024 07:48 / 4 osobom podoba się ten post
Babka

Oj Mleczko no podziału nie ma ja wiem, ale ja o tym że zawód nie ginie bo i młodsze się garną a fajna każda z Nas może na swój sposób wszak każda z nas inna. Alem przecież tu obecnych obrazić nie chciała swoje każda z nas albo przeszła albo jeszcze to przed nią czego nikomu nie życzę to i my teraz starsze spokojniejsze nie wadzące nikomu.OT PRZYKŁADEM ŚWIECIĆ TERAZ NAM PRZYSZŁO I DAWAĆ DOBR RADY.:aniolki:WITAM PIĄTKOWO BO TAK PIĘKNIE I ZDROWO.:chaplin:

Nie nerwuj się  babka  nie pomyślałam nawet o złych intencjach . Fajnie, że masz ochotę pisać . 

Ja się jakoś nie starzeje ,co rok jestem ładniejsza  mądrzejsza  a PESEL jakoś mi nie wadzi .  Pozdrawiam serdecznie .
19 stycznia 2024 08:09 / 5 osobom podoba się ten post
Maluda

Doberek piątkowo.Koniec spania o 3.30,bo wyrwał mnie ze snu krzyk Seniora , który spadł z łóżka.W pierwszej chwili nie wiedziałam,co się dzieje.Zawołałm Córkę,zaraz zbiegła.Chyba niepotrzebnie wczoraj Mu mówili, że jedzie do lekarza,bo był już w butach w łózku.Corka coś tam mu wytłumaczyła,zapakowałysmy Go do łóżka i narazie cisza,ale ze snu oczywiście nici.Zaraz biorę się za kawę.Tak jak wczoraj miałam dobry nastrój,tak teraz kiepsko widzę nadchodzacy dzień.Oby dla Was był spokojny i bezstresowy.

Nie koniecznie musi być gorszy dzień . U takich podopiecznych nastrój jak pogoda , bardzo zmienny jest .Łóżko powinno mieć zabezpieczenie , bo to wstawanie nocne jest   za  częste .Pewnie bardziej z obawy i przyzwyczajenia  niż z potrzeby . Ciężko jest zmienić nawyki , tłumaczenia nie pomogą , przyzna rację , ale robi tak , jak robił do tej pory .
Tak jakoś się utarło , że o wszystko martwi się i zabiega opiekunka . Rodziny pozbywają się zmartwienia a płacą tylko za pracę . A gdzie te kombinowania przy biegunkach , bezsenności , bólach ,zaparciach , tęsknocie za bliskimi . Przecież nawet mocno demencyjna osoba tęskni za swoimi, chociaż nie potrafi tego jednoznacznie przekazać .
To ciężka praca a jeszcze cięższa gdy zaangażujemy się emocjonalnie . 
19 stycznia 2024 08:44 / 5 osobom podoba się ten post
Haha ja już odśnieżyłam i wypiłam kawkę,pdp słyszę jak się ubiera pomału i zaraz będzie śniadanko a za oknem znowu pada ale widzę że jakieś służby odśnieżają a ja się tyle męczyłam   
19 stycznia 2024 10:02 / 6 osobom podoba się ten post
Mleczko

Nie koniecznie musi być gorszy dzień . U takich podopiecznych nastrój jak pogoda , bardzo zmienny jest .Łóżko powinno mieć zabezpieczenie , bo to wstawanie nocne jest   za  częste .Pewnie bardziej z obawy i przyzwyczajenia  niż z potrzeby . Ciężko jest zmienić nawyki , tłumaczenia nie pomogą , przyzna rację , ale robi tak , jak robił do tej pory .
Tak jakoś się utarło , że o wszystko martwi się i zabiega opiekunka . Rodziny pozbywają się zmartwienia a płacą tylko za pracę . A gdzie te kombinowania przy biegunkach , bezsenności , bólach ,zaparciach , tęsknocie za bliskimi . Przecież nawet mocno demencyjna osoba tęskni za swoimi, chociaż nie potrafi tego jednoznacznie przekazać .
To ciężka praca a jeszcze cięższa gdy zaangażujemy się emocjonalnie . 

To prawda,podzielam Twoje zdanie. Oby w przypadku Maludy się sprawdziło i będzie miała spokojny dzień . Witam piątkowo,i już mamy weekend. Może nawet będę miała sporo wolnego bo dzisiaj po południu córka seniorki przyjeżdża . Zawsze kiedy jest tutaj,to przejmuje opiekę nad mamą. Złapię głębszy oddech. Fizycznie się nie przemęczam ale miejsce wymagające i często psychicznie wyczerpujące. Tak jak piszesz,nawyków się nie zmieni a to,co kiedyś przychodziło naszym podopiecznym łatwo ,niektóre czynności odruchowo,to teraz często jest dla nich niebezpieczne. I kto się martwi? Opiekunka. Dzieci mówią mama tak ma,zawsze taka była,tak robiła, więc się nie przejmuj . A jak się nie przejmować kiedy jesteśmy za te mamy i ojców odpowiedzialni ?
Dobrego,spokojnego dnia życzę 
19 stycznia 2024 10:36 / 6 osobom podoba się ten post
Mleczko

Nie nerwuj się  babka  nie pomyślałam nawet o złych intencjach . Fajnie, że masz ochotę pisać . 

Ja się jakoś nie starzeje ,co rok jestem ładniejsza :-) mądrzejsza :-) a PESEL jakoś mi nie wadzi :-).  Pozdrawiam serdecznie .

BRAWO ZA TAKI WPIS BRAWO PESEL TO ONI SE NADALI A MY IDZIM JAK PO FALI.Jam na wyjezdzie kochana od 7 lat nie byłam bom do emerytury składki zbierała.....teraz może deczko z doskoku bo w domu 8 wnucząt i tesknota wielka.Tak już mają babki ale tylko sie z tego cieszyć bo to nasze skarby .
19 stycznia 2024 14:56 / 7 osobom podoba się ten post
Hej wszystkim forumkom i - wiczom
Kto to wymyślił PESEL tu mają AHV i wystarczy.Ja się nie stresuję liczbami ale  moja koleżanka przypomina mi zawsze z okazji Nowego Roku ile jeszcze do emerytury  Tu też zasypało, muszę pójść na zakupy ale chyba jeszcze trochę polezakuję sobie. Mleko i tam takie inne z połki nie ucieknie a opiekunka powinna być wypoczęta 
Pozdrawiam serdecznie weekendowo
19 stycznia 2024 19:49 / 8 osobom podoba się ten post
Przyszłam podziękować Malgi za odliczanie, nie zapomniałam o was! Dojechałam w jednym kawałku. Obyło się bez poślizgów i nadmiernej prędkości Teraz delektuję się spokojem i bolączkami własnej codzienności. Życzę wam bezstresowej pracy.
19 stycznia 2024 22:03 / 6 osobom podoba się ten post
W niedzielę lecąc z Zurychu dotarłam w jednym kawałku, ale bez walizki. Pilot nie znał się na zegarku :) Zapowiedzial, że wylądujemy w WAW 10 min przed czasem , a zamarudził i wyszło 20 min po czasie. Może też miał szlaban na lądowanie. Skutkiem tego, czasu na przesiadkę i przeładowanie bagaży było zbyt mało i walizki podróżujących z Zurychu z przesiadką na Szczecin, zostały w WAW. W Szczecinie nie doczekawszy się walizki na taśmie , cała w szoku pobiegłam złożyć reklamację a za mną dwóch Niemcow, którym nie pomogło naprowadzenie co i jak, trzeba było niemalże wziąc za łapę i zaprowadzic. Ale ja byłam pierwsza w kolejce, potem uciekłam. Na szczęscie walizkę dostarczono następnego dnia pod adres. Wiadomo kto zawinił, ale ja podejrzewam co innego. Będę szukać haka 
19 stycznia 2024 22:06 / 4 osobom podoba się ten post
kamisz49

Przyszłam podziękować Malgi za odliczanie, nie zapomniałam o was! Dojechałam w jednym kawałku. Obyło się bez poślizgów i nadmiernej prędkości:-) Teraz delektuję się spokojem i bolączkami własnej codzienności. Życzę wam bezstresowej pracy.

Spokojem rozumiem, ale bolączkami?
19 stycznia 2024 22:42 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Spokojem rozumiem, ale bolączkami?

Dawno mnie tu nie bylo( w zeszlym roku ostatnio) i nie moge sie odniesc do Twojego zapytania o menu na naszym malym oddziale bo teraz to 10 osób.Wymieszane towarzystwo: Demencja ,AL,Down (prawdopodobnie tylko na 2 tyg),Epilepsja,Schizofrenia .Jeszcze nie jestesmy przebranżowieni calkowicie a miało być szybko i sprawnie .Nie jest to dobre ani dla nich ani dla nas .Wracam czasem zmęczona tą różnorodnoscią . Troche to jeszcze potrwa.A dziś na koncercie muzyki akordeonowej z przytupem pan z Al i pan z Downem nawet nie drgneli .Tak pochlonęla ich muzyka , grzecznie wrocili ze mną na oddział za rączkę 😀Mało mamy też personelu .Te braki to chyba wszędzie .  Miłego wypoczynku z rodziną😊
19 stycznia 2024 22:47 / 6 osobom podoba się ten post
Dobry wieczór i zaraz dobrej nocy życze😄U mnie też bialego nawiało nocą.Weekend mam wolny to do Zurychu skoczę bo to blisko.Dalej mi sie nie chce teraz  .Czekam na wiosnę.🙏
19 stycznia 2024 22:52 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Hej wszystkim forumkom i - wiczom:-)
Kto to wymyślił PESEL tu mają AHV i wystarczy.Ja się nie stresuję liczbami ale  moja koleżanka przypomina mi zawsze z okazji Nowego Roku ile jeszcze do emerytury :agent: Tu też zasypało, muszę pójść na zakupy ale chyba jeszcze trochę polezakuję sobie. Mleko i tam takie inne z połki nie ucieknie a opiekunka powinna być wypoczęta :-)
Pozdrawiam serdecznie weekendowo

Cześć a gdzie Ty teraz ? Dalej ten sam kanton ?😊A i BVG  też mają 😉
19 stycznia 2024 22:56 / 3 osobom podoba się ten post
Babka

Oj Mleczko no podziału nie ma ja wiem, ale ja o tym że zawód nie ginie bo i młodsze się garną a fajna każda z Nas może na swój sposób wszak każda z nas inna. Alem przecież tu obecnych obrazić nie chciała swoje każda z nas albo przeszła albo jeszcze to przed nią czego nikomu nie życzę to i my teraz starsze spokojniejsze nie wadzące nikomu.OT PRZYKŁADEM ŚWIECIĆ TERAZ NAM PRZYSZŁO I DAWAĆ DOBR RADY.:aniolki:WITAM PIĄTKOWO BO TAK PIĘKNIE I ZDROWO.:chaplin:

Babkę to bym zjadla 😉😁może podbiore Maludzie a Ciebie zostawię wnukom😄