Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

06 listopada 2023 22:37 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

No to ja jutro gołąbki .Mam zamrożone tylko sosik dorobię i w nim odgrzeje te gołębie :-).

A dzisiaj pomidorowa z ryżem 
07 listopada 2023 06:27 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś na tapecie kartofle.
07 listopada 2023 11:16 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Gusiu pisałam Ci kiedyś przepis na taki garnkowy tadżin z  zielonym groszkiem . Robiłaś? Jestem ciekawa Twojej opinii .

Tak,robiłam. W piekarniku,w żeliwnym garnku (ślicznym),takim podrabianym le crueset .
 Z kurczakiem,bo akurat miałam a do sklepu,pamiętam,iść mi się nie chciało. Wyszło naprawdę pysznie i aromatycznie . Fajnie że mi przypomniałaś,danie super na jesienne dni czy wieczory. Może będzie mi się chciało zrobić na babskie spotkanie 
07 listopada 2023 12:07 / 3 osobom podoba się ten post
Naleśniki z francuską nutellą, dżemem i bananami 
07 listopada 2023 12:08 / 2 osobom podoba się ten post
Abu

Dziś na tapecie kartofle.

Czym przyklejasz kartofle do tapety ? I jak je ściągasz ? Są jadalne po tym eksperymencie ? 
07 listopada 2023 12:11 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Czym przyklejasz kartofle do tapety ? I jak je ściągasz ? Są jadalne po tym eksperymencie ? :-):-):-)

Takie tam... triki z hameryki...
07 listopada 2023 12:13 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Tak,robiłam. W piekarniku,w żeliwnym garnku (ślicznym:-)),takim podrabianym le crueset :lol1:.
 Z kurczakiem,bo akurat miałam a do sklepu,pamiętam,iść mi się nie chciało. Wyszło naprawdę pysznie i aromatycznie :mniam:. Fajnie że mi przypomniałaś,danie super na jesienne dni czy wieczory. Może będzie mi się chciało zrobić na babskie spotkanie 

07 listopada 2023 12:14 / 4 osobom podoba się ten post
Ja jestem miszczem  w.robieniu potraw z lodowkowych resztek .Wczoraj obrałam za dużo ziemniaków na placki więc je ugotowałam. Dzisiaj dodałam napoczętą kostkę twarogu + jajko + trochę mąki i zrobiłam kopytka 
Okrasilam masłem z bułką tartą i odrobiną cukru 
Pisze w czasie przeszlym , bo już zjadłam .
07 listopada 2023 12:18 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ja jestem miszczem :-) w.robieniu potraw z lodowkowych resztek .Wczoraj obrałam za dużo ziemniaków na placki więc je ugotowałam. Dzisiaj dodałam napoczętą kostkę twarogu + jajko + trochę mąki i zrobiłam kopytka 
Okrasilam masłem z bułką tartą i odrobiną cukru 
Pisze w czasie przeszlym , bo już zjadłam .:mniam:

U mnie też dziś kopytka ale podsmażę sobie do nich boczek pokrojony w kosteczkę 
07 listopada 2023 12:21 / 1 osobie podoba się ten post
mariakoc

U mnie też dziś kopytka ale podsmażę sobie do nich boczek pokrojony w kosteczkę :gotowanie:

Dzisiaj chciałam na słodko co mi się rzadko zdarza .
07 listopada 2023 12:24 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ja jestem miszczem :-) w.robieniu potraw z lodowkowych resztek .Wczoraj obrałam za dużo ziemniaków na placki więc je ugotowałam. Dzisiaj dodałam napoczętą kostkę twarogu + jajko + trochę mąki i zrobiłam kopytka 
Okrasilam masłem z bułką tartą i odrobiną cukru 
Pisze w czasie przeszlym , bo już zjadłam .:mniam:

Ja też . Właśnie na drugie śniadanie zrobiłam sobie grzanki. Podeschnięta bagietka pokrojona na kromki,samotną gruszkę pokroiłam w plasterki,przykryłam plastrami napoczętego brie i do piekarnika. Zjadłam wszystko 
08 listopada 2023 07:35 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś ugotuje ogórkowa bo mam otworzone ogórki kiszone polskie - ale z Rewe. 
08 listopada 2023 08:31 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiejszym lajtmotywem kuchennych dobrodziejstw jest... fasola!
08 listopada 2023 09:23 / 4 osobom podoba się ten post
Fasola też czeka . 
Ale dzisiaj śledź ostatni , ziemniaki , fasolka zielona z boczkiem? Jajko?
08 listopada 2023 09:43 / 2 osobom podoba się ten post
Wczoraj ugotowałam sobie jesienną zupę krem. Taką bez nazwy,wrzuciłam to,co miałam w lodówce i szafkach i kolejny raz przyznaję rację Mleczko,resztkowej jedzenie może być pyszne. Po powrocie z wyjazdu niczego nie będę musiała wyrzucać,bo zwiędło czy wyschło.Zupa wyszła tak smaczna,że podzielę się z Wami tym,co się w niej znalazło. Cebula,dużo czosnku,marchewka,batat,obrane ze skórki pomidory,papryka czerwona i mała garstka soczewicy czerwonej. Wszystko podsmażyłam na oliwie,nie żałowałam przypraw -świeży imbir,kolendra,kmin rzymski,papryka wędzona,sól,pieprz,zalałam bulionem warzywnym(własnym,miałam zamrożony), ugotowałam i zblendowałam dodając mleko kokosowe. Smaku i zapachu nie da się opisać. Piękny kolor,bogactwo smaków i zapachów na talerzu,to jest to,co w szare,mokre,jesienne dni,"robi nam dzień". Dzisiaj na śniadanie,zamiast owsianki też talerz gorącej zupy. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej