Powitajki przy kawie 71

31 października 2022 09:04 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo  pięknego dnia życzę. No i o zakupy niektórzy . U mnie NRW święto jutro. 
31 października 2022 09:25 / 7 osobom podoba się ten post
Dzień dobry, u mnie też ciepło jak na koniec października, 14 stopni. Jeszcze mglisto, opadająca mgła moczy ziemię i chodniki, myślałam że padał deszcz. Pogoda skłania do zadumy nad upływającym czasem. Smutne to co napisała Mleczko o braku wspomnień związanych z mamą
Mleczko, taki  stan towarzyszy Ci przez całe Twoje życie, mam nadzieję że dzięki temu jesteś mniej smutna 
Halloween-czym jest to "święto" ściągnięte zza wielkiej wody?
Dla mnie to też dzień duchów. Ale tych przyjaznych. Już kilka ostatnich dni października "przychodzą "do mnie. Tak dzieje się od lat.  Z czasem jest ich coraz więcej i  trochę ciasno robi się w moim mieszkaniu. Rozmawiam z nimi, tzn ja mówię, a one słuchają ?. Powracają wspomnienia, od tych czasami przykrych odcinam się, nie myślę o tym co by było, gdybym wtedy to czy tamto. Jak w piosence "ale to już było i nie wróci więcej ". Uśmiecham się do miłych wspomnień, powracam do radosnych chwil. Może dlatego te wszystkie  odwiedzające mnie duchy tych, którzy odeszli na zawsze, przychodzą do mnie uśmiechnięte. Wierzę , że dobrze jest im tam gdzie są. Lubię posiedzieć przy grobach moich bliskich. Jednak nie 1 listopada kiedy, tak mnie się wydaje, wszyscy bardziej myślą o tym jak kto wygląda, w co się ubrał, kto się postarzał i jak oni sami wyglądają na tle innych. Przynajmniej tak jest w małych miasteczkach, a właśnie w takim są groby moich bliskich." lubię" puste cmentarze .Nie umiem się skupić i modlić przy grobach.
Idę sobie pogadać, powspominać, czasem zapalę fajkę z tymi, z którymi kiedyś wspólnie popalaliśmy. 
Ot, takie refleksje mnie dzisiaj nachodzą. Takie jest moje halloween.
Życzę dobrego dnia wszystkim, tym co w drodze bezpiecznych podróży do domu. Sobie i Wam,tylko dobrych, ciepłych myśli o tych, których już z nami nie ma. ?
31 października 2022 09:45 / 7 osobom podoba się ten post
Nie będę w domu . Więc tutaj w Düsseldorfie pójdę na cmentarz pooddychać ta atmosferą tego jutrzejszego dnia . Niezależnie od mody lubię polski sposób celebrowania Wszystkich Świętych.  Światełko do nieba. 
Pamiętacie Wszystkich Świętych w 2020 roku . Zamkniete cmentarze. Przekradaliśmy się o zmroku  .  Pierwsze święto po odejściu mojej Mamy. 

31 października 2022 20:20 / 7 osobom podoba się ten post
Nie dość, że nie w domu, to jeszcze jutro w pracy. Czy mnie Haloween kręci ? W przeciwienstwie do dzieciarni niespecjalnie i chyba idea Haloween jest w tym, aby wlasnie dzieciakom w sposób przystępny śmierć "odtajemniczyć" .
Ja natomiast lubię, choć nie zawsze mogę w tym czasie być w Polsce i iśc na cmentarz wieczorem, kiedy jest ciepło od płomyków zniczy. Po ciemku też nie widac przesadyzmu , kto co i jak i dlaczego, ani "obrabiania " grobów grabkami czy czym tam-jeśli komuś to bardzo przeszkadza. Mnie to raczej obojętne, ale pozoranctwa nie lubię na żadnej płaszczyźnie, dlatego wolę jak jest spokój i skupienie. W sumie póki zmarłych wspominamy , dopóty oni zyją w pamięci naszej. Jutro zapalę świeczkę wirtualną , innej możliwości nie mam . To musi wystarczyć i pamięć. 
Dobry wieczór. 
31 października 2022 21:01 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie dość, że nie w domu, to jeszcze jutro w pracy. Czy mnie Haloween kręci ? W przeciwienstwie do dzieciarni niespecjalnie i chyba idea Haloween jest w tym, aby wlasnie dzieciakom w sposób przystępny śmierć "odtajemniczyć" .
Ja natomiast lubię, choć nie zawsze mogę w tym czasie być w Polsce i iśc na cmentarz wieczorem, kiedy jest ciepło od płomyków zniczy. Po ciemku też nie widac przesadyzmu , kto co i jak i dlaczego, ani "obrabiania " grobów grabkami czy czym tam-jeśli komuś to bardzo przeszkadza. Mnie to raczej obojętne, ale pozoranctwa nie lubię na żadnej płaszczyźnie, dlatego wolę jak jest spokój i skupienie. W sumie póki zmarłych wspominamy , dopóty oni zyją w pamięci naszej. Jutro zapalę świeczkę wirtualną , innej możliwości nie mam . To musi wystarczyć i pamięć. 
Dobry wieczór. 

Też lubiłam o zmroku, dawne to dzieje, ale później przeprowadziliśmy się do innego miasta więc i zwyczaje się zmieniły i jeździliśmy rano..Teraz byłam przed wyjazdem do pracy,  jutro też będzie wirtualnie ?
31 października 2022 22:26 / 4 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Też lubiłam o zmroku, dawne to dzieje, ale później przeprowadziliśmy się do innego miasta więc i zwyczaje się zmieniły i jeździliśmy rano..Teraz byłam przed wyjazdem do pracy,  jutro też będzie wirtualnie ?

O tak, ja też tak lubię. Z mieszkania moich rodziców na drugim piętrze ,widać było wieczorem łunę od płonących na oddalonym o jakieś 500m ccmentarzu. Kiedy jeszcze żyli, 1 listopada to był dzień rodzinnego spotkania. Zostawaliśmy na noc i wieczorem szliśmy całą rodziną (tylko nasze, jeszcze wtedy małe  dzieci zostawały z babcią lub dziadkiem),zaopatrzeni w dużą ilość małych zniczy ,na cmentarz. Zapalaliśmy światełka na grobach,których nikt nie odwiedził. Teraz nie ma już rodziców, nie ma się więc gdzie zatrzymać. Jeździmy 1 listopada ale wracamy niezbyt późno ,brat z żoną i siostra muszą następnego dnia iść do pracy. Mama bratowej mieszka w tym samym miasteczku, spotykamy się u Niej  na obiedzie i kawie, a później, jeszcze raz w drodze do domu zajeżdżamy na cmentarz. Brat z żoną i córką pojechali już dzisiaj, my z siostrą dołączymy do nich jutro rano. 
01 listopada 2022 06:51 / 7 osobom podoba się ten post
Witam wtorkowo
Tutaj nie ma święta, ale ja nie zamierzam zbyt dużo pracować - to dzień refleksji nad przemijaniem.
Może uda mi się wyciągnąć pedepcię na krótki spacer na cmentarz, poczuć ten klimat...
Na grobie swoich rodziców byłam tydzień przed wyjazdem, a córka w sobotę dostawiła świeże chryzantemy złociste.
Miłego dnia i nie przemęczajcie się
01 listopada 2022 06:57 / 8 osobom podoba się ten post
Dzien dobry wszystkim 
Spokojnego dnia dla was 
01 listopada 2022 07:07 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

O tak, ja też tak lubię. Z mieszkania moich rodziców na drugim piętrze ,widać było wieczorem łunę od płonących na oddalonym o jakieś 500m ccmentarzu. Kiedy jeszcze żyli, 1 listopada to był dzień rodzinnego spotkania. Zostawaliśmy na noc i wieczorem szliśmy całą rodziną (tylko nasze, jeszcze wtedy małe  dzieci zostawały z babcią lub dziadkiem),zaopatrzeni w dużą ilość małych zniczy ,na cmentarz. Zapalaliśmy światełka na grobach,których nikt nie odwiedził. Teraz nie ma już rodziców, nie ma się więc gdzie zatrzymać. Jeździmy 1 listopada ale wracamy niezbyt późno ,brat z żoną i siostra muszą następnego dnia iść do pracy. Mama bratowej mieszka w tym samym miasteczku, spotykamy się u Niej  na obiedzie i kawie, a później, jeszcze raz w drodze do domu zajeżdżamy na cmentarz. Brat z żoną i córką pojechali już dzisiaj, my z siostrą dołączymy do nich jutro rano. 

Gosia masz rację. Tak kiedyś było. Prosto z cmentarza jechało się albo do dziadków jak żyli na obiad albo do swojego domu. Dziś ja raczej zawsze w ten dzień jestem w DE. Zawsze jak jestem w Pl odwiedzam groby swoich bliskich- dziadków i exctrscia zawsze jak jestem w Polsce. On mi krzywdy nie zrobił . Resztę raczej omijam z daleka. Dziś na cmentarzu nie ma modlitwy. Dziś jest przechwalanie się jakim autem jeździsz i ile masz domów i na koncie pieniędzy.  ? Pomniki obstawione kwiatami i zniczami a potem teksty ile to kosztuje. To po co kupujesz? W tamtym roku kupiłam wianek i położyłam na grobie dziadków ze strony ojca ale był za skromny i moja bratowa idiotka go sprzątnęła bo nie pasował do wystroju pomnika. Kazałam jej oddać. Nie kłóciłam się z nią bo z głupim to nie pruć ni  szyć.  Od tamtej chwili nie dokładam się do wspólnych wieńców. Jadę sobie sama podczas pobytu w pl na cmentarz. Nie komentuje tego co ona zostawia na grobie w sumie nie swoich dziadków bo to są moi ze strony ojca, zapalam zawsze tyle zniczy ile jest ludzi w grobie i na tym się kończy.
01 listopada 2022 07:12 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  Tutaj gdzie jestem jest dziś święto ale gdzie jest cmentarz tego nie wiem. Moi pdp nie katolicy a ich jedyną corka mi powiedziała , że żadnej wiary nie uznaje i dla niej to głupota latać po cmentarzach.  No cóż. Jest sama, stara panną jeszcze fit ale życie krótkie i nie wiadomo co ja spotka. Zapytałam ja o pogrzeb rodziców w razie to ona że odbierze prochy i schowa w skrytkę na cmentarzu bo rodzice sobie wykupili katakumby i tyle bez żadnej oficjalnej uroczystości. Nic to żyć jakoś trzeba i pracować nawet z dziwakami. Wam życzę spokojnego dnia. 
01 listopada 2022 07:25 / 6 osobom podoba się ten post
Życzę Wszystkim spokojnego dnia pełnego zadumy i refleksji.Dzis na grób Córeczki.Jutro w nocy kierunek Niemcy.
01 listopada 2022 07:55 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo  spokojnego dnia  . Pełnego zadumy. Chciałbym być w domu 
.Zapalić znicz , rano koniecznie otwarty . Żeby się wypalił do wieczora. Poczuć tę atmosferę. Zapale dzisiaj na tutajszym cmentarzu . Też ładnie groby przystrojone. Skromniej . Ale też nastrojowo . 

01 listopada 2022 09:20 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry,ja już w drodze. Podobnie jak wielu z Was, rzadko jestem 1 listopada w domu. Będąc  w Niemczech też zawsze chodziłam na cmentarz albo w oknie stawialam świeczkę za swoich bliskich i znajomych. Trafiałam najczęściej na wierzących podopiecznych ale nawet ci niewierzący, odwiedzali groby swoich zmarłych przodków ,żon czy mężów. Smutne to o czym pisze Dusia, nikt z nas jednak nie wie, kto ma rację. Nasze zachowania wynikają nie tylko  z naszej wiary ,często z tradycji wyniesionej z domu. I takie tradycje pielęgnujemy. Kiedyś rodzice zabierali nas ze sobą na pogrzeby, na cmentarze, nie myśleli o tym czy nie jesteśmy za mali, czy rozumiemy po co to robimy. Moje dzieci już tego nie robią. Nie wtrącam się, nie pouczam. Czy robią słusznie? Nie wiem. Oby kiedyś ich dzieci pamiętały na którym cmentarzu są groby ich rodziców. 
Dobrego, spokojnego dnia życzę 
01 listopada 2022 10:04 / 6 osobom podoba się ten post
Dzień dobry mam słaby net . zaledwie przedarlam się na powitajki . Odpuszczę dzisiaj odwiedziny na forum, bo szkoda nerw  . Spokojnego dnia życzę .
01 listopada 2022 10:20 / 7 osobom podoba się ten post

Witam, życząc spokojnego, pełnego refleksji dnia