Co dzisiaj gotujesz na obiad? 18

20 marca 2022 11:30 / 4 osobom podoba się ten post
Mielone, kalafior,mix sałat,ziemniaczki
20 marca 2022 11:47 / 4 osobom podoba się ten post
Mielone, ziemniaczki i surówka por+marchew + jabłko z jogurtem. 
20 marca 2022 12:10 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Mielone, ziemniaczki i surówka por+marchew + jabłko z jogurtem. :gotowanie::mniam:

Ty dużo tej marchewki podprowadzilas Lukowi?????
20 marca 2022 12:16 / 5 osobom podoba się ten post
Gulasz + Knödel +bio buraki z worka (wąchałam ?)nie walą skarpetami ale i tu trzeba przyznać, że daleko im do,, oryginału"Do buraków dodałam rumiane jabłuszko i uwaga trochę  czarnuszki. 
20 marca 2022 13:15 / 4 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Gulasz + Knödel +bio buraki z worka (wąchałam ?)nie walą skarpetami ale i tu trzeba przyznać, że daleko im do,, oryginału"Do buraków dodałam rumiane jabłuszko i uwaga trochę  czarnuszki. 

Ooo? Ciekawe, ta czarnuszka do buraków?. Lubię czarnuszkę ale z burakami nigdy nie łączyłam.
U nas pierś z kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym, ryż basmati, warzywa mieszane, groszek ,marchewka,kalafior, ugotowane 
al dente i trochę  masła dodałam  
22 marca 2022 13:49 / 5 osobom podoba się ten post
Kotlety ziemniaczane ze świeżymi ziołami, buraczki z jabłkiem na ciepło, jogurt na deser. Ani babcia ani ja nie miałyśmy ochoty na żaden mięsny dodatek. 
Jestem tutaj 2,5 tygodnia. Jemy prawie codziennie coś innego i świeżego.  
Chyba wyjadę stąd mądrzejsza o to, jak oszczędnie robić zakupy. Zdrowo i smacznie wcale nie musi być drogo. 
I jeszcze niczego z żywności nie wrzuciłam. Widzę że w domu za dużo wydaję, za dużo kupuję i za dużo marnuję. Też tak macie?
22 marca 2022 15:03 / 4 osobom podoba się ten post
Zupa  krupnik wg.przepisu starszej koleżanki. Pychota!!!
22 marca 2022 15:36 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Kotlety ziemniaczane ze świeżymi ziołami, buraczki z jabłkiem na ciepło, jogurt na deser. Ani babcia ani ja nie miałyśmy ochoty na żaden mięsny dodatek. 
Chyba wyjadę stąd mądrzejsza o to, jak oszczędnie robić zakupy. Zdrowo i smacznie wcale nie musi być drogo. 
I jeszcze niczego z żywności nie wrzuciłam. Widzę że w domu za dużo wydaję, za dużo kupuję i za dużo marnuję. Też tak macie?

Czy marnuje jedzenie? Chyba nie. Chleb jak zostanie kury jedzą potem mamy swierze jajka. Jedzonko jak zostaje piesek dojadą bo lubi karny i domowe. Tak nauczony od małego. Na zakupy wydaje sporo ale to tylko dlatego, że ja na wsi mam7 km do tzw " Centrum wsi "  gdzie mam Groszek, Biedronke czy Delikatesy Centrum plus inne sklepy apteka, AGD, Rossmann. Że względu, że paliwko drogie to jade raz  max 2x w tygodniu i kupuje wiecej. W razie W w spizarce mamy mała dodatkową zamrażarkę włączam i zamarzam. Oszczędzam i czas i no kasę bo paliwo drogie a nie mogę sobie wyskoczyć i kupić chleba i za 5 minut wracam. Więc jak jade to i chemii więcej kupuje i spożywczy i aptekę w razie potrzeby też. Do " Teściów " Też mam 10 km więc jak jade to też więcej i warzyw i jajek przywoze i w garażu trzymam bo tam optymalna temperatura dla warzyw. 

22 marca 2022 16:33 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Zupa pomidorowa z ryżem
Zamrożony rosół plus resztka ryżu z wczoraj .
Ja jestem vz domu nauczona szanować jedzenie.  I leniwa więc nie wyrzucam bo muszę sama to przytargac .
Tutaj resztki się przydają na male co nie co . Jemy obiad o 17 , w południe coś z resztek podaje . Tak to Margaretka objada się słodyczami . Mało jadą to starczy . 
22 marca 2022 16:56 / 3 osobom podoba się ten post
Lubimy różnorodność- jedzenie zawsze świeże. Tu nie ma opcji, żeby wyrzucac-dziadek ma apetyt i zawsze je ze smakiem. 
Nie szaleję z mrożeniem, w domu też. Zawsze potrafiłam gospodarowac pieniędzmi i raczej je rozmnożę , albo ulokuję niz roztrwonie. Nie kupuję ani jedzenia, ani niczego tylko dlatego, że jest taniej i może mi się kiedyś przyda. Ale umartwiac tez się nie lubię. 
Żeby było w temacie- dzis na obiad była paella z kurczakiem i krewetkami . Kosztowała tysiąc pięcset sto dziewięcset. Nic nie zostało, wszystko wymiecione.  
Ciekawostka- w CH zero waste jest w dobrym tonie- nawet jakis jest projekt o karaniu gospodarstw, które będą jedzenie wyrzucać. 
24 marca 2022 13:54 / 5 osobom podoba się ten post
Rosołek z lanymi kluskami na serduszkach z kurczaka, na deser sałatka owocowa.
24 marca 2022 14:24 / 4 osobom podoba się ten post
Zupa porowo ziemniaczana z wkładką?
Mini parówki, pokrojone w grubsze plasterki, podsmażone i dodane do zupy.
Budyń waniliowy na deser 
24 marca 2022 14:54 / 4 osobom podoba się ten post
Pierwszy obiad tutaj... 
Na szybko jajka sadzone, szpinak i ziemniaki. Babcia zadowolona, że od kilku, dni zjadła porządny obiad. Jutro planowałem sznycel drobiowy, ale córka przywiozła od teściowej zupę, to jutro nie muszę gotować. A dziadek tylko tyci, tyci... 
24 marca 2022 15:03 / 4 osobom podoba się ten post
Ryba , ziemniaki , szparagi  niby niemieckie, sałata różna , maliny albo ?
24 marca 2022 20:32 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Pierwszy obiad tutaj... 
Na szybko jajka sadzone, szpinak i ziemniaki. Babcia zadowolona, że od kilku, dni zjadła porządny obiad. Jutro planowałem sznycel drobiowy, ale córka przywiozła od teściowej zupę, to jutro nie muszę gotować. A dziadek tylko tyci, tyci... 

Masz okazję w końcu samodzielnie pogotować i się wykazać 
Babcia okrzyknie Cię pewnie Pierwszym Gotowaczem ?
A i dziadek przyzwyczai się do Ciebie i mniej będzie tęsknił za byłą opiekunką ?.