Powitajki przy kawie 69

17 marca 2022 22:13 / 6 osobom podoba się ten post
Konwalia08

No to my mamy pozamiatane ,będziemy się grzać wzajemnie .Nie zakładam tak czarnego scenariusza.A piękne kaflowe widziałam tanie nie są .

My mamy piec kaflowy jako "zapas" w razie czego, ale kafle stare, z grubsza datujac- powojenne. Przeniesiony z mieszkania do domu. Przełożony całkowicie-nowy szamot i cegła też. Czasem rozpalamy w nim nawet jak linii nic nie pozrywa .  Jaki był koszt -nie pamiętam . Przekładał piec kolega zdun- całe szczęscie miał czas, bo o dobrego zduna trudno .
17 marca 2022 22:15 / 3 osobom podoba się ten post
Malgi

Właśnie jestem w Schwedt - może wpadniesz na zakupy? :yeah:

W nastepny weekend-musze jakiś połaczenie z CH ogarnąć 
17 marca 2022 22:21 / 8 osobom podoba się ten post
tina 100%

My mamy piec kaflowy jako "zapas" w razie czego, ale kafle stare, z grubsza datujac- powojenne. Przeniesiony z mieszkania do domu. Przełożony całkowicie-nowy szamot i cegła też. Czasem rozpalamy w nim nawet jak linii nic nie pozrywa . :-) Jaki był koszt -nie pamiętam . Przekładał piec kolega zdun- całe szczęscie miał czas, bo o dobrego zduna trudno .

O, rany w kaflowym paliłam jeszcze z dziesięć lat temu jak mieszkałam na swojej wiejskiej posiadłości. Ja, fotel i duży wilczur Hera wtulona we mnie, gdy czytałam. Ciepłej i przyjemniej było niż teraz... A niedługo sprzedam mój dworek. Żal, bo my za starzy dzieci jednak na wieś nie chcą mimo... że centralne już tam jest. W moim sercu pozostanie na zawsze. Hera umarła krótko po mojej wyprowadzce Syn zburzył piece i koniec... Teraz mieszkanie w betonie. Aż żal serce ściska. 
17 marca 2022 22:32 / 6 osobom podoba się ten post
Maluda

O, rany w kaflowym paliłam jeszcze z dziesięć lat temu jak mieszkałam na swojej wiejskiej posiadłości. Ja, fotel i duży wilczur Hera wtulona we mnie, gdy czytałam. Ciepłej i przyjemniej było niż teraz... A niedługo sprzedam mój dworek. Żal, bo my za starzy dzieci jednak na wieś nie chcą mimo... że centralne już tam jest. W moim sercu pozostanie na zawsze. Hera umarła krótko po mojej wyprowadzce Syn zburzył piece i koniec... Teraz mieszkanie w betonie. Aż żal serce ściska. 

Szkoda- mogł rozebrac , poskładac kafle. Jesli nieuszkodzone pewnie by znalazł kupców. Też miałam się całkiem pozbyć, ale piec ładny z koroną i jest ozdobą. Jedna z moich koleżanek- ma domek  na wsi i tam mieszka. Jak kupili ten dom, to nie montowali centralnego, tylko własnie poprzekładali piece, porobili nawiewy w domu aby się równomiernie nagrzewał. Poki co nie zmieniają -chyba że juz będą takie przepisy, że muss. 
18 marca 2022 06:24 / 10 osobom podoba się ten post
Witam piątkowo, weekendowo
Dziś nz obiad zupka, a do kawt ciasto z jabłkami
Miłego piątku i całego weekendu
18 marca 2022 06:28 / 8 osobom podoba się ten post
Maluda

My mamy na wsi zwykły pięć do CO. Na węgiel i drzewo. Wiem. Węgiel drogi ktoś powie. Póki co nas stać i drzewa mamy dużo bo mamy i ja i mój po sporym kawałku lasu. Jest to kłopot żeby chodzić i podrzucać ale póki mogę to tak robię. Szybko się nagrzewa i jest bardzo ciepło. Mamy też gaz na, działce ale póki co jeśli nie mamy bata to nie przyłączany do domu. Za drogi to gips jest żeby palić gazem. A jak nas nie ma to też sąsiad przychodzi i pali bo też karmi nam psa. Takich sąsiadów życzę każdemu. 
18 marca 2022 06:33 / 10 osobom podoba się ten post
Witam.  Miłego dnia dla Was wszystkich. 
Za tydzień będę już w swoim łóżku się wyciągać. 
18 marca 2022 06:35 / 7 osobom podoba się ten post
Dusia1978

My mamy na wsi zwykły pięć do CO. Na węgiel i drzewo. Wiem. Węgiel drogi ktoś powie. Póki co nas stać i drzewa mamy dużo bo mamy i ja i mój po sporym kawałku lasu. Jest to kłopot żeby chodzić i podrzucać ale póki mogę to tak robię. Szybko się nagrzewa i jest bardzo ciepło. Mamy też gaz na, działce ale póki co jeśli nie mamy bata to nie przyłączany do domu. Za drogi to gips jest żeby palić gazem. A jak nas nie ma to też sąsiad przychodzi i pali bo też karmi nam psa. Takich sąsiadów życzę każdemu. :radosc1:

Mam takich sąsiadów, którzy karmią nam koty jak wyjeżdżamy na dłużej
18 marca 2022 06:50 / 10 osobom podoba się ten post
Zaspalam! Miłego piątku Wszystkim. 
18 marca 2022 07:14 / 9 osobom podoba się ten post
dziendoberek opiekunkowo 
18 marca 2022 07:21 / 8 osobom podoba się ten post
Cześć  Maluda :) I więcej mi nie zaglądaj przez ramię, bo wybuchnę. Chyba , że wróżby chcesz  

Teraz cześć wszystkim  Dobrego dnia, a ja zmykam , bo robote mam :)

18 marca 2022 07:31 / 8 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo 
18 marca 2022 07:32 / 8 osobom podoba się ten post
Dzień dobry 
Dziś na drugi dzwonek wstałem, więc i odliczajki trochę później były 
Pogodnie, oby tak dalej.
Spokojnego i miłego dnia Opiekunkowo
18 marca 2022 07:44 / 8 osobom podoba się ten post
Dzień dobry 
Fajny rześki poranek ,okno otwarte na oścież , ale bym sobie jeszcze w łóżeczku poleżała pod cieplutką kołderką ,ale nic z tego ,bo wiem jakby to się mogło skończyć 
Dzisiaj przygotowań do wyjazdu ciąg dalszy czyli przebieranie i pranie pościeli pdp i jakieś zakupy już pod zmienniczkę trzeba zrobić .
Miłego i spokojnego dnia dla was 
Mnie już powoli  dopada gorączka przedwyjazdowa , trochę więcej niż zwykle stresu mam ,bo dziadkowy brat od przedwczoraj leży w łóżku i jest oczywiście na kwarantannie ,bo ma covida 

18 marca 2022 07:44 / 8 osobom podoba się ten post
Dzień dobry, przysnęło mi się, podobnie jak Maludzie 
Ale już wszystko ogarnięte,jak każdego dnia. Tylko moja pierwsza kawa trochę później niż zwykle. Zaczytałam się wczoraj do nocy,ani się obejrzałam a to już dzisiaj się zrobiło. 
W nocy przymrozek, trawa jeszcze lekko oszroniona ale słońce świeci. 
Dobrego, słonecznego dnia