Jak minął dzień 12

02 marca 2022 20:55 / 6 osobom podoba się ten post
tina 100%

Kiedyś miałam podobnie. Wszystko jedno gdzie sie za granicą przebywa czy w DE , czy w CH jeżeli chodzi o połączenia , smsy przychodzące. Można korzystac z wifi a i tak jak się 4 mce przekroczy to coś tam naliczają. To już było dość dawno , to nie pamiętam szczegółow. Mogę podpytac kogoś kto może miec o tym pojęcie - sama się zastanawiam, gdzie ten myk mógłby być, oprócz 2 kart sim?

Mi ktoś wtajemniczony doradził dużo telefonować będąc w Polsce . Orange wylicza algorytm połączeń . 
Ja niestety nie dam rady pracując bez przerwy po 5 miesięcy . 
Albo telefon musiałby przekraczać granicę co jakisz krótszy czas
Czyli pozostaje Whatsapp i spółka
02 marca 2022 20:56 / 3 osobom podoba się ten post
Kika67

Koleźanka która mieszka w Niemczech na stałe  mi o tym mówiła .

Mnie przesłała to Niemka. 
02 marca 2022 21:01 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Mi ktoś wtajemniczony doradził dużo telefonować będąc w Polsce . Orange wylicza algorytm połączeń . 
Albo telefon musiałby przekraczać granicę co jakisz krótszy czas:-)
Czyli pozostaje Whatsapp i spółka:chaplin:

Ale oni czasowo też odhaczają. Te 4 miechy cięgiem jak się siedzi-a wiedzą to, bo loguje się tel do sieci juz poza Polską stroną i to do sieci roamingowej-dopiero jak wracasz do Polski, to sie loguje do własciwej Orange w PL. Jest tez oferta inna dla pracowników transgranicznych, ale to już trzeba się raz na dobę w polskiej sieci odhaczyc-tel robi to automatycznie. Wykorzystany limit połaczen tez ma znaczenie- ale ja mam bez limitu i nie korzystam w CH lub sporadycznie, żeby rachunek nie przyprawił mnie o zawał a i tak jak zjechałam do domu to jakis czas mi naliczali drożej- ale nie tyle czasu co Romanowi. 
Muszę zapytac, bo sama się naprawdę nie orientuję w mykach telekomunikacyjnych
02 marca 2022 21:12 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Koleżanka niemiecka przysłała mi przed chwilą wiadomość, że dzisiaj o 20-tej zadzwonią dzwony w kościołach, a wszyscy wyłączą światło i zapalą światełka (świeczki)w oknach ,znak solidarności z ??
Słyszeliście o tym?

Pomysł przedni - zaraża innych, zwraca uwagę neutralnych, rodzi pytania ?
Das gute idee
02 marca 2022 21:15 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Fakt, o tym jak jest naprawdę dowiadujemy się dopiero po przyjeździe.

Miałem tą (nie) przyjemność doświadczyć - przyjechałem małżeństwa gdzie ona wymagała opieki a on nie- zapomnieli dodać, ze w ciągu kilku miesięcy od ostatniego wywiadu - raportowania opiekunów - on już nie jarzył niczego ( alzheimer niby pojawił się nagle ). Ciężki miesiąc i nie wrocilem - za małe pieniądze za taką jazdę ?
02 marca 2022 21:17 / 4 osobom podoba się ten post
Luke

Romanie, chyba wszyscy operatorzy tak mają. Play także, w którym jestem. Ale mi naliczają najwcześniej 14 dni od powrotu do DE, pod warunkiem, że limit wyczerpałem będac jeszcze w kraju bądź mając mało bajtów. Ale jeszcze nie przekroczylem nigdy, bo tu zawsze lecę na Wi-Fi. 

Tez bazuje na wifi - ale jak jest jakiś pomysł na to - warto szukać 
02 marca 2022 21:25 / 2 osobom podoba się ten post
Bona

Mam też Orange. Niestety każdy kraj dba o swój biznes. 
Zawsze poza granicami kraju rozmawiam wyłącznie przez WatsApp .
Odbierane połączenia są kosztowo do przełknięcia  . Rachunki są  nieznacznie wyższe. Polecam więc przestawić się na WatsApp

Wiesz co? To jest jakiś pomysł , muszę przekalkulować co lepsze - czy połączenia przez siec czy przez "dane" ?

02 marca 2022 21:31 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Kiedyś miałam podobnie. Wszystko jedno gdzie sie za granicą przebywa czy w DE , czy w CH jeżeli chodzi o połączenia , smsy przychodzące. Można korzystac z wifi a i tak jak się 4 mce przekroczy to coś tam naliczają. To już było dość dawno , to nie pamiętam szczegółow. Mogę podpytac kogoś kto może miec o tym pojęcie - sama się zastanawiam, gdzie ten myk mógłby być, oprócz 2 kart sim?

Powiem Ci tak- ktoś mi kiedyś powiedział, ze tak na prawdę to nie chodzi o czas przebywania tylko o czas połączeń wykonanych za granica i w Kraju. Sugerował - cytuje "masz bezpłatne - połącz się z żoną  na kilka nocy i zostaw to jako aktywne obejdziesz miał omijkę - mówię tu o połączeniu telefonicznym, które w zaden sposób nie wyłącza innych połączeń na kilka nocy?. 
Sprobowalem - nie działa. To telefoniczne oczywiście. Obciążyli przy ponownym wyjeździe ?
02 marca 2022 21:34 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Albo telefon musiałby przekraczać granicę co jakisz krótszy czas:-)
Czyli pozostaje Whatsapp i spółka:chaplin:

Widzisz - ja tez to słyszałem , jest w tym coś na rzeczy. Tylko k..de, kto z rodzina na miejscu tyle rozmawia, ile jak jest na wyjeździe. Przecież gdym daleko od domu to kontakt jest jedynie telefoniczny .hmmmm
02 marca 2022 21:40 / 4 osobom podoba się ten post
Roman

Powiem Ci tak- ktoś mi kiedyś powiedział, ze tak na prawdę to nie chodzi o czas przebywania tylko o czas połączeń wykonanych za granica i w Kraju. Sugerował - cytuje "masz bezpłatne - połącz się z żoną  na kilka nocy i zostaw to jako aktywne obejdziesz miał omijkę - mówię tu o połączeniu telefonicznym, które w zaden sposób nie wyłącza innych połączeń na kilka nocy?. 
Sprobowalem - nie działa. To telefoniczne oczywiście. Obciążyli przy ponownym wyjeździe ?

Moj syn studiował elektronike i telekomunikacje-jego zapytam-moze cos o tym wie? 
02 marca 2022 21:40 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Ale oni czasowo też odhaczają. Te 4 miechy cięgiem jak się siedzi-a wiedzą to, bo loguje się tel do sieci juz poza Polską stroną i to do sieci roamingowej-dopiero jak wracasz do Polski, to sie loguje do własciwej Orange w PL. Jest tez oferta inna dla pracowników transgranicznych, ale to już trzeba się raz na dobę w polskiej sieci odhaczyc-tel robi to automatycznie. Wykorzystany limit połaczen tez ma znaczenie- ale ja mam bez limitu i nie korzystam w CH lub sporadycznie, żeby rachunek nie przyprawił mnie o zawał a i tak jak zjechałam do domu to jakis czas mi naliczali drożej- ale nie tyle czasu co Romanowi. 
Muszę zapytac, bo sama się naprawdę nie orientuję w mykach telekomunikacyjnych

Tina - pozostanie chyba 2 karty sim. Pre-pay i normalna / to i tak nie jest jakiś kosmiczny koszt. Ale wiele z tego co tu piszecie otwiera obraz jakie mam opcje ( mamy opcje) I tu nie chodzi o te kilka groszy dodatkówo za każde połączenie - aż taki aptekarz nie jestem, ale skoro słyszałem ze coś na rzeczy da się zrobić - to po co przepłacać?  Dzieki
02 marca 2022 21:43 / 4 osobom podoba się ten post
Roman

Widzisz - ja tez to słyszałem , jest w tym coś na rzeczy. Tylko k..de, kto z rodzina na miejscu tyle rozmawia, ile jak jest na wyjeździe. Przecież gdym daleko od domu to kontakt jest jedynie telefoniczny .hmmmm

Jak jesteś w Polsce to możesz  rozmawiać ze znajomymi którzy mieszkają daleko od Ciebie ,albo  są w pracy za granicą ? 
Jak to zły pomysł to z góry przepraszam 
02 marca 2022 21:43 / 3 osobom podoba się ten post
Roman

Tez bazuje na wifi - ale jak jest jakiś pomysł na to - warto szukać 

Tak na marginesie... Lata temu też byłem w Orange, a wkurzyłem się na nich... Wyjechałem na sztelę do Konstanz,... wiadomo, miasto graniczące ze Szwajcarią. Wiedziałem, żeby uważać na taryfę, bo oni nie są w Unii. Przez dwa pierwsze dni wyskakiwał mi niemiecki operator o2, ok. Później się już nie patrzyłem na to... do czasu, gdy przyszedł mi biling rozmów i cena za połączenia ze Szwajcarią. Nie zauważyłem, kiedy wskoczył mi szwajcarski operator. Do zapłaty, a minuta połączenia kosztowała ponad piątaka, miałem 400 zł więcej niż zawsze. Odwoływałem się i nic nie wskórałem. Nawet biling im pokazałem, mówię cały czas o Orange, oraz potwierdzenie przebywania w tym czasie w Konstancji, z którego wynikało, że faktycznie korzystałem tam przez dwa dni na unijnym cenniku (czyli z usług niemieckiego operatora). Kazali zapłacić i tyle. A byłem z nim związany wiele lat. Rozwiązałem umowę, zapłaciłem i zmieniłem operatora. Tak więc uważajmy na to, będąc bliziutko kraju niezrzeszonego w UE. 
02 marca 2022 21:43 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Moj syn studiował elektronike i telekomunikacje-jego zapytam-moze cos o tym wie? 

? Toll?
02 marca 2022 21:44 / 4 osobom podoba się ten post
Kika67

Jak jesteś w Polsce to możesz  rozmawiać ze znajomymi którzy mieszkają daleko od Ciebie ,albo  są w pracy za granicą ? 
Jak to zły pomysł to z góry przepraszam :to nie ja:

Nie ma złych pomysłów - przestań ?