09 lutego 2020 19:04 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%Oj - ciekawam przepisu. Jeśli można poproszę- dokładnie bo ja błont*. Wszystko chcę wiedzieć- co , jak i dlaczego :lol1:
Przepis mam w domu. Podam to, co pamiętam- bo tu chodzi o zalewę do moczenia.
To jakoś tak było- mieszam sól- chyba 100 gr, brązowy cukier, przyprawy- pieprz, papryka, chili, kumin i nie pamiętam co jeszcze. Do gotującej się wody dodaję sól, cukier brązowy - też sporo, liście laurowe i 3 łyżki tych przypraw wymieszanych z solą i cukrem. Łopatkę jak największą moczę w tym ze 3 dni. Jak nie mam czasu, to dzień. Mniejszej niż 2 kg nie robiłam.
Potem ją myję, wycieram i nacieram tą solą z przyprawami. Na dno brytfanny daję ze 2-3 pokrojone grubo cebule, czasem też jabłko kwaśne. Na to kładę łopatkę zwiniętą- nie rozciągniętą.
Do piekarnika i przez jakieś pół godziny piekę w 200 stopniach. A potem gaz ustawiam jak tylko mogę najmniej (to ma być chyba jakieś 90-100 stopni, ale nie ma u mnie termometru) i tak się piecze. Jak 2 kg to może 6 godzin wystarczyć, piekłam i 10. Co jakieś 2 godziny sprawdzam i ewentualnie wody dolewam. Pół godziny przed końcem (albo trochę więcej) zdejmuję przykrywkę, i gaz na 200- 220 robię. Wtedy przeważnie też wody dolewam- żeby się nie przypaliło.
To jest samo takim pasmami odchodzi i goście chwalili. A najbardziej, jak w ogrodzie jak hamburgery jedli!