Co dzisiaj gotujesz na obiad? 15

19 stycznia 2020 13:09 / 3 osobom podoba się ten post
Kika67

Jajko, pietrucha i ketchap w jakiej postaci?
Plasterek jajka albo cwiarteczka posypana posiekaną pietruszka i polane ketchipem może tak być? Czy robisz taka pastę z tych składników?
Proszę o w miarę szybką odpowiedź bo w najbliższym czasie czyli w któryś dzień w nadchodzącym tygodniu chciałabym zrobić :-)

Widelcem rozgniatam wszystko razem, mozna cebulke ale juz przysmazoną dodac i czosnek . Co kto lubi 
19 stycznia 2020 13:11 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzięki :serce:
Z tym wkładem masz rację, ale to zanużanie w T Y M cieście, super pomysł, nigdy tak nie robiłam ,a potrafię sobie wyobrazić, jak apetycznie wyglądają :mniam:
Ciekawe, czy ze schabu, jakby go cieniutko pokroić, też mogłyby być dobre? Jeśli drobiu babcia nie może. 
Do tego ryż albo risotto by mi pasowało i sałata, normalna, ta Kopfsalat. 
Z czym podajesz?

Z sałatą w ostrym sosie . Ale to mój autorski sos . Te roladki wyczaiłam w necie, tylko je trochę pod nasz smak przerobiłam .
19 stycznia 2020 13:12 / 2 osobom podoba się ten post
A u mnie dzisiaj ryż i leczo, a właściwie coś do leczo podobnego .Paprikageműse ,jak babcia nazwała. Cebula, cukinia, papryka, pomidory świeże i gotowa passata. Dużo przypraw i świeża pietruszka, bo bazyli nie miałam. 
Smakowało bardzo. Pierwsze dni na nowym miejscu, więc uczę się babci i jej smaków. 
19 stycznia 2020 13:14 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Widelcem rozgniatam wszystko razem, mozna cebulke ale juz przysmazoną dodac i czosnek . Co kto lubi 

Dziękuję 
19 stycznia 2020 13:14 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

A u mnie dzisiaj ryż i leczo, a właściwie coś do leczo podobnego .Paprikageműse ,jak babcia nazwała. Cebula, cukinia, papryka, pomidory świeże i gotowa passata. Dużo przypraw i świeża pietruszka, bo bazyli nie miałam. 
Smakowało bardzo. Pierwsze dni na nowym miejscu, więc uczę się babci i jej smaków. 

Gusia a gdzie Ty jesteś teraz ? jeśli na północy, to oni tam dodają zielonego ogórka do leczo . Byłam trochę zdegustowana, ale smakowało .
19 stycznia 2020 13:15 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Z sałatą w ostrym sosie . Ale to mój autorski sos . Te roladki wyczaiłam w necie, tylko je trochę pod nasz smak przerobiłam .

Prawa autorskie na sos, pewnie zastrzeżone?
Ja też autorskie sosy do sałat produkuję, chociaż czasami wspomagam się gotowcami. Szczególnie jeden mi smakował, z Rewe, nie pamiętam jaki, ale pamiętam, jak buteleczka wyglądała 
Tyle że tutaj Rewe nie ma 
19 stycznia 2020 13:18 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Gusia a gdzie Ty jesteś teraz ? jeśli na północy, to oni tam dodają zielonego ogórka do leczo . Byłam trochę zdegustowana, ale smakowało .

NRW ,ale ogórek? Beee...
Moja babcia nie pamięta ci gotowała kiedyś, jak wstanie na kawę, to nie będzie pamiętała co jadła na obiad 
Dobrze, że pamięta, co to kibelek i pi ci się do niego chodzi . I to Alleine 
19 stycznia 2020 13:39 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Prawa autorskie na sos, pewnie zastrzeżone?:-)
Ja też autorskie sosy do sałat produkuję, chociaż czasami wspomagam się gotowcami. Szczególnie jeden mi smakował, z Rewe, nie pamiętam jaki, ale pamiętam, jak buteleczka wyglądała :-)
Tyle że tutaj Rewe nie ma 

Prawa do sosu ogólnie dostępne  Zazwyczaj sama robię pesto, ale możesz uzyć gotowca . Do pojemnika natka pietruszkowa, koperek, szczypiorek ,musztarda, majonez , pieprz, sól , kilka kropel tabasco, cebulka drobno pokrojona, czosnek ,  cukier , ocet na koniec oliwę . Robie więcej i stoi w lodówce na wypadek  Proporcje trzeba samemu wypracować bo ja ...........  to tak na oko   W Aldiku jest "Silit: tez dobry .
19 stycznia 2020 13:42 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

NRW ,ale ogórek? Beee...
Moja babcia nie pamięta ci gotowała kiedyś, jak wstanie na kawę, to nie będzie pamiętała co jadła na obiad :-(
Dobrze, że pamięta, co to kibelek i pi ci się do niego chodzi . I to Alleine :smiech3:

Zadne beee 
19 stycznia 2020 13:46 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dzięki :serce:
Z tym wkładem masz rację, ale to zanużanie w T Y M cieście, super pomysł, nigdy tak nie robiłam ,a potrafię sobie wyobrazić, jak apetycznie wyglądają :mniam:
Ciekawe, czy ze schabu, jakby go cieniutko pokroić, też mogłyby być dobre? Jeśli drobiu babcia nie może. 
Do tego ryż albo risotto by mi pasowało i sałata, normalna, ta Kopfsalat. 
Z czym podajesz?

A lubi parówki? 
19 stycznia 2020 13:55 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

A lubi parówki? 

Jeszcze nie pytałam, a w lodówce nie było 
19 stycznia 2020 13:55 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Prawa do sosu ogólnie dostępne :-) Zazwyczaj sama robię pesto, ale możesz uzyć gotowca . Do pojemnika natka pietruszkowa, koperek, szczypiorek ,musztarda, majonez , pieprz, sól , kilka kropel tabasco, cebulka drobno pokrojona, czosnek ,  cukier , ocet na koniec oliwę . Robie więcej i stoi w lodówce na wypadek :-) Proporcje trzeba samemu wypracować bo ja ...........  to tak na oko :mniam:  W Aldiku jest "Silit: tez dobry .

Zapomniałam, że dodaje maggi 
19 stycznia 2020 13:59 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Zadne beee :-)

Do zupy-kremu ze świeżych ogórków, też sceptycznie podchodzilam, a okazała się bardzo smaczna i sama robię od czasu do czasu 
Pierwszy raz w DE jadłam. 
Może i w leczo by mi ten ogórek pasował, ale tak sama z siebie, robić nie będę 
Najpierw musiałabym spróbować 
19 stycznia 2020 14:15 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Jeszcze nie pytałam, a w lodówce nie było :-)

Haha, to w innym topiku coś zamieszczę, lubię takie ciekawostki 
20 stycznia 2020 10:06 / 2 osobom podoba się ten post