Co dzisiaj gotujesz na obiad? 15

18 stycznia 2020 20:59 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Z jakąś glazurą.Nadzienie jabłkowe z rodzynkami, migdałami i cynamonem. Bita śmietana na żądanie :lol2:

Nie zażądałaś tej bitej śmietany? Albo lodów waniliowych?
18 stycznia 2020 20:59 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Hej,Mleczko, dużo jeszcze tych krokietów masz zamrożonych?
Podrzuciłabyś kilka, 
barszczyk już sama zrobię :-)
Edeka  po drugiej stronie ulicy, byłam dzisiaj ,mają polską półkę ,widziałam i ogórki kiszone, i kapustę i majonez Winiary.  No i barszczyk w kartonie, chociaż nie wiem, czy gdybym podała go do Twoich krokietów, to nie byłaby profanacja?:-)

Odpłatnie  Te półki to beznadzieja . Nasza Polska najbrzydsza . Taka była na mojej ostatniej szteli, aż miałam ochotę awanturę zrobić .
18 stycznia 2020 21:02 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Odpłatnie :-) Te półki to beznadzieja . Nasza Polska najbrzydsza . Taka była na mojej ostatniej szteli, aż miałam ochotę awanturę zrobić .

No co Ty ?
W poniedzialek pójdę dokładnie tę  półkę obejrzeć. Jak coś nie teges, to awanturę zrobię na bank- za siebie i za Ciebie 
18 stycznia 2020 21:04 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Nie zażądałaś tej bitej śmietany?:zaskoczenie1: Albo lodów waniliowych?:-)

Nie-wystarczył kawałek strudla po sytym  obiedzie. Za dużo słodkiego jak na mój gust.
18 stycznia 2020 21:04 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

No co Ty ?
W poniedzialek pójdę dokładnie tę  półkę obejrzeć. Jak coś nie teges, to awanturę zrobię na bank- za siebie i za Ciebie :klotnia:

Czekam  . Wyglądała jak stara szafa bez drzwi . To było w Real-u .
18 stycznia 2020 21:09 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Odpłatnie :-) Te półki to beznadzieja . Nasza Polska najbrzydsza . Taka była na mojej ostatniej szteli, aż miałam ochotę awanturę zrobić .

No,Anno,teraz to chyba przesadziłaś trochę, z tą odpłatnością?
Za dwa krokiety, odmrażane,pieniondz brać? Koszty przesyłki, rozumie sie, ale za jedzenie?
Toż Ty ich pewnie tyle narobiłaś, że  do następnego Bożego Narodzenia Wam wystarczy, bo do Bożego ciała, to na pewno 
19 stycznia 2020 09:46 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko, co dzisiaj gotujesz?
Może zmałpuje od Ciebie?
19 stycznia 2020 10:19 / 4 osobom podoba się ten post
Ziemniaczki albo kluseczki ( jeszcze nie wiem ), sosik i czerwona kapusta. 
 
19 stycznia 2020 11:37 / 3 osobom podoba się ten post
Wreszcie siedzę przy czyymś większym  i mogę napisać, co ja takiego dzisiaj robię na obiad . 
Roladki drobiowe z farszem warzywnym . Są tak pyszne, że sama dzisiaj uszczknę jedną malutką . 
19 stycznia 2020 11:50 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Wreszcie siedzę przy czyymś większym :pisanie na forum: i mogę napisać, co ja takiego dzisiaj robię na obiad . :mniam:
Roladki drobiowe z farszem warzywnym . Są tak pyszne, że sama dzisiaj uszczknę jedną malutką . 

Wczoraj córka nasmazyla mielonych już na dzisiejszy obiad. Przyznaję się jednego podktadlam i zjadłam 
19 stycznia 2020 11:51 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Wreszcie siedzę przy czyymś większym :pisanie na forum: i mogę napisać, co ja takiego dzisiaj robię na obiad . :mniam:
Roladki drobiowe z farszem warzywnym . Są tak pyszne, że sama dzisiaj uszczknę jedną malutką . 

Gdybyś jeszcze zechciała uszczknąć tajemnicy, jak Ty to robisz?
Tutaj nie zrobię, bo babcia już mi powiedziała, że żadnego drobiu 
Ale w domu, albo dla siebie tutaj chętnie. 
Jak zobaczy, może spróbuje. 
Muszę tylko syna zapytać, co z tym drobiem, nie lubi, czy nie może?
19 stycznia 2020 12:25 / 3 osobom podoba się ten post
Kotlety mielone, ziemniaczki i kalafior z maselkiem. Na deser sernik( jeszcze uchował się kawałeczek w zamrażarce). 
19 stycznia 2020 12:41 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

:mniam:Gdybyś jeszcze zechciała uszczknąć tajemnicy, jak Ty to robisz?
Tutaj nie zrobię, bo babcia już mi powiedziała, że żadnego drobiu :-(
Ale w domu, albo dla siebie tutaj chętnie. 
Jak zobaczy, może spróbuje. 
Muszę tylko syna zapytać, co z tym drobiem, nie lubi, czy nie może?

Jesli nie lubi, nie mów, że to drób . Trochę antybiotyku na przełomie zimy z wiosna nikomu nie zaszkodziło 
 
Filet z kurczaka kroję na cieniutkie plasterki, kłade na desce przykrywam folia spozywcza i lekuchno obije . Sciagam folię przyprawiam i przykrywam spowrotem . Leżakuje trochę . Robię wkład : gotuje: jajko na twrado, ketchup,zielona pietruszka i paseczek żółtego sera, który wkładam w trakcie faszerowania . Ubijam białko na sztywno,  dodaje żóltko i łyzkę mąki, mieszam delikatnie i zanurzam w tym cieście roladki, które wpierw posypałam mąką . Nie wiąże sie ich, nie spina, trzymają sie pieknie . Kładę na rozgrzany tłuszcz na patelni i opiekam z wszystkich stron . Sa małe,  mięso jest cieniutkie, więc podaje od razu na talerz . Nie jest to żelazna zasada co do skladników . Każdy robi tak jak chce i dodaje to co lubi .
19 stycznia 2020 13:02 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Jesli nie lubi, nie mów, że to drób . Trochę antybiotyku na przełomie zimy z wiosna nikomu nie zaszkodziło :smiech2:
 
Filet z kurczaka kroję na cieniutkie plasterki, kłade na desce przykrywam folia spozywcza i lekuchno:-) obije . Sciagam folię przyprawiam i przykrywam spowrotem . Leżakuje trochę . Robię wkład : gotuje: jajko na twrado, ketchup,zielona pietruszka i paseczek żółtego sera, który wkładam w trakcie faszerowania . Ubijam białko na sztywno,  dodaje żóltko i łyzkę mąki, mieszam delikatnie i zanurzam w tym cieście roladki, które wpierw posypałam mąką . Nie wiąże sie ich, nie spina, trzymają sie pieknie . Kładę na rozgrzany tłuszcz na patelni i opiekam z wszystkich stron . Sa małe,  mięso jest cieniutkie, więc podaje od razu na talerz . Nie jest to żelazna zasada co do skladników . Każdy robi tak jak chce i dodaje to co lubi .

Jajko, pietrucha i ketchap w jakiej postaci?
Plasterek jajka albo cwiarteczka posypana posiekaną pietruszka i polane ketchipem może tak być? Czy robisz taka pastę z tych składników?
Proszę o w miarę szybką odpowiedź bo w najbliższym czasie czyli w któryś dzień w nadchodzącym tygodniu chciałabym zrobić 
19 stycznia 2020 13:05 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Jesli nie lubi, nie mów, że to drób . Trochę antybiotyku na przełomie zimy z wiosna nikomu nie zaszkodziło :smiech2:
 
Filet z kurczaka kroję na cieniutkie plasterki, kłade na desce przykrywam folia spozywcza i lekuchno:-) obije . Sciagam folię przyprawiam i przykrywam spowrotem . Leżakuje trochę . Robię wkład : gotuje: jajko na twrado, ketchup,zielona pietruszka i paseczek żółtego sera, który wkładam w trakcie faszerowania . Ubijam białko na sztywno,  dodaje żóltko i łyzkę mąki, mieszam delikatnie i zanurzam w tym cieście roladki, które wpierw posypałam mąką . Nie wiąże sie ich, nie spina, trzymają sie pieknie . Kładę na rozgrzany tłuszcz na patelni i opiekam z wszystkich stron . Sa małe,  mięso jest cieniutkie, więc podaje od razu na talerz . Nie jest to żelazna zasada co do skladników . Każdy robi tak jak chce i dodaje to co lubi .

Dzięki 
Z tym wkładem masz rację, ale to zanużanie w T Y M cieście, super pomysł, nigdy tak nie robiłam ,a potrafię sobie wyobrazić, jak apetycznie wyglądają 
Ciekawe, czy ze schabu, jakby go cieniutko pokroić, też mogłyby być dobre? Jeśli drobiu babcia nie może. 
Do tego ryż albo risotto by mi pasowało i sałata, normalna, ta Kopfsalat. 
Z czym podajesz?