07 stycznia 2017 13:41 / 2 osobom podoba się ten post
Z ostatnio przeczytanych, ciekawych książek to:
1. Angelika Kuźniak - Styjeńska, diabli nadali.
Dobrze napisana biografia, a że życie Stryjeńskiej było emocjonujące, to i książka ciekawa i dużo się w niej dzieje. Pamiętam, że książka była nominowana w ubiegłym roku do różnych nagród, nie wiem czy coś wygrała, ale warto przeczytać i dowiedzieć się więcej o chyba najwybitniejszej polskiej malarce XX wieku. Zwłaszcza, że niemal zapomniana została.
2. Remigiusz Mróz - Behawiorysta.
Mróz produkuje te swoje kryminały niemal hurtowo i nie są to jakieś arcydzieła, ale fabuła wciąga. Jeżeli lubicie kryminały, to warto się z Mrozem zapoznać. Ja kryminałów nie lubię, ale Mroza czytam:)
3. Kristin Hannah - Słowik
Akcja powieści toczy się we Francji, w czasie II wojny światowej i opowiada historię dwóch sióstr, które w odmienny sposób radzę sobie z wojennym czasem. Piękna i przebojowa Isabelle wstępuje do ruchu oporu i przeprowadza rozbitych angielskich lotników przez Pireneje, z Francji do Hiszpanii. Przeżywa też miłość, która przez wojnę nie może być do końca spełniona. Isabelle zostaje w końcu aresztowana, przechodzi tortury i trafia do obozu Ravensbrück. Jej siostra Vianne jest mniej odważna, jej mąż walczy na froncie, a ona w małym miasteczku usiłuje przetrwać. Zmaga się z głodem, w jej domu zostaje zakwaterowany niemiecki oficer. Na początku jest zupełnie uległa i bezbronna, ale w miarę upływu czasu obserwujemy jej przemianę - zaczyna widzieć, co Niemcy robią z ludźmi i się buntuje, ratując żydowskie dzieci.
Akcja książki toczy się wartko i dostajemy dosyć kompleksowy obraz wojny, są też wątki romansowe:) Lektura naprawdę wciąga. Ta powieść zajmowała zresztą bardzo długo pierwsze miejsce na liście bestsellerów New York Timesa.
3. Kathryn Stockett - Służące.
Przedstawiony mamy tutaj obraz podziałów rasowych na południu USA w latach 60-tych. Kilka czarnych służących opisuje swoje często upokarzające przeżycia w domach białych pań. Wśród tych białych koleżanek znajduje się jedna, która widzi krzywdzącą sytuację służby i postanawia napisać o niej książkę. Najpierw jednak musi przełamać lody i zdobyć zaufanie czarnych kobiet.
Nie chcę dalej nic opisywać, ale jest baaardzo ciekawie.
Polubiłam też ostatnio książki Elżbiety Cherezińskiej. Przeczytałam Hardą i Niewidzialną koronę. Akcja tych powieści toczy się w czasach dynastii piastowskiej i jest oparta na historycznych faktach.