12 marca 2018 22:08 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63Tu wrzucę bo nie ma tematu odpowiedniego.Zapytanie.
Czy ktoś z Was zetknął się z półpaścem ocznym?Moją teściową ,prawdopodobnie podczas zabiegu usuwania zaćmy, zakażono tym paskudztwem:( Obsypana cała głowa,szyja już nie,goraczką,dreszcze ,osłabienie brak apetutu i pragnienia i ogromny ból głowy.Po całym dniu na SOR,odesłali do domu,leków zero,tylko p/bólowe.Trochę poczytałąm w necie ,ale wiele tam nie ma:(Ktoś?Coś?Z własnego lub innego doświadczenia?Z taką postacią półpaścia się nie spotkałam nigdy:(
Kasiu, z netu skopiowałem. Nie widziałem nigdy tej choroby.
Konsekwencje półpaśca
Półpasiec jest bardzo dokuczliwą chorobą, dlatego im wcześniej zostanie wykryty i leczony, tym lepiej. Początkowo pojawia się mrowienie i świąd w okolicach twarzy. Występują one zawsze z dolegliwościami bólowymi, które są bardzo dokuczliwe i uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Częścią terapii półpaśca jest zatem podawanie środków przeciwbólowych dla komfortu życia pacjenta.
Niestety, półpasiec twarzy nie pozostaje bez konsekwencji dla dalszego komfortu życia. Pojawiają się jeszcze przez wiele miesięcy dokuczliwe nerwobóle. Może wystąpić przeczulica skóry, szczególnie u osób starszych, po 60. roku życia. Wysypka półpaśca zmienia się w pęcherze, które pękają i pojawiają się strupy. Te z kolei mogą spowodować powstawanie szpecących na lata blizn, szczególnie, gdy rany były drapane lub dotykane. Obecnie sposobem zapobiegania półpaścowi jest szczepienie na półpaśca. Jest ono skuteczne nawet u osób, u których wystąpiły już pierwsze objawy choroby – pozwala znacząco zmniejszyć ból!