Co dzisiaj gotujesz na obiad? #9

11 października 2016 14:06
Knorr

Bazylia, pietruszka i oregano.

Dziekuje. Musze sprobowac bo nigdy nie probowalam krewetek z bazylia;)))
11 października 2016 14:10 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

A ja jeszcze zapytam, czy kompot serwujesz w wersji polskiej czy niemieckiej? Jeśli niemieckiej, to proszę o przepis :).

No znam tylko polską, czyli wrzucam jabłka pokrojone ze skórką na lekko osłodzoną, wrzącą wodę, po czym po zagotowaniu wyłączam kuchenkę. Stoi pod przykryciem aż oostygnie i zlewam kompot przez sitko do dzbanka.
A może to nie polska recepta ))
11 października 2016 14:12 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Dziekuje. Musze sprobowac bo nigdy nie probowalam krewetek z bazylia;)))

Bardzo lubie bazylię, jej smak i aromat. Według mnie  smakuje prawie do wszystkiego, co a jasną barwę ))
11 października 2016 15:50 / 1 osobie podoba się ten post
hedonizm

Rybka pieczona w ziołach i czosnku + surówka z surowego buraka.
Ziemniaków mogłabym w ogóle nie jeść (kupuję głównie pod kątem Córy), za to ryż w szafce mam zawsze :)
Jeszcze końcówka :(( czerwonego barszczu (oj, przegięłam z nim wczoraj;) Ostatnio faza na buraki ;D Widocznie organizmowi czegoś brak.. Chociaż.. latem mogłabym każdego dnia jeść botwinę. Tu mojego entuzjazmu nie podziela Córka, Która mogłaby na zmianę koperkową i pomidorową :)
Wszystkim miłego pichcenia i smacznego ;))

surowy burak - nie jadłam z niego surówki 
11 października 2016 17:27 / 1 osobie podoba się ten post
Zupka kalafiorowa zniemieckiej paczuszki KNORRA, troszkę podrasowana przezemnie. Cukinia zapiekana z mięskiem mielonym , warzywkami i posypana serem. Ziemniaczki z koperkiem, sos pomidorowy własnej roboty .
A na deser soczek jabłkowy z butelki i żeby nie był taki kaloryczny to z woda mineralna. Istna rozpusta.
11 października 2016 17:58 / 2 osobom podoba się ten post
jolast

surowy burak - nie jadłam z niego surówki :gotowanie:

Kiedyś zastanawiałam się czy można jeść surowego buraka, bo zawsze wcześniej gotowałam. Ale można i smakuje (jak dla mnie) super.
Podam składniki, może Kogoś też zaczaruje:

2 małe buraki
1 marchewka
1/2 jabłka
1 ogórek kiszony
mały kawałek pora
sok z cytryny
łyżka oliwy z oliwek (ale może też być inna)

Te proporcje są dla mnie idealne. Jeśli jabłko, marchewka, burak są odpowiednio słodkie, dodawanie cukru jest zbędne.

Polecam. Smacznego ;)
11 października 2016 18:03
hedonizm

Kiedyś zastanawiałam się czy można jeść surowego buraka, bo zawsze wcześniej gotowałam. Ale można i smakuje (jak dla mnie) super.
Podam składniki, może Kogoś też zaczaruje:

2 małe buraki
1 marchewka
1/2 jabłka
1 ogórek kiszony
mały kawałek pora
sok z cytryny
łyżka oliwy z oliwek (ale może też być inna)

Te proporcje są dla mnie idealne. Jeśli jabłko, marchewka, burak są odpowiednio słodkie, dodawanie cukru jest zbędne.

Polecam. Smacznego ;)

ślicznie dziękuję, na pewno wypróbuję ;)
11 października 2016 20:47 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

No znam tylko polską, czyli wrzucam jabłka pokrojone ze skórką na lekko osłodzoną, wrzącą wodę, po czym po zagotowaniu wyłączam kuchenkę. Stoi pod przykryciem aż oostygnie i zlewam kompot przez sitko do dzbanka.
A może to nie polska recepta :-)))

Dzięki, myślałam, że robisz inną wersję, bo taki światowy kucharz z Ciebie, a okazuje się, że krewety pod ziołami popijane są swojskim kompocikiem ;) :). Miło, naprawdę miło :)!

Recepta nie wiem jaka, ale przepis chyba polski ;).
12 października 2016 08:05 / 2 osobom podoba się ten post
Kurczak z rozna gotowy,joguer i herbatka
12 października 2016 08:21 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś środa i z tego powoda kuchnia ma lenia i menu wymienia na dietę puszkową ,bardzo pomysłową:)

Zupa.Linsen.Na zagrychę tosty:)
12 października 2016 08:40 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Dziś środa i z tego powoda kuchnia ma lenia i menu wymienia na dietę puszkową ,bardzo pomysłową:)

Zupa.Linsen.Na zagrychę tosty:)

Też pychotka, ale gdzie jest miąsko Kasiu 63 gdzie)
12 października 2016 08:51 / 6 osobom podoba się ten post
Wczoraj ugotowalam gar bigosu....bo chodził za mną jeszcze w de....ludzieee...!! Palce lizać...prawdziwy polski...!!!
Tylko będę musiała go teraz sama zjeść bo moja rodzina nie przepada...nie wiedzą co dobre...czy można Bigos zamrozić ??
12 października 2016 09:35 / 3 osobom podoba się ten post
ewa59

Wczoraj ugotowalam gar bigosu....bo chodził za mną jeszcze w de....ludzieee...!! Palce lizać...prawdziwy polski...!!!
Tylko będę musiała go teraz sama zjeść bo moja rodzina nie przepada...nie wiedzą co dobre...czy można Bigos zamrozić ??

Nie wiem czy można ale ja mroze. 
12 października 2016 09:47 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj na obiadek: słoneczko mięsko (Netto), dobry ziemniak (Burak)), surówka z kapustki pekińskiej (Aldi) , a podwieczorku brak.
12 października 2016 10:10 / 9 osobom podoba się ten post
kasia63

Dziś środa i z tego powoda kuchnia ma lenia i menu wymienia na dietę puszkową ,bardzo pomysłową:)

Zupa.Linsen.Na zagrychę tosty:)

Zupa pychotka , wiem , bo już jadłyśmy , znaczy się , że w kucharkę już nie pierwszy raz wstąpił demon lenistwa Ale wybaczam , bo zupa naprawdę bardzo smaczna .....nawet powiem więcej : ta zupa to z tego gatunku co to doopę urywa