Zrozumieć Niemca

05 września 2016 21:01 / 2 osobom podoba się ten post
margarita13

Dzięki dlal Ciebie i Tereski, za wyciągnięcie ręki(bardzo możliwe,że skorzystam).
Krytykę konstruktywną przyjmuję,ale odrzucam destrukcyjną...
Zaryzykowalam pisząc o swojej sytuacji,bo wcześniej czytałam jak "oberwalo" się wielu opiekunkom.Pierwsza,która mi przychodzi do glowy to Bieta...Wtedy obiecałam sobie,że nic osobistego tu nie napiszę...No cóz...Jeszcze raz przekonalam sie,ale nie mówię tu o wszystkich(dziś podziękowałam za opinie iWasze wpisy),że jednak niektóre z nas  tylko czekają jak tu "dokopać"...Tylko nie wiem po co...Kiedyś sądziłam,że ten portal jest do wspierania  sie nawzajem...
Tak Magda ,chciałam się wyzalić...

Staram się tutaj nikogo nie krytykować,wiem,ze każdy z nas jest inny,moje wpisy były bardzo zachowawcze...pogoda,co robię ,obiad ewentualnie....I na tym trzeba bylo poprzestac...

nie zgadzam sie.Pisz o czym uważasz i o czym chcesz
Ja chetnie przeczytam
05 września 2016 21:07 / 1 osobie podoba się ten post
margarita13

Dzięki dlal Ciebie i Tereski, za wyciągnięcie ręki(bardzo możliwe,że skorzystam).
Zaryzykowalam pisząc o swojej sytuacji,bo wcześniej czytałam jak "oberwalo" się wielu opiekunkom.Pierwsza,która mi przychodzi do glowy to Bieta...Wtedy obiecałam sobie,że nic osobistego tu nie napiszę...No cóz...Jeszcze raz przekonalam sie,ale nie mówię tu o wszystkich(dziś podziękowałam za opinie iWasze wpisy),że jednak niektóre z nas  tylko czekają jak tu "dokopać"...Tylko nie wiem po co...Kiedyś sądziłam,że ten portal jest do wspierania  sie nawzajem...

Staram się tutaj nikogo nie krytykować,wiem,ze każdy z nas jest inny,moje wpisy były bardzo zachowawcze...pogoda,co robię ,obiad ewentualnie....I na tym trzeba bylo poprzestac...

I jeszcze ... W tej dyskusji dobrze wypadłaś .., więc nie poprzestawaj...
05 września 2016 21:14 / 6 osobom podoba się ten post
margarita13

Przeczytałam Twoj pierwszy wpis i pomyślałam - dostaniesz po doopie , dostaniesz. Sa osoby , ktore cieszą sie z cudzego niepowodzenia , bo dlaczego ma ktos miec lepiej ? Nie czytaj złosliwych wpisów. Napisałas szczerze i od serac ale nie tu gdzie trzeba. Przykre to , przykre .

./.

Kiedys było modne "olej to" teraz szacumek dla własnej osoby. A od kiedy to szacunek należy sie obligatoryjnie ? Zeby byc osobą szanowaną , trzeba szanowac innych.

Potrzebujesz pomocy ?Znalezione obrazy dla zapytania gif dzwoniacy telefon
05 września 2016 21:33 / 11 osobom podoba się ten post
margarita13

Doda ja tez nie wyobrazam sobie zebym nie miala przerwy,dlatego ja w'ywalczyłam ,ale tak naprawde powinna o to zadbać firma.

Masz rację Margaritko, powinna o to zadbać firma i z tego co się orientuję, to dba. W umowie z rodziną niemiecką jest zapis, który mówi, że opiekunka ma prawo do nieprzerwanego snu przez 8 godzin, oraz do wolnego 2 godziny dziennie, ewentualnie zastępczo całego jednego dnia w tygodniu, lub po pół dnia 2 razy w tygodniu. Przynajmniej ja takie umowy miałam przed oczami. Niestety na tym się kończy dbałość firmy. Reszte musimy egzekwować same , a z tym jest bardzo róznie. Na ogół rodziny niemieckie są zdziwione, że domagamy się naleznych przerw. Nie spotkałam się natomiast, żeby w umowie między firmą a opiekunką był zapis o wolnym, bo to sa 2 rózne umowy, niestety. Tak czy tak, same musimy walczyć o swoje i bywa, że jest to cięzka walka, ale warto podjąc wysiłek i konsekwetnie domagać się naleznych nam praw w tej niewolniczej, niewdzięcznej pracy .  Cała mądrość doswiadczonych opiekunek, miła Margaritko wynika z tego, że nie raz i nie dwa dostały ostro po dupie i teraz juz wiedzą jak się przed tym bronić. Każda z nas ma inną sytuację zyciową i finansową. Jedna ma długi do spłacenia, druga inwestycje do skończenia, 3 potrzebuje kasy na spełnienie wiecznie odkładanych przyjemnosci. Stąd też biorą się sytuacje, że bronimy się przed zmianami, bo boimy się , ze mozna trafić gorzej niz teraz mamy. CZasami warto zacisnąć zęby, a czasami trzeba po prostu zamknąć za sobą drzwi. Jedno jest pewne, o swoją godność warto zawsze zawalczyć. Jak pokazuje doswiadczenie kolezanek opiekunek, zmiany na ogół wychodzą na dobre , czego Tobie, sobie i wszystkim innym serdecznie życzę
05 września 2016 21:57 / 5 osobom podoba się ten post
margarita13

Margarito 13, moja imienniczko, aż mi przykro, że tobie jest przykro. Naprawdę, mam dużo empatii do Ciebie i myślałam już nie raz, że poza "imionami" mamy coś wspólnego 
06 września 2016 10:28 / 2 osobom podoba się ten post
mleczkovoll40

Przeczytałam Twoj pierwszy wpis i pomyślałam - dostaniesz po doopie , dostaniesz. Sa osoby , ktore cieszą sie z cudzego niepowodzenia , bo dlaczego ma ktos miec lepiej ? Nie czytaj złosliwych wpisów. Napisałas szczerze i od serac ale nie tu gdzie trzeba. Przykre to , przykre .

./.

Kiedys było modne "olej to" teraz szacumek dla własnej osoby. A od kiedy to szacunek należy sie obligatoryjnie ? Zeby byc osobą szanowaną , trzeba szanowac innych.

Dzięki Aniu za troskę,....Ale ten temat już zakończyłam.
06 września 2016 10:31 / 2 osobom podoba się ten post
margarita13

Dzięki Aniu za troskę,....Ale ten temat już zakończyłam.:-)

Ja tak ogólnie
06 września 2016 10:32 / 6 osobom podoba się ten post
margarita13

Czy wszyscy Wasi POD sa tacy cudowni i wspaniali???
Często tutaj czytam,jak wiele opiekunek narzeka  ale są też takie,ze pomimo tego nadal pracują w tym samym miejscu...

Nie, Margaritko, nie są- czasem trzeba używać różnego rodzaju manewrów, żeby się wpasowac w sytuację i zapanowac nad chaosem, bo to o to chodzi.
Ty jesteś inteligentną, dobrą osobą, masz skrupuły, dylematy, a twój PDP ich nie ma. Jeżeli jest zdrowym na umyśle człowiekiem i stosuje takie manewry, jakie opisałaś, to chyba najlepiej porozmawiać z nim wprost i jasno określic swoje stanowisko. Tak spekuluję ja- Ty jesteś na miejscu i to do Ciebie należy ocena sytuacji i decyzja co do dalszego postępowania.
Nie przejmuj się niezbyt przemyślanymi komentarzami- dziewczyny miały dobre intencje- chiba 
Jak chcesz pogadać to moja emalia jest do dyspozycji- to z wdzięczności za zaoferowaną protezę :))).
06 września 2016 10:41 / 4 osobom podoba się ten post
mleczkovoll40

./.

Wiesz ja myślę że może są osoby które cieszą sie z czyjegoś niepowodzenia,ja takich nie spotkałam,i myślę że tu ich nie ma, wszystkie jedziemy na tym samym wozie,raz jest lepiej raz gorzej.I nie ma tu jakiejś złośliwości,jak ktoś doradza aby ze złej szteli wiać.
06 września 2016 10:48 / 2 osobom podoba się ten post
Malina

Wiesz ja myślę że może są osoby które cieszą sie z czyjegoś niepowodzenia,ja takich nie spotkałam,i myślę że tu ich nie ma, wszystkie jedziemy na tym samym wozie,raz jest lepiej raz gorzej.I nie ma tu jakiejś złośliwości,jak ktoś doradza aby ze złej szteli wiać.

Czy wszystkie mamy identycznie ? to juz przesadziłas. Są miejsca bardzo dobre i sa też złe. Byłam i na tych i na tych. Nie sztuka zrugac kogoś. Sztuka a wręcz maisterstuck kogos wesprzeć na odległość. A najlepiej nie przypisywac komuś swoich cech charakteru . Albo poczytac i pomysleć. I to na tyle
06 września 2016 10:54 / 4 osobom podoba się ten post
mleczkovoll40

Czy wszystkie mamy identycznie ? to juz przesadziłas. Są miejsca bardzo dobre i sa też złe. Byłam i na tych i na tych. Nie sztuka zrugac kogoś. Sztuka a wręcz maisterstuck kogos wesprzeć na odległość. A najlepiej nie przypisywac komuś swoich cech charakteru . Albo poczytac i pomysleć. I to na tyle :-)

Czytaj uważnie napisałam,raz jest lepiej raz gorzej więc w czym przesadziłam?A na tym samym wozie jedziemy wszystkie jesteśmy opiekunkami.Ja nie widzę żeby ktoś kogoś rugał za co kolwiek.
06 września 2016 11:11 / 3 osobom podoba się ten post
Malina

Czytaj uważnie napisałam,raz jest lepiej raz gorzej więc w czym przesadziłam?A na tym samym wozie jedziemy wszystkie jesteśmy opiekunkami.Ja nie widzę żeby ktoś kogoś rugał za co kolwiek.

Bo na jednym wózku tak jest raz siedzisz z przodu raz z boku. Czytam uwaznie. A co gorsza pamietam wpisy
06 września 2016 11:15 / 1 osobie podoba się ten post
mleczkovoll40

Bo na jednym wózku tak jest raz siedzisz z przodu raz z boku. Czytam uwaznie. A co gorsza pamietam wpisy :-(

Wiesz co ja mogę z boku z tyłu aby jechać,i nie bądz uperdliwa bo nie zdrowo,a co gorsza nie bądz pamiętliwa bo też nie zdrowo.Tyle w temacie.Miłego dnia,nie dajmy się zwariować a będzie ok
06 września 2016 11:32 / 2 osobom podoba się ten post
Malina

Wiesz co ja mogę z boku z tyłu aby jechać,i nie bądz uperdliwa bo nie zdrowo,a co gorsza nie bądz pamiętliwa bo też nie zdrowo.Tyle w temacie.Miłego dnia,nie dajmy się zwariować a będzie ok

Nie lecz mnie i nie przepowiadaj   Dam sobie radę . Ostatnie zdanie chyba do siebie skierowałaś? Amen , jak kiedys pisala  amelka .
06 września 2016 12:35 / 1 osobie podoba się ten post
mleczkovoll40

Nie lecz mnie i nie przepowiadaj :-)  Dam sobie radę . Ostatnie zdanie chyba do siebie skierowałaś? Amen , jak kiedys pisala  amelka .

Wiesz co Amelka i Ty to nie moja bajka,wiec proszę nie odnoś sie do moich postów,Dziękuję