26 listopada 2016 19:14 / 8 osobom podoba się ten post
MartaPBierzecie udział w akcji charytatywnej "świąteczna paczka 2016"?
2 lata temu przygotowywałam ,,świąteczną paczkę" dla rodziny z mojego miasta. Robiłam ją samodzielnie z niewielką, ale bardzo ważną pomocą dwóch znajomych.
Było tych paczek w sumie chyba 8, bo potrzeby rodziny były duże. Paczki zawierały artykuły spożywcze, chemię gospodarczą, kosmetyki, pampersy, jakieś drobne upominki. Rodzina ta rzeczywiście żyje w biedzie i w dodatku wychowuje niepełnosprawne fizycznie i intelektualnie małe dziecko. Szlachetna to akcja, ale jak czasami czytam potrzeby i stan rodzin (dorosłe , niepracujące dzieci, niepracujący rodzice, niepracujące dzieci, ktore same mają juz dzieci) to mam wrażenie, że niestety, ale niektorzy ludzie znaleźli sobie darmową drogę do sponsoringu.
W tym roku uwaznie czytałam opisy rodzin potrzebujących z mojego miasta. Nie znalazłam nikogo, kto nie mógłby się sam o siebie zatroszczyć.
Dlatego od 2 lat obdarowuję na święta dzieci ze Specjalnego Ośrodka Wychowawczego. Lista dzieci i ich marzeń podana jest na stronie internetowej. Są to dzieci uposledzone w różnym stopniu i z różnych rodzin. Czasami również z niewydolnych zyciowo i wychowawczo. Tutaj wiem, że mój prezent trafi do właściwego adresata, sprawi wielką przyjemność i niespodziankę , oraz da wiele radości. Sam Ośrodek również potrzeby ma i równiez o nie prosi Mikołaja.
Ten punkt omijam szerokim łukiem, bo od wyposażenia, doposażenia i takich tam innych jest organ prowadzący, a nie prywatni sponsorzy.
Mam duszę filantropa, ale nie głupca. Tak więc oczywiście pomagajmy, ale nie po to, żeby siebie dowartościować, ale po to zeby komuś przyjemność zrobić. Komuś kto potrzebuje tego bardziej niż inni. Natomiast rodziny wielodzietne z dorosłymi dziecmi, niech sobie zapracują na swój dobrobyt. Mogę pracować ja, mogą i inni!