kika1Wlasnie czytam artykul w niemieckim czasopismie o Polkach na wyjezdzie... w opiece Rund um die Uhr... kosztuje to niemiecka rodzine ok. 2000 € miesiecznie... natomiast Niemka rzada 5000€!!! Do obowiazkow opiekunki i Haushalthilfe naleza... drobne prace domowe... przygotowanie posilkow, pranie, robienie zakupow /o zadnym wielkim sprzataniu mowy nie ma!!!/ pomoc w ubieraniu, rozbieraniu podopiecznego pomoc w myciu i ogolnej higienie... naturalnie tez... jesli zachodzi potrzeba... przy wstawaniu z lozka... karmieniu!!! Czego nie powinna robic opiekunka... zadnych opatrunkow, zastrzykow, podawania lekarstw... to sa tematy zarezerwowane dla fachowej pomocy medycznej... Zycze milego dnia... ...i znowu czlapu, czlapu, czlap do pracy ide... Dzisiaj stresujaco... glowna szefowa przy miesiecznym rozrachunku za wyniki w pracy ma byc obecna... bedzie niewesolo:(((
No własnie ja tak pracuję.
Każdego dnia wpisuję do dokumentacj "Art der Leistung RU-Pflege 24 Std."
Do moich obowiązków nalezy wszystko, to, co opisałaś. Leki oczywiście podaję, ale raz w tygodniu mam je rozłożone w pudełeczka przez uprawnioną pielęgniarkę. Wszystkie zabiegi, jak pedicure, strzyżenie itp., załatwia firma. Robię codzienne zakupy, ale materiały higieniczne dla pacjenta przywozi mi firma. Czas wolny reguluję sobie sam, w miarę możliwości i potrzeb. Firma wychodzi z założenia, że jak pacjentowi ma sie coś stać, to stanie się nawet przy mnie. Oczywiście, kiedy zostawiam go samego, to muszę zadbać, żeby był możliwie bezpieczny.
Z zasady, szefowa firmy nie bierze do takiej opieki przypadków trudnych, tzn. takich, gdzie konieczne jest wstawanie w nocy, wielokrotne dźwiganie pacjenta itp.
Ale system mojej pracy jest taki, że za każde 24 godziny pracy mam 24 godziny wolnego, a oprócz tego nalezy mi się 24 dni urlopu w roku.
Mam za to co miesiąc (!) stałą, godziwą pensję, zwrot kosztów przejazdu, wszystkie świadczenia zdrowotne i socjalne /łącznie z tzw. Kindergeld/ oraz niemieckie zaopatrzenie emerytalne /po 5 latach pracy - częściowa emerytura/.
Wiekszość, bo ponad 90% pracowników firmy stanowią Niemki.
To jest chyba najbardziej uczciwa forma takiej pracy, jaką znam.
A ile na tym zarabia moja firma? Nie wiem, nie muszę i nie chcę wiedzieć.
Ja zarabiam około 14000EUR rocznie.