Hej, mam 19 lat i wyjechałam z Promedici24 jako opiekunka na 5 tyg. Pierwszy tydzień był dla mnie tragiczny, teraz zaczyna się 3. ale nadal mam różne problemy...wiadomo, pierwszym jest przede wszystkim język, na rozmowie dostałam trochę powyżej 2.5 ale teraz to mam problem ze skleceniem najprostszego zdania a pdp (wiem, ze ma demencję - ale mam wrazenie, ze specjalnie przy mnie ma, a jak pfledienste albo rodzina przychodzi to jest ok) chyba, nie rozumie co niej mówię. Inną rzeczą jest to, ze trochę inne info o stanie podopiecznej były, no ale dobra :-) Mam parę pewnie dziwnych i naiwnych pytań ale gdyby chociaż na parę dostałabym odpowiedź byłoby lepiej.1) Zastanawiam się w sumie po co tu jestem oprócz gotowania, przątania i mycia bo ubieranie, transfer i higieną zajmuje sie drk. Co z osobą niepełnosprawną (93 l., operacja biodra i nogi ciągle skrzyżowane) z demencją mżna robić? Ona ma tam jakieś materiały krawieckie ito sobie maca, ale przecież tak ciągle nie da rady, na tv zasypia, a krzyżówek nie chce robić...2) Macie jakieś sposoby na "buczenie" podopiecznych, to nie jest dźwięk wydawany podczas bólu, skurczu czy higieny ale tak po prostu po południu brzęczy albo w nocy :<3) Żywienie - zębów nie ma, a tak to żyła na fixach, znacie jakieś łatwe przepisy na zdrowe potrawy z niemieckich produktów, tylko edeka i lidl - żadnej specjalnej diety. Twarogu, serka topionego czy normalnej włoszczyzny ro już wiem,zenie ma, znacie jeszcze jakieś "braki" w porównaniu do PL? A i jeszcze takie może dziwne pytanie, znalazłam w zamrażalce pierś indyka czy ją można tak samo robić jak kurczaka czy są jakieś różnice smakowe? XD Chciałam zrobić z porem i brzoskwiniami, albo w czosnku...4) A w sumie to taka osoba ile mniej więcej zjada, bo picie to wiem ile mam wmuszać ale jedzenie tak na obiad to ile?5) Teraz jest fala upałów, pomijam, że jak sama mam wolne to nie wiem co robić - rower jest, niedaleko basen, ale jak z domu wyjdęto można się usmażyć na miejscu - wczoraj siedziałam w piwnicy :-) ale co można robić, ze starszą panią, czy tonormalne, ze ona ciągle chce spać? 6) Co do niemieckiego, to jakieś dobre ksiązki/blogi znacie...chodzi mi o to,ze wolałabym grupy wyrazowe dotyczące jakiejś tematyki, sytuacji a nie szyk zdań i takich gramatycznych - zasnąć można...7) Wiecie może jak to jest z księgarniami u mnie w Willich chyba nie ma takowej albo jest ale to już inna miejscowość, czy jak zamówię, to przyjdzie na adres, w którym teraz pracuje?8)albo zna ktoś może jakieś blogi/fora dla perfekcyjnych pań/ kur domowych - przydałoby mi się to szczególnie w kwesti sprzątania domu :-) 9) no chyba ostatnie,rozpisałam się - jakieś zestawy ćwiczeń na łydki/ nogi - reszta ciała mnie nie boli Może ktoś jest z Willich albo okolic - kreis Viersen? No to chyba szystko...esej możnaby napisać. A jeszcze jedno mieliście kiedyś problem z promedicą? Chodzi mi o to, ze chyba w umowie bylo,ze po tygodniu - akceptacji wplacaja 200zł zaliczki, dobrze zrozumiałam? Oprócz tego namówiłam moją mamę, też pracuje więc to dodatkowe 50€? Czy to za pierwszym wyjazdem jest jakoś inaczej?A tak to zastanawiam się, jak kolejny raz wytłjmaczyć pdp,ze nie odpjnac pasa i wstawać - a niepowinno się okazywać negatywnych emocji - mam wrażenie, że robi fo na złość Preszpraszam za wszelkie błędy, piszę szybko z tabletu i pozdrawiam wszystkich!