05 maja 2015 19:23 / 2 osobom podoba się ten post
doda1961No i bardzo dobrze, do Leipzig/Lipska jechać nie musisz, podobnie jak inne koleżanki :)))))))) Moim celem było tylko zachęcenie do zarejestrowania się i oddania swojego głosu w wyborach. Oczywiście pod warunkiem, że nie jest się na zadupiu, tylko w cywilizowanym miejscu :)))))))))) i ma się taką mozliwość :))))))) Swoją drogą to wiesz, że w Polsce też jest miejscowość Lipsk? :)))))))))
Gdybys jednak koniecznie chciała spełnić swój obywatelski obowiązek w Leipzig, to zapraszam, zawioze Cię do Worlitz przy okazji. Piękne miejsce :)))))))))
Oj, doda, poczucie humoru ci wyparowało wraz z wiosennym słoneczkiem.
Jak najbardziej popieram twoja inicjatywę.
A co do Lipska - to polska, stara , uzasadniona historycznie nazwa. Podobnie jak Monachium, Norymberga, Kolonia. Czy mówisz Muenchen, jak rozmawiasz z Polakami, czy Monachium? Bo dam sobie ręcę uciąc,że mówisz Monachium. :)
Więc podobnie z Lipskiem. Nie bądźmy bardziej niemieccy od Niemcow. Mamy polskie nazwy na wiele niemieckich miast i uważam,że powinniśmy ich uzywać, bo zostaną zapomniane a szkoda by było. Ja już nie wymagam, by używać takich nazw jak Akwizgran zamiast Aachen ( bo tego to już nikt nie zna, a szkoda) czy Trewir zamiast Trier, ale Lipsk? Stare słowiańskie miasto?
Kiedyś zastrzeliłam panią w biurze, jak pytałam, czy autobus jedzie przez Chociebuż, więc już taką rozpustę można sobie darować i pozostać przy Cottbus, ale niektóre nazwy powinny pozostać polskie.
A tak zmieniając kraj, to mówimy,że jedziemy do Paryża a nie Parisa, choć miejscowośc Paryż też jest w Polsce. Podobnie jak Rzym, Wenecja i inne.
:)))