Kuchnia Niemiecka - przepisy

21 września 2012 16:38
próbowałam tylko z grzeczności:(, ale bebechy mi się wywracały:). Kuchnię bawarską znam, bo 15 lat temu jeździłam tam do pracy przy chmielu, całymi dniami klęczałam nawijając pędy małych sadzonek chmielu na druty. Cięzko ale szefowa karmiła nas bajecznie:). Zawsze po tych 3 tygodniach miałam 3 kg więcej w boczkach:)
24 grudnia 2012 10:06

Potrzebuję natachmiastowej pomocy! Jestem w trakcie przygotowywania ryby po grecku i z przerażeniem stwierdziłam,że to - co miało być pietruszką  - okazało się być -PASTERNAKIEM!? Czy może mi ktoś na 100%  poświadczyć,że pasternak nie różni się dużo od pietruszki?! Proszę o szybką odpowiedz! Dziękuję! Ortografka.


 


Przenoszę tutaj. Moderator

24 grudnia 2012 10:16
Troche sie różni,ma jakby bardziej słodkawy aromat,ale smak prawie ten sam! Nic się nie martw ,rybce po grecku pasternak smaczku nie popsuje. Smacznego!
24 grudnia 2012 10:47
Lojezusicku! Dzenki wom bardzo!Niech cie pPonbocek dziećckami wynagrodzi!



Pooooszło!Niech się dzieje co chce! Ryba po grecku z pasternakiem! I "figa z makiem"! To będzie Wigilia jak się patrzy!
24 grudnia 2012 11:02
Diakonka,podziekowania ,przyjmuję,ale te dzieci,za co mi tak żle życzysz,no chyba,że po góralsku,znaczy to"obyś miała pocieche z dzieci" to co innego!!!!!!!
03 stycznia 2013 17:46
No i wigilija "Ryba po grecku z pasternakiem była!Całkiem normalnie wyszło!Nikt się nie pokapował,że to pasternak!
03 stycznia 2013 17:58
Super są placki z cukinii,cukinia starta na tarce jarzynowej,do tego ser żółty /starty gotowy w torebce/2 jajka 4 łyżki mąki pieprz sól do smaku.Polecam.
05 stycznia 2013 09:40
Witam. Czy nasze golabki maja jakas swoja Niemiecka nazwe?

05 stycznia 2013 10:02 / 1 osobie podoba się ten post
tak,Kohlroulade
05 stycznia 2013 10:04
Dziekuje bardzo
10 stycznia 2013 19:53
kartofelsalat tutaj podaja z małtasze,tak przynajmniej jest tutaj gdzie jestem na bawarii.gotuje sie je a pozniej smarzy i polewa z zasmarzana cebulka,
18 stycznia 2013 13:47
Czy Niemcy mają zwyczaj pościć w piątki?
18 stycznia 2013 14:22
Marba, tu na wigilię kurczaka z kartfelsalat jadłam. Wszystkiego tu można doświadczyć. Byłam w 3 miejscach - i wzbudzam zdziwienie, że np. kluski śląskie robię od podstaw, zaczynając od obierania ziemniaków - przecież jest łatwiejszy sposób - otwierasz torebeczkę, mieszasz proszek z wodą i - gotowe !!! Dziś rodzinę np. zadziwiłam naleśnikami z serem. Gotowi pokłony bić, zem tyle pracy włożyła !!! Marba, kuchnią się nie przejmuj, pierwsze dni podpatruj, obejrzyj spiżarnię, podpytaj, jak jest kogo - i wpasujesz się bez problemu. Nie spotkałam się z postem w piątki. Ani w Wielki Piątek, ani w środę popielcową. Owszem, jadają rybę w piątek w niektórych domach, ale nie przeszkadza im to w zjedzeniu salami na kolację. To raczej przyzwyczajenie niż tradycja religijna.
18 stycznia 2013 15:53
Benita, dzięki za podpowiedź. Jadę pierwszy raz, więc nie wiem czego się spodziewać. Dlatego przeglądam to forum i pytam. W jakimś wpisie ktoś trafnie zauważył, że jak się przeczyta to wszystko, co tu jest napisane, to jakby miał pięćdziesiat lat doświadczenia w opiece. Dobre!
19 stycznia 2013 12:15 / 1 osobie podoba się ten post
Benitko!Podaj proszę przepisik, na te "kluski śląskie"!

Ja - stara ślązaczka,nie umiem tych klusek,mimo,że bardzo chcę i zbieram przepisy(moja mama,babcia,teściowa),jeszcze nigdy mi się nie udały tak,jakbym chciała - żeby były trochę twardawe,śliskie,no i z dziurką - dziurka mi jedynie wychodzi, reszta - nie!