Kuchnia Niemiecka - przepisy

23 czerwca 2012 11:00
nie - kalarepke albo z sosem holenderskim,albo w zupie ew hurtowych ilosciach albo obgotowuje i w panierce robie jak kotleta/kalafior tak samo/
23 czerwca 2012 11:22
Fajne pomysly na kalarepke,a ja ja ciagle na surowo jem.Musze zaserwowac babci-moze polubi.
23 czerwca 2012 14:48
Ja kalarepę gotuję krojąc w talarki odcedzam wodę dodaję troche wegety do smaku i masełko duszę chwilke i gotowe :))

23 czerwca 2012 14:55
Pieczeń po bawarsku sztuka mięsa karkówka lub łopatka cebula duża pokrojona w pióra ,sól kminek palmint łyżka lub olej mięso natrzeć solą posypać kminkiem i cebulą wsadzić do piekarnika i piec ok 2 h pilnować aby upiekło się równomiernie na koniec podlac wodą po upieczeniu przecieramy cebule na sitku mieszamy razem z tym sosem z pieczeni i mamy gotowy sos pieczeniowy podaje się z knedlami i sałatą lodową :)))obowiązkowy obiad na niedziele w niektórych rejonach bawarii

23 czerwca 2012 16:13
Dzięki skaut:) a czy knedle mogą byc nasze? czy tylko te bułczane.. a z czym sałata? sama?
23 czerwca 2012 18:01
Knedle ziemniaczane kupuje sie gotowe w sklepach tj.ziemniaki gotowane z mąką ziemniaczana robisz z tego kluski i gotujesz ok 10 minut a sałata przeważnie z winegretem lub samym octem i cukrem
23 czerwca 2012 18:04
Zupa z naleśników także przysmak na bawarii gotujesz rosół ale zamiast makaronu dodaje się naleśniki smażysz naleśniki następnie trzeba je pokroić na kluchy ok 1 cm szerokie i wrzucić do rosołu i tak jeść rosół posypuje się szczypiorkiem drobno pokrojonym (u nas pietruszka)
23 czerwca 2012 18:06
Z niemieckiej kuchni to jeszcze frykadele u nas mielone ziemniaki purre i koniecznie marchewka gotowana z groszkiem na maśle:)

23 czerwca 2012 18:13
a szpinak?a czerwona kapusta na ciepło,a roladki wołowe?z ciekawostek co to w domu nigdy nigdy!!!!-na Boże Narodzenie pieczeń z jelenia:))))))))))) mi nie smakowała choć to ja ja robilam ,rodzinka babci się zajadala przez 2 dni! A i jeszcze zapiekanka gołąbkowa w żaroodporym naczyniu-liscie kapusty/sparzone wczesniej/ na to warstwa mielonego bez zadnych przypraw,kapusta znowu ,mielone,kapusta i to wszystko zalane bulionem z rosołu,albo z rosolkow i na 2-3 godz do piekarnika,ja sos pomidorowy do tego zrobilam ale go sam musialam zjesc.Dobre.
23 czerwca 2012 18:19
Szpinak ja robie albo ze śmietaną i czosnkiem lub zapiekanke z naleśników faszeruje je szpinakiem oczywiście przyprawionym i ugotowanym zalewam śmietaną słodką na wierzch sypię dużo sera żółtego i zapiekam kaloryczne ale smaczne:)))

23 czerwca 2012 19:36
ja kupuje gotowe frykadele(mielone) ale takie malutkie kuleczki dziadek sie tym zajada do tego sos ciemny , ziemniaki allbo te ich spatzle, salata
23 czerwca 2012 19:41
witam Dzieki skaut3333 za podpowiedz 'Zupa z nalesnikow wlasnie ja tu podawalam ale nie wiedzialam jak to sie nazywa .Jesli chodzi o kalarepe to dzisiaj ja jadlam dobra tak jak ktos pisal pokrojona w talarki dodalam pol kostki rosolowej i pol lyzki maki troche oleju i cebulka wpierw zesmazyc potem dodac wody i dusic moja babcia sie zajada tym.Szpinak ostatnio kupilam gotowy on byl juz ze smietana i przyprawiony tez pycha pozdrawiam
23 czerwca 2012 20:48
skaut3333 said:
Knedle ziemniaczane kupuje sie gotowe w sklepach tj.ziemniaki gotowane z mąką ziemniaczana robisz z tego kluski i gotujesz ok 10 minut a sałata przeważnie z winegretem lub samym octem i cukrem

tzn taki gotowiec w pudełku w proszku tylko dolac wody? a jak sie to nazywa po niemiecku?
23 czerwca 2012 20:48
A jutro u mnie rosołek ,mlode ziemniaczki z mojej dzialki sałatka kurczaczek :)Polskie smaki Pozdrawiam koleżanki w niemczech bo takich rarytasów w niemczech nie ma :) Po prostu nie ma tego smaku ?!:)
23 czerwca 2012 20:50
Kartoffel Knodell to jest w worku takie gotowane ziemniak (ciasto) ,wyciągasz z folii formujesz kulki i wrzucasz na wrzątek:))