LukeCurry Suppe
Składniki:
- świeży łosoś 30 dag
- cukinia 30 dag
- szalotki 12,5 dag
- 400 g Schlagsahne
- 2 kostki bulionowe warzywne
- cytryna
Ponadto: łyżka masła, sól, 2 łyżeczki Curry, łyżeczka Cayenne Pfeffer, trochę Krebs lub Hummer Paste
Rybę suszymy, kroimy na średnie kawałki, zostawiamy.
Cukinię myjemy, suszymy, kroimy w cienkie talarki, solimy, zostawiamy.
Gotujemy bulion w litrze wody.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno pokrojone szalotki, do lekkiego zgęstnienia.
Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę, przyprawy, wcześniej odłożoną rybę i cukinię, 2 łyżki odciśniętej cytryny. Zagotowujemy i jeszcze kilka minut zostawiamy na wolnym ogniu. Najlepiej spożyć na drugi dzień.Zamiast łososia można użyć inną rybę morską albo wędzonego łososia.
Przed podaniem lekko podgrzać i ewentualnie podoprawiać i podgrzać, żeby na talerzu była gorąca. Do zupy nie stosuje się pieprzu. Każdy może już na talerzu podoprawiać sobie wg uznania.
A talerz dziadka trzeba jeszcze przed nałożeniem zupki do mikrofali włożyć?czy wystarczy że go zupka ogrzeje ?

Tak tylko pytam bo wspominałeś kiedyś o fanaberiach malkontenta
Przepis super
