Kuchnia Niemiecka - przepisy

02 lipca 2014 16:43 / 4 osobom podoba się ten post
amelka

Sasanka, ale jesteś zdolna, fiu, fiu, fiu.

Eee tam tylko skorzystałam z Asi przepisu. Raczej nie przepadam za gotowaniem, ale kucharki nie mam więc co robić... jeść się chce:)
02 lipca 2014 17:44 / 2 osobom podoba się ten post
Sas-anka wypróbuj jeszcze to ciasto :)

CIASTO
1 margaryna
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 czubate szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki śmietany
czerwone porzeczki
KRUSZONKA
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
wszystko wymieszać razem i zagnieść kruszonkę..
Przepis na zrobienie ciasta:
Margarynę (może być masło) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i gdy trzeba dodać śmietanę. Utrzeć.Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm (może być również troszkę większa, położyć na nim porzeczki i posypać kruszonką. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
02 lipca 2014 18:53 / 2 osobom podoba się ten post
Joasia

Sas-anka wypróbuj jeszcze to ciasto :)

CIASTO
1 margaryna
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 czubate szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki śmietany
czerwone porzeczki
KRUSZONKA
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
wszystko wymieszać razem i zagnieść kruszonkę..
Przepis na zrobienie ciasta:
Margarynę (może być masło) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć. Dodać jajka. Później dodać mąkę, proszek do pieczenia i gdy trzeba dodać śmietanę. Utrzeć.Ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 22 cm (może być również troszkę większa, położyć na nim porzeczki i posypać kruszonką. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Na pewno wypróbuję, uwielbiam kruszonkę i wiórki kokosowe. Zapewne w przyszłym tygodniu i jak zrobię nie omieszkam zdjecia zamieścić.
 
 
02 lipca 2014 20:59
sas-anka

Zawsze korzystam z przepisów które wklejacie, więc i ja się dołączę i wrzucę czasami cos sprawdzonego. Chociaż Ania już podała, sprzedam Wam swój przepis na pizze. Róznie mi wychodziła w przeszłości, od kilku lat robię według tego przepisu:
 

 
Wychodz zawsze ale to zawsze i dla przynajmniej jest super, gotowałam też według innych przepisów tego chłopaka (nie wiem jak go nazwać:), proste i niezawodne. Zachęcam do wypróbowania. Aha w Polsce faktycznie robię na mące tortowej a tutaj na tej ogólniedostępnej najtańszej i też jest ok.

Baaardzo Ci dziękuję. Tu w de dostanę kaszę manną? Jak się nazywa?
02 lipca 2014 21:11 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Baaardzo Ci dziękuję. Tu w de dostanę kaszę manną? Jak się nazywa?

w Aldiku kupowałam Weichweizen-GrieB
02 lipca 2014 21:26
sas-anka

Asia według Twojego przepisu, dziękuję :))) Właśnie się zajadam, naprawdę puszyste wyszło i bardzo smaczne. Jako że mi tutaj piekarnik nie dopieka środków, użyłam formy do babki i dlatego owoce u mnie wylądowały na spodzie. Dodałam białą porzeczkę więc jej nie widać na zdjęciu, ale smakuje wyśmienicie. Jeszcze raz dzięki:)))

To casto wyszło Ci tak piękne,że chyba sama upiekę,tylko pojęcia nie mam jak w Ch nazywa się maślanka. Czy można ewentualnie zastąpić jogurtem?
02 lipca 2014 21:33 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

To casto wyszło Ci tak piękne,że chyba sama upiekę,tylko pojęcia nie mam jak w Ch nazywa się maślanka. Czy można ewentualnie zastąpić jogurtem?

Ja bym zastąpiła, takim niskotłuszczowym, nie powinno być rożnicy.
 
W DE maślanka jest BUTTERMILCH ,
w Ch może jakoś podobnie?
02 lipca 2014 21:37 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Ja bym zastąpiła, takim niskotłuszczowym, nie powinno być rożnicy.
 
W DE maślanka jest BUTTERMILCH ,
w Ch może jakoś podobnie?

No własnie pewności nie mam,że butermilch bo nigdzie takiej nazwy nie spotkałam,więc albo nie piją,albo nazywa się inaczej. Tu np śmietana to Ram.:) Jak nie znajdę maślanki to sprobuję z chudym jogurtem,najwyzej zjem sama :))))
03 lipca 2014 00:26 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

No własnie pewności nie mam,że butermilch bo nigdzie takiej nazwy nie spotkałam,więc albo nie piją,albo nazywa się inaczej. Tu np śmietana to Ram.:) Jak nie znajdę maślanki to sprobuję z chudym jogurtem,najwyzej zjem sama :))))

03 lipca 2014 11:11
ivanilia40

No własnie pewności nie mam,że butermilch bo nigdzie takiej nazwy nie spotkałam,więc albo nie piją,albo nazywa się inaczej. Tu np śmietana to Ram.:) Jak nie znajdę maślanki to sprobuję z chudym jogurtem,najwyzej zjem sama :))))

wg mnie to było by to -Probiotische Jogurt
03 lipca 2014 17:37
Kupiłam Buttelmilch będzie placek:)
03 lipca 2014 20:04 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Kupiłam Buttelmilch będzie placek:)

Nooo kochana !!!  Zastanów sie dobrze nad plackiem, przytyjesz !!!
03 lipca 2014 20:14 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Nooo kochana !!!  Zastanów sie dobrze nad plackiem, przytyjesz !!!

Żartujesz....jak tylko się upieczę zostawię babci kawałeczek a resztę oddam córce :)  Ha ,ma się swoje sposoby żeby nie przytyć ,cooooo?:))))))))))))))
03 lipca 2014 20:18 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Żartujesz....jak tylko się upieczę zostawię babci kawałeczek a resztę oddam córce :)  Ha ,ma się swoje sposoby żeby nie przytyć ,cooooo?:))))))))))))))

Nie wierzę Ci ;-))  Ja przeczytałam w pierwszej wersji "Żartujesz .... jak tylko się upiecze zostwię babci kawałeczek a reszte sama zjem" - hahaha. Musiałam jeszcze raz przeczytać aby zrozumieć, że chyba się pomyliłam ;-))
03 lipca 2014 20:19 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Nie wierzę Ci ;-))  Ja przeczytałam w pierwszej wersji "Żartujesz .... jak tylko się upiecze zostwię babci kawałeczek a reszte sama zjem" - hahaha. Musiałam jeszcze raz przeczytać aby zrozumieć, że chyba się pomyliłam ;-))

Ależ nie wykluczam Twojej -pesymistycznej wersji,wszystko możliwe jest,bo skoro o kapuście marzę w nocy to na placek tez mogę się rzucić jak łysy na grzebień.:)