Kuchnia Niemiecka - przepisy

24 czerwca 2014 13:53
gosia35

Szukam przepisu na ciasto z truskawkami...

Proste ciasto z truskawkami( lub innymi owocami sezonowymi)
4 jajka,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
kostka margaryny, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opkowanie cukru waniliowego,
60 dag truskawek ( możesz uzyć też innych owoców sezonowych)
Białka ubić na puszysta masę, dodać żółtka i dokłsadnie wymieszać. Mąką wraz z proszkiem do pieczenia dodac do masy jajecznej. Na sam koniec wlewamy letnią rozpuszczoną margaryne i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłozoną pergaminej , na której wcześniej położyliśmy przekrojone na pół truskawki.
Piec ok. 30- 40 min do suchego patyczka:) w temp.180st.
 
Mam nadzieję ,że chodziło Ci o cos prostego jeśli nie daj znac napiszę Ci coś bardziej wyszukanego:) :) :)
 
 
24 czerwca 2014 13:55 / 1 osobie podoba się ten post
Joasia

Proste ciasto z truskawkami( lub innymi owocami sezonowymi)
4 jajka,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
kostka margaryny, 
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opkowanie cukru waniliowego,
60 dag truskawek ( możesz uzyć też innych owoców sezonowych)
Białka ubić na puszysta masę, dodać żółtka i dokłsadnie wymieszać. Mąką wraz z proszkiem do pieczenia dodac do masy jajecznej. Na sam koniec wlewamy letnią rozpuszczoną margaryne i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłozoną pergaminej , na której wcześniej położyliśmy przekrojone na pół truskawki.
Piec ok. 30- 40 min do suchego patyczka:) w temp.180st.
 
Mam nadzieję ,że chodziło Ci o cos prostego jeśli nie daj znac napiszę Ci coś bardziej wyszukanego:) :) :)
 
 

Jedni wyciagaja krolika z kapelusza, a Ty Joasiu przepisy.Twoje sa naj naj prostsze i naj naj smaczniejsze po upieczeniu.:):):)
24 czerwca 2014 13:58
mleczko47

Jedni wyciagaja krolika z kapelusza, a Ty Joasiu przepisy.Twoje sa naj naj prostsze i naj naj smaczniejsze po upieczeniu.:):):)

Mleczko bo to przepisy z tajemnego kajeciku mojej mamy :) :) ale mam masę i nowszych, które testuje  na mojej rodzince:) :) :)
30 czerwca 2014 09:04
Mam tu w lodówce puszkę - Chili-Bohnen-Paprika,znacie?Ostre to?Zjadliwe?Puszka duża jest,jak niedobre to nawet otwierac nie będę:)Zastanawiam sie czy z ziemniakami czy z czymś innym to podac?Z puszkowego to ja tu tylko Linsen zupke robiłam,ale jak stoi bezczynnie ta pucha to bym zużyła:)
30 czerwca 2014 09:32 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Mam tu w lodówce puszkę - Chili-Bohnen-Paprika,znacie?Ostre to?Zjadliwe?Puszka duża jest,jak niedobre to nawet otwierac nie będę:)Zastanawiam sie czy z ziemniakami czy z czymś innym to podac?Z puszkowego to ja tu tylko Linsen zupke robiłam,ale jak stoi bezczynnie ta pucha to bym zużyła:)

Ja to robiłam tak,że najpierw przesmażałam z cebulką mielone mięso,mozna dodać do tego marchewkę,strąk słodkiej papryki,trochę poddusiłam i ładowałam do tego pózniej fasolę.Można doprawić wg własnego widzimisię.Mnie smakowało,jak podczas smażenia mięsa sypnęłam do tego trochę curry.Podawałam z ryżem,tak,jak Berdi,ale z ziemniakami,czy makaronem też smakuje.Takie chili con carne wychodziło.
30 czerwca 2014 13:13
gosia35

Szukam przepisu na ciasto z truskawkami...

podkład biszkoptowy,galaretka wszystko dostepne w Aldi,Lidl itp Domowy zrób krem na masle ha ha.Co sie bedziesz scierac.Zjedza i pochwala jeszcze hihi
30 czerwca 2014 13:19 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Mam tu w lodówce puszkę - Chili-Bohnen-Paprika,znacie?Ostre to?Zjadliwe?Puszka duża jest,jak niedobre to nawet otwierac nie będę:)Zastanawiam sie czy z ziemniakami czy z czymś innym to podac?Z puszkowego to ja tu tylko Linsen zupke robiłam,ale jak stoi bezczynnie ta pucha to bym zużyła:)

Dodaj do tej puchy sloik bialej faloli i podejdz do tego jak do fasolki po bretonsku: kielbasa,cebula na patelnie sama wiesz jak dalej.Do jednego gara i zamieszac
30 czerwca 2014 21:08
Bardzo proszę o sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Mam suszone drożdże. Bardzo proszę.
30 czerwca 2014 21:12 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Bardzo proszę o sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Mam suszone drożdże. Bardzo proszę.

Ciasto na pizzę
 
Składniki:

½ kg mąki pszennej,
40g drożdży,
250 ml ciepłej wody lub mleka,
1 łyżeczka soli,
½ łyżeczki cukru (pożywka dla drożdży),
2 łyżki oliwy,
sos pomidorowy,
dodatki w/g upodobań.

Wykonanie: Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą lub mlekiem, wymieszać z 4 łyżkami mąki przykryć i odstawić na 15-20 min., do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą.
 
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto, jeżeli będzie za twarde dodać trochę wody, dodać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas zagniatania powinno wyglądać tak, jakby zaczynało puchnąć.Kulę ciasta podzielić na 2 części. Z każdej wywałkować lub rozciągnąć w powietrzu na dłoni duży krążek o średnicy ok. 40 cm.
Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą. Posmarować sosem pomidorowym nałożyć wybrane przez siebie dodatki.
Piec w 220 stopniach ok. 15-20 min., należy pamiętać, że czym cieńsza pizza tym krócej pieczemy.
30 czerwca 2014 21:46 / 1 osobie podoba się ten post
Aniu, bardzo dziękuję.
02 lipca 2014 11:42 / 3 osobom podoba się ten post
Benita

Bardzo proszę o sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Mam suszone drożdże. Bardzo proszę.

Zawsze korzystam z przepisów które wklejacie, więc i ja się dołączę i wrzucę czasami cos sprawdzonego. Chociaż Ania już podała, sprzedam Wam swój przepis na pizze. Róznie mi wychodziła w przeszłości, od kilku lat robię według tego przepisu:
 

 
Wychodz zawsze ale to zawsze i dla przynajmniej jest super, gotowałam też według innych przepisów tego chłopaka (nie wiem jak go nazwać:), proste i niezawodne. Zachęcam do wypróbowania. Aha w Polsce faktycznie robię na mące tortowej a tutaj na tej ogólniedostępnej najtańszej i też jest ok.
02 lipca 2014 15:16
sas-anka

Zawsze korzystam z przepisów które wklejacie, więc i ja się dołączę i wrzucę czasami cos sprawdzonego. Chociaż Ania już podała, sprzedam Wam swój przepis na pizze. Róznie mi wychodziła w przeszłości, od kilku lat robię według tego przepisu:
 

 
Wychodz zawsze ale to zawsze i dla przynajmniej jest super, gotowałam też według innych przepisów tego chłopaka (nie wiem jak go nazwać:), proste i niezawodne. Zachęcam do wypróbowania. Aha w Polsce faktycznie robię na mące tortowej a tutaj na tej ogólniedostępnej najtańszej i też jest ok.

Wygląda jak z pizzerii, trzeba wypróbować:)
02 lipca 2014 15:44 / 5 osobom podoba się ten post
Joasia

Upiekłam je dzisiaj i okazało sie,że jutro muszę piec kolejne:) :)
Maślankowe ciasto z porzeczkami
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400 - 500 g porzeczek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę o wymiarach 25 x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Surowe ciasto jest dość gęste, by utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu stanie się lekkie i puszyste. Ciasto pieczemy ok 60 minut," do suchego patyczka". Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Asia według Twojego przepisu, dziękuję :))) Właśnie się zajadam, naprawdę puszyste wyszło i bardzo smaczne. Jako że mi tutaj piekarnik nie dopieka środków, użyłam formy do babki i dlatego owoce u mnie wylądowały na spodzie. Dodałam białą porzeczkę więc jej nie widać na zdjęciu, ale smakuje wyśmienicie. Jeszcze raz dzięki:)))
02 lipca 2014 15:50
efka66

Wygląda jak z pizzerii, trzeba wypróbować:)

Bardzo podobna w smaku do kupnej, ważna jest kasza manna, z czym wczesniej nigdy się nie spotkałam w żadnym przepisie. I ser zawijany w boki, wtedy brzeg wychodzi pysznie chrupiący. Ja z tej porcji robię dwie pizze. Jesli ktoś lubi grubszą to można zostawić po nałożeniu składników na jakieś 20 min jeszcze do podrośnięcia, w ciepłe miejsce, ja akurat lubię cienką. W moim piekarniku zwykle do 20 min, 10 to za mało było, do momentu kiedy się zarumieni. W płaskiej formie można ja delikanie widelcem unieść do góry podczas pieczenia, bo jest sztywna i sprawdzić.
02 lipca 2014 16:18
Sasanka, ale jesteś zdolna, fiu, fiu, fiu.