przepis z netu.. gotujecie to kobietki? [ sorki Janusz;) - edytowałam bo Cię pominęłam..]
Spätzle und Käsespätzle
Składniki
12 kg maki,
12 kg sera bialego zmielonego (w Niemczech jest tylko taki gotowy zmielony w plastikowych pojemniczkach, cos jak w Polsce w wiaderkach),
8 jajek.
To moze nie jest najoryginalniejszy przepis ale tak mi poradzila kolezanka sa latwe do przygotowania i smaczne
Wszystkie skladniki polaczyc. Wyjdzie takie dosc rzadkie ciasto. Ciasto przetrzec do posolonego wrzatku na tarce do spätzli. Pogotowac doslownie chwilke. Wylowic.
Podawac z sosami, miesem.
Jesli Spätzle zostana na drugi dzien na Bawarii robi sie z nich Käzespätzle. Do klusek nalezy dodac podsmazona cebulke, starty ser zolty i podsmazyc lub zapiec w piekarniku.