27 marca 2015 09:08 / 1 osobie podoba się ten post
michasiaJak robisz te śledzie ?:)
Michalinko - właśnie robię. Sledzie solone moczę w wodzie alie krotko, bo teraz to one są mało słone.Przygotowuje zalewę - gotuję wode dodaję liść laurowy ,ziele angielskie,cebule pokrojona w poł-talarki,troszke cukru , ocet i zagotowuje .Kroje śledzie w niewielkie dzwonka i zalewam ostudzona zalewa.I zostawiam na kilka godzin.
Do miseczki wylewam zawartość słoika (z ta wodą,musisz smakowac,żeby nie było jej za wiele)dodaję śmietane (ja daje kremowke) pieprzu mielonego.Mozna pod octowac jak za słaba zalewa.Kroje cebule w grobą kostke przesypuje ja cukrem (żeby zmiękła) poczekam troche i przelewam na sitku wrzatkiem.Dodaje do tych śledzi.Jabłko ucieram na buraczanej tarce dodaje do tych składnikow i na koniec wrzucam żurawine.Zurawina dodaje smaku i uszlachetnia ten chłosko-robotniczy posiłek.Do tego gorące ziemniaki w mundurkach.Nie ma innej opcji wszystkim smakuje.