Slyszalyscie, ze na przeniesieniu do nowego funduszu zabieraja od kazdego po 15 procent ?! Skok na kase jak nic Edytuje bo nie jestem pewna od calosci czy od kazdego ale maja zabrac 15 procent.
Slyszalyscie, ze na przeniesieniu do nowego funduszu zabieraja od kazdego po 15 procent ?! Skok na kase jak nic Edytuje bo nie jestem pewna od calosci czy od kazdego ale maja zabrac 15 procent.
Znajoma pracująca w ZUSie poradziła swemu mężowi, żeby do PPK nie przystępował....
Dorotee a prawda jest B smutna bo na własne oczy kolega który bardzo dobrze zarabiał na rękę ale(oczywiście składki wszystkie liczone od min kraj) miał to widziałam jego z zusu i te magiczne składki... Jak zobaczył ile wyniesie jego emerytura wynosi opadła mu szczęka. Od 18roku życia pracował. I był pracownikiem fizycznym choć z kasą ale go z tego. Do domu brał dużo a składki od krajowej. Usmialismy się wszyscy
Jak argumentuje ?
Zależy od wieku potencjalnego członka PPK. Z racji mizernych czekających nas emerytur , każda dodatkowa opcja opcj warta rozważenia .
Teraz przy OFE rząd ściągnie 15% , przy przejściu na emeryturę 19% , tak i tak oszczędności są opodatkowane .
Dorotee.... Hehe odłożyć? Żona, dziecko, kredyt na mieszkanie, auto to pracodawca do ZUS miał płacić godne skladki. A wiadomo jak jest..... Zarabiasz ne
A rękę więcej a składki od minimalnej.... Znasz to skądś? Hehe.... =praca opiekunki.... Zarabiasz kasiore ok a składki od jakiej kwoty? Hehe no wlasnie
Z tego co ja usłyszałam w Zusie to wywnioskowalam, że czas pracy na umowie zleceniu liczy się do stażu pracy ale jest jeden warunek składki muszą być odprowadzane od conajmniej najniższej pensji krajowej.
Sama jestem ciekawa jak to jest.
Jak już dopytasz to podziel się proszę informacjami bo mi jakoś do tego zusu nie po drodze.
Może dlatego, że do tych 20 lat jeszcze mi sporo brakuje.
Pracę w Szwajcarii polecala mi koleżanka. Tam wszystko jest legalnie bo jak nie to kara była by taka, że ho ho.
Do Werska to była prośbą :-)
Ja już jak zaczynałam jako opiekunka miałam 27 lat pracy, więc spoko :-)Kurde pracowita bylam:hihi:no ale jestem odrobinkę starsza :hihi:tak na 2 skoki :hihi:
Sokrates wiecznie żywy- WIEM, ŻE NIC NIE WIEM!
Ostatnio wszem i wobec ogłaszałam, że chcę spróbować aplikować do Szwajcarii jako opiekunka. Ale jeszcze nie teraz, bo muszę sprawdzić mój staż pracy i ewentualnie jeszcze popracować płacąc ZUS, żeby było te 20 (drugi powód to język- muszę się podszkolić i do robię).
No i przedwczoraj obiło mi się o oczy, że to chyba nie takie proste. Wczoraj poszukałam i wyszło mi, że lata umowy zlecenia- a na takich pracuję jako opiekunka liczą się, owszem, ale do wysokości ewentualnej emerytury- co mnie nie interesuje aż tak, bo i tak nie dobiję do najniższej gwarantowanej. Ala lat liczących się do stażu już nie dają.
No i jutro idę do ZUS, żeby to sobie powyjaśniać. Znajoma stwierdziła, że i tak musze iść do działu z emeryturami, ale ona wcześniej podrukuje to, co mam i mnie pokieruje. To mam nadzieję, że uzyskam potrzebne mi informacje.
No i znowu wyszło, że te dyskusje forumowe się przydają. Bo to właśnie przez te nasze rozmowy tym się w końcu zainteresowałam i zaczęłam sprawdzać. Dobrze, że teraz, a nie za lat dziesięć....