Wypieki

12 kwietnia 2016 22:18
salazar

No, łatwe, jak łatwe :D.
Mam najlepszy przepis na kruche (3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 3 zółtka, łyżka proszku, 25 dkg masła), a i tak nie wychodzi mi tak, jak mojej Mamie :). Jej szarlotka to poezja, ale już rzadko piecze :(.

Parę prób, zakalców i wyjdzie zobaczysz. Ten przepisz też mam tylko jeszcze śmietany dodaję kwaśnej, .
12 kwietnia 2016 22:31
michasia

Parę prób, zakalców i wyjdzie zobaczysz. Ten przepisz też mam tylko jeszcze śmietany dodaję kwaśnej, .

To wtedy to juz półkruche ;). Teoretycznie jestem bardzo dobrze przygotowana :D.  Nie wychodzą mi zakalce, tylko smak i struktura ciasta nie taka, jak w oryginale.
 
 
12 kwietnia 2016 23:24
salazar

To wtedy to juz półkruche ;). Teoretycznie jestem bardzo dobrze przygotowana :D.  Nie wychodzą mi zakalce, tylko smak i struktura ciasta nie taka, jak w oryginale.
 
 

Już troszkę Ciebie poznałam i wiem że Jesteś teoretycznie we wszystim przygotowana a praktyka z życiem przyjdzie.Te moje też nie jest kruche bo w kruchym nie powinno być proszku do pieczenia, ale jak zwał tak zwał nie zaszkodziło mi nigdy
12 kwietnia 2016 23:28 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Kruche z rabarbarem:)

Wygląda jak moja szarlotka
12 kwietnia 2016 23:38 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Wygląda jak moja szarlotka :-)

12 kwietnia 2016 23:39
michasia

:taniec2:

I chyba nawet przepis znajomy
12 kwietnia 2016 23:41 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Już troszkę Ciebie poznałam i wiem że Jesteś teoretycznie we wszystim przygotowana a praktyka z życiem przyjdzie.Te moje też nie jest kruche bo w kruchym nie powinno być proszku do pieczenia, ale jak zwał tak zwał nie zaszkodziło mi nigdy:fastfood:

Wiem, że powinno być bez proszku, ale ponieważ kruche z proszkiem mnie nie zadawala, to na razie do ideału bezproszkowego nie dążę ;).
Natomiast biszkopt bez proszku wypiekam namiętnie i pasjami, i sprawia mi to ogromną frajdę. Wychodzi rewelacyjny :)!
12 kwietnia 2016 23:45 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

I chyba nawet przepis znajomy :piatka:

12 kwietnia 2016 23:46 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Wiem, że powinno być bez proszku, ale ponieważ kruche z proszkiem mnie nie zadawala, to na razie do ideału bezproszkowego nie dążę ;).
Natomiast biszkopt bez proszku wypiekam namiętnie i pasjami, i sprawia mi to ogromną frajdę. Wychodzi rewelacyjny :)!

12 kwietnia 2016 23:51 / 1 osobie podoba się ten post
Michasiu, masz o tej porze siłę  tak jeszcze hasać ???
Ja już nie...
13 kwietnia 2016 07:25
michasia

Ciasto kruche jest łatwe i zawsze się udaje, aby owoce zmieniam.proszę bardzo :-- 2.5 szkl. mąki- 2 jaja całe- 1,2 SZKL. CUKRU- 1 łyżeczka proszku do piecz, - 200gr. masła/ masło zchłodzone/wszystko zagniatam na jednolitą kulkę którą dzielę na pół. jedną częsć do zamrożenia drugą do lodówki tak na pół godziny a mozesz i na 5 godz.kiedy chcesz to pieczesz.Na wyłożoną papierem do piecz. blaszkę połówką z lodówki wylepiam dno dziurawię widelcem i podpiekam 15min. w 170st, po wyjęciu wykładam owoce i na wierzch ścieram na tarce połówkę z zamrażalki, piekę jeszcze 40min.  w 170 st.prawda że łatwe?:przytula:Przed wyłożeniem owoców na podpieczone ciasto możesz posypac bułką tarta / 1 łyżka/ wtedy owoce nie puszczą soków na dno, Smacznego.

Rabarbar wkładasz surowy? Posypujesz go cukrem?
Ja na kruche ciasto pod owoce sypie mielone migdały, albo inne orzechy.
13 kwietnia 2016 08:13
Michasia-co znaczy 1,2 SZKL.CUKRU?pół czy 1-2 szklanki????
13 kwietnia 2016 08:21 / 2 osobom podoba się ten post
A ja też robię WYPIEK proszę Pań, a jakżesz , Mohn-Marzipan-Kuchen, ha ! i kto mnie wyścignie ???
13 kwietnia 2016 08:25 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Rabarbar wkładasz surowy? Posypujesz go cukrem?
Ja na kruche ciasto pod owoce sypie mielone migdały, albo inne orzechy.

Rabarbar posypuje cukrem i daję surowy, a następnym razem podsypie migdałami. Dzięki
13 kwietnia 2016 08:27 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Michasia-co znaczy 1,2 SZKL.CUKRU?pół czy 1-2 szklanki????

Michasia szybciej myśli niż piszę 1/2 szkl. cukru