No, łatwe, jak łatwe :D.
Mam najlepszy przepis na kruche (3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 3 zółtka, łyżka proszku, 25 dkg masła), a i tak nie wychodzi mi tak, jak mojej Mamie :). Jej szarlotka to poezja, ale już rzadko piecze :(.
No, łatwe, jak łatwe :D.
Mam najlepszy przepis na kruche (3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 3 zółtka, łyżka proszku, 25 dkg masła), a i tak nie wychodzi mi tak, jak mojej Mamie :). Jej szarlotka to poezja, ale już rzadko piecze :(.
Parę prób, zakalców i wyjdzie zobaczysz. Ten przepisz też mam tylko jeszcze śmietany dodaję kwaśnej, .
To wtedy to juz półkruche ;). Teoretycznie jestem bardzo dobrze przygotowana :D. Nie wychodzą mi zakalce, tylko smak i struktura ciasta nie taka, jak w oryginale.
Wygląda jak moja szarlotka :-)
:taniec2:
Już troszkę Ciebie poznałam i wiem że Jesteś teoretycznie we wszystim przygotowana a praktyka z życiem przyjdzie.Te moje też nie jest kruche bo w kruchym nie powinno być proszku do pieczenia, ale jak zwał tak zwał nie zaszkodziło mi nigdy:fastfood:
I chyba nawet przepis znajomy :piatka:
Wiem, że powinno być bez proszku, ale ponieważ kruche z proszkiem mnie nie zadawala, to na razie do ideału bezproszkowego nie dążę ;).
Natomiast biszkopt bez proszku wypiekam namiętnie i pasjami, i sprawia mi to ogromną frajdę. Wychodzi rewelacyjny :)!
Ciasto kruche jest łatwe i zawsze się udaje, aby owoce zmieniam.proszę bardzo :-- 2.5 szkl. mąki- 2 jaja całe- 1,2 SZKL. CUKRU- 1 łyżeczka proszku do piecz, - 200gr. masła/ masło zchłodzone/wszystko zagniatam na jednolitą kulkę którą dzielę na pół. jedną częsć do zamrożenia drugą do lodówki tak na pół godziny a mozesz i na 5 godz.kiedy chcesz to pieczesz.Na wyłożoną papierem do piecz. blaszkę połówką z lodówki wylepiam dno dziurawię widelcem i podpiekam 15min. w 170st, po wyjęciu wykładam owoce i na wierzch ścieram na tarce połówkę z zamrażalki, piekę jeszcze 40min. w 170 st.prawda że łatwe?:przytula:Przed wyłożeniem owoców na podpieczone ciasto możesz posypac bułką tarta / 1 łyżka/ wtedy owoce nie puszczą soków na dno, Smacznego.
Rabarbar wkładasz surowy? Posypujesz go cukrem?
Ja na kruche ciasto pod owoce sypie mielone migdały, albo inne orzechy.
Michasia-co znaczy 1,2 SZKL.CUKRU?pół czy 1-2 szklanki????