Dzieki michasia jeszcze jedno pytanko ile tego maku i czy suchy czy parzony?Juz mi slinka leci ale wyprubuje w domku!:-)
Dzieki michasia jeszcze jedno pytanko ile tego maku i czy suchy czy parzony?Juz mi slinka leci ale wyprubuje w domku!:-)
Proszę bardzo:
Postów: 19978
Lubianych postów: 35038
Przyjaciół: 191
08 maja 2012 22:18Podoba mi się!Cytat
dziewczyny ! i Janusz ! jakie ja dzis rogale upieklam-sama jestem w szoku!!!! banalnie proste i najwazniejsze,ze sie udaja. -400dag maki, -20dag drozdzy(lub 1 lyz drozdzy w proszku)-2 lyz.oleju, 1 lyzecz.cukru, -1,5 lyzecz.soli, 250 mil. wody. wszystko mieszamy i zagniatamy,odstawiamy na 1h w misce ,przykryc sciereczka,masa rosnie,potem przegniatamy i formujemy kolo,przkrajamy po tak jak picce i zawijamy od szerszej strony tak,zeby sie rogal uformowal(troche wyobrazni moi mili) nastepnie do malej miseczki -4 lyzecz.wody i 1 cukru ,mieszamy i smarujemy rogale. piekarnik nagrzewamy na 190 stopni,dobrze jest wstawic filizanke wody-daje wilgoc i rogale sie fajnie rumienia.pieczemy ok.20 min, a i blache nasmarowac czyms,zeby sie nie przykleily.wychodzi6 szt.rogali.po wyjeciu najlepiej jesc swieze.przekrajamy,smarujemy maslem a nastepnie dzemem lib kladziemy np.ser.pychota.SMACZNEGO!!!
Zeżarłabym takie z jabłkami.. Michasiu, daj przepis na ciasto, to trochę pomarzę ;).