Wypieki

05 kwietnia 2016 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Dzieki michasia jeszcze jedno pytanko ile tego  maku i czy suchy czy parzony?Juz mi slinka leci ale wyprubuje w domku!:-)

150GR. maku, mąki tam nie ma , mak suchy wsypujesz nie parzony
06 kwietnia 2016 13:08 / 1 osobie podoba się ten post
Wiem dokładnie, gdzie go mam - w starym notesie na oddzielnej kartce w linię. Notes leżyw górnej szufladzie... w moim domu w pl. Jak cierpliwie poczekasz do przyszłego roku - to chętnie... 
06 kwietnia 2016 13:42 / 2 osobom podoba się ten post
Proszę bardzo:





Postów: 19978
Lubianych postów: 35038
Przyjaciół: 191


08 maja 2012 22:18
dziewczyny ! i Janusz ! jakie ja dzis rogale upieklam-sama jestem w szoku!!!! banalnie proste i najwazniejsze,ze sie udaja. -400dag maki, -20dag drozdzy(lub 1 lyz drozdzy w proszku)-2 lyz.oleju, 1 lyzecz.cukru, -1,5 lyzecz.soli, 250 mil. wody. wszystko mieszamy i zagniatamy,odstawiamy na 1h w misce ,przykryc sciereczka,masa rosnie,potem przegniatamy i formujemy kolo,przkrajamy po tak jak picce i zawijamy od szerszej strony tak,zeby sie rogal uformowal(troche wyobrazni moi mili) nastepnie do malej miseczki -4 lyzecz.wody i 1 cukru ,mieszamy i smarujemy rogale. piekarnik nagrzewamy na 190 stopni,dobrze jest wstawic filizanke wody-daje wilgoc i rogale sie fajnie rumienia.pieczemy ok.20 min, a i blache nasmarowac czyms,zeby sie nie przykleily.wychodzi6 szt.rogali.po wyjeciu najlepiej jesc swieze.przekrajamy,smarujemy maslem a nastepnie dzemem lib kladziemy np.ser.pychota.SMACZNEGO!!!
06 kwietnia 2016 14:46 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Proszę bardzo:





Postów: 19978
Lubianych postów: 35038
Przyjaciół: 191


08 maja 2012 22:18
dziewczyny ! i Janusz ! jakie ja dzis rogale upieklam-sama jestem w szoku!!!! banalnie proste i najwazniejsze,ze sie udaja. -400dag maki, -20dag drozdzy(lub 1 lyz drozdzy w proszku)-2 lyz.oleju, 1 lyzecz.cukru, -1,5 lyzecz.soli, 250 mil. wody. wszystko mieszamy i zagniatamy,odstawiamy na 1h w misce ,przykryc sciereczka,masa rosnie,potem przegniatamy i formujemy kolo,przkrajamy po tak jak picce i zawijamy od szerszej strony tak,zeby sie rogal uformowal(troche wyobrazni moi mili) nastepnie do malej miseczki -4 lyzecz.wody i 1 cukru ,mieszamy i smarujemy rogale. piekarnik nagrzewamy na 190 stopni,dobrze jest wstawic filizanke wody-daje wilgoc i rogale sie fajnie rumienia.pieczemy ok.20 min, a i blache nasmarowac czyms,zeby sie nie przykleily.wychodzi6 szt.rogali.po wyjeciu najlepiej jesc swieze.przekrajamy,smarujemy maslem a nastepnie dzemem lib kladziemy np.ser.pychota.SMACZNEGO!!!

Dzięki za przypomnienie. Ja często robilam bułeczki - jak byłam na wsi daleko od cywilizacji.
Teraz omijam makę jak mogę - dlatego i przepis poszedł w zapomnienie.
07 kwietnia 2016 13:05 / 5 osobom podoba się ten post
Dzisiaj do kawy jabłecznik na kruchym .
10 kwietnia 2016 17:59
no to poszalales
Jutro postaram ci sie dorownac.Sprawdze co jest  w zamrazarkach w Lidlu
10 kwietnia 2016 18:05 / 1 osobie podoba się ten post
jak sie nie liczy !!!!! Babka je i chwali jak ja to dobrze pieke
10 kwietnia 2016 20:23
Ooo, Matko super, smakowite ,,,
10 kwietnia 2016 20:38 / 1 osobie podoba się ten post
Bardzo proszę o przepis na te kremy bo wyglądają smakowicie jestem pod wrażeniem
10 kwietnia 2016 21:08 / 1 osobie podoba się ten post
na blogu ciacho niemieckie z okazji trzecich urodzin bloga :)

http://megs-88.blogspot.com/2016/04/ciasto-na-maslance-z-migdaowa-skorupka.html
10 kwietnia 2016 21:33
Jestem pełna podziwu 100 plusików:)
12 kwietnia 2016 20:45 / 4 osobom podoba się ten post
Kruche z rabarbarem:)
12 kwietnia 2016 20:49 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Kruche z rabarbarem:)

Zeżarłabym takie z jabłkami.. Michasiu, daj przepis na ciasto, to trochę pomarzę ;).
12 kwietnia 2016 21:50 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Zeżarłabym takie z jabłkami.. Michasiu, daj przepis na ciasto, to trochę pomarzę ;).

Ciasto kruche jest łatwe i zawsze się udaje, aby owoce zmieniam.proszę bardzo :-- 2.5 szkl. mąki- 2 jaja całe- 1,2 SZKL. CUKRU- 1 łyżeczka proszku do piecz, - 200gr. masła/ masło zchłodzone/wszystko zagniatam na jednolitą kulkę którą dzielę na pół. jedną częsć do zamrożenia drugą do lodówki tak na pół godziny a mozesz i na 5 godz.kiedy chcesz to pieczesz.Na wyłożoną papierem do piecz. blaszkę połówką z lodówki wylepiam dno dziurawię widelcem i podpiekam 15min. w 170st, po wyjęciu wykładam owoce i na wierzch ścieram na tarce połówkę z zamrażalki, piekę jeszcze 40min.  w 170 st.prawda że łatwe?Przed wyłożeniem owoców na podpieczone ciasto możesz posypac bułką tarta / 1 łyżka/ wtedy owoce nie puszczą soków na dno, Smacznego.
12 kwietnia 2016 22:02 / 1 osobie podoba się ten post
No, łatwe, jak łatwe :D.
Mam najlepszy przepis na kruche (3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 3 zółtka, łyżka proszku, 25 dkg masła), a i tak nie wychodzi mi tak, jak mojej Mamie :). Jej szarlotka to poezja, ale już rzadko piecze :(.