21 stycznia 2014 11:51 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63Odnoście koncowych uwag BasiBur
Nie wiem jak teraz ucza na medycynie,czy sa zajęcia dotyczące postępowania z bólem ,ale zetknęłam sie tez z reakcja młodych lekarzy stażystów ,podczas zbiera wywiadu u pacjenta"chyba pan przesadza,na pewno,aż tak nie boli....."
U starych ludzi ,z jakimi my pracujemy duża role gra psychika -inaczej odbiera ból pacjent z AL np.a zupełnie inaczej pacjent chory na inne choroby a zdrowy na umyśle.Ten może potrafic określić jak bardzo go boli ,ten pierwszy najczęściej nie - wówczas mamy do czynienia z napadami paniki,płaczu,agresji itp.I niestety my możemy się tylko domyslac z jakiego powodu sie tak dzieje bo chory nie wie co się dzieje i nie umie nam powiedziec co,gdzie i jak boli.
dla mnie bardzo istotnym jest próbować trochę klasyfikować objawy i wcale nie dla diagnozy tylko dla mojego komfortu psychicznego - nie wpadać w panikę . Na skoleniu zwrócono nam uwage aby kilka dni poświęcić a dobrą obserwację podopiecznego .Ale naprawdę dobrą - jak to dwocipnie doktor prowadzący okreslił : pelna iwigilacje :) . Bywa , ze ból jest autosugestywny i jest objawem np .tego , ze podopieczny boi sie . Statystycznie podano nam , że wsród przebadanych w ciagu ostatnich 10 lat pacjentów powyzej 80-tego roku życia - 87 % jest chorych , oprócz innych chorób wieku starczego - także na cięzkie nerwice lękowe . I tutaj nerwice mogą dawać objawy chorobowe inych schorzeń . Kasia napisała istotną rzecz - pracujemy z osobami , które albo nie są w stanie okreslić stopnia i miejsca bólu lub fałszują nieświadomie objawy . Sądze , że najbardziej przydatnym byłoby napisanie artykułu i dokładnie opisanie co to jest np test FAST , tutaj bez względu czy pacjen dementywny czy nie mozna ten test przeprowadzić z nim , istotnym byłoby napisanie kiedy pacjenta zostawiac do przyjazdu karetki w pozycji siedzacej , kiedy leżącej na wznak z uniesionymi nogami , kiedy w pozycji bocznej bezpiecznej . Nie pracyjemy jako lekarze , nie pracujemy jako psychologowie i psychiatrzy ale jeżeli bedziemuy wiedziały jak postapić z podopiecznym czekajac na przyjazd karetki i dlaczego tak a nie inaczej - to pomoże nie tylko podopiecznemu ale przedewszystkim nam . Nie wpadniemy w panikę , nie zdenerwujemy sie . W naszej pracy wg mnie nasza psychika najbardziej potrzebuje wsparcia .