Umowa zlecenie

28 marca 2014 08:16
Dorotkaa

Witam i bardzo prosze o porade, kochane kolezanki, chodzi o Umowe zlecenie
Pisze ze, wynagrodzenie platne bedzie z dolu15 dniu po zakonczeniu okresu rozliczeniowego! !! Co to kuzwa jest??

kazda wyplate bedziesz dostawala do 15 dnia m-ca
28 marca 2014 10:16
Dziekuje Ci. Wiesz ja mam w terminie 15 dni po zakonczeniu okresu rozliczeniowego A kiedy jest ten okres rozliczeniowy? Jak mam nie napisane w umowie, to moge za rok dostac,,,Nic nie pisza o okresie rozliczeniowym a jak dzwonilem tetaz do Firmy uslyszala pani oco chodzi, szybko stwierdzila, ze ktos do mnie oddzwoni, bo teraz czasu nie ma! Mam obawy szczerze mowiec a wyjazd w niedziele
28 marca 2014 10:43 / 1 osobie podoba się ten post
Dorotka
To jest tak:wyjazd w niedziele czyli 30.03.Załóżmy ,że okres rozliczeniowy w firmie jest od 15ego do 15ego nastepnego miesiąca.Czyli -pierwsza wyplate powinnaś dostać za okres od 30.03 do 15.04/za te 2 tygodnie przepracowane/ i platna ona bedzie prawdopodobnie do 15.04,tzn. do tego dnia za ten okres powinnas miec pieniądze na koncie.Nastepny okres rozliczeniowy wypada od 16.04 do 15.05 i do tego dnia kasa powinna byc na koncie.Rzadko kiedy na umowie zleceniu podany jest okres rozliczeniowy w danej firmie,standardowo podaje się termin wypłaty -tj.date do której Twoje wynagrodzenie powinno wplynąc na konto.Jesli chcesz mieć 100% pewnośc i wiedze to zadzwon po prostu do działu płac w tej firmie.
28 marca 2014 10:49 / 1 osobie podoba się ten post
Kasiu dziekuje, uspokoilas mnie
28 marca 2014 10:49 / 1 osobie podoba się ten post
Dorotkaa

Dziekuje Ci. Wiesz ja mam w terminie 15 dni po zakonczeniu okresu rozliczeniowego A kiedy jest ten okres rozliczeniowy? Jak mam nie napisane w umowie, to moge za rok dostac,,,Nic nie pisza o okresie rozliczeniowym a jak dzwonilem tetaz do Firmy uslyszala pani oco chodzi, szybko stwierdzila, ze ktos do mnie oddzwoni, bo teraz czasu nie ma! Mam obawy szczerze mowiec a wyjazd w niedziele

Witam! Okres rozliczeniowy dotyczy urzędu skarbowego i ZUS. Są tam rózne terminy. Głównie firmy opierają się na terminie płatności w ZUS. Jeżeli zatrudniają pracowników to nieprzekraczalny termin płatności wypada 15 dnia następnego miesiąca od daty zatrudnienia lub podpisania umowy. I tak, jeżeli umowe podpisano na okres od 1.04.2014 do 15.05.2014 - to pierwsza płatnośc do ZUS wypadnie najpóźniej do 15.o5. 2014 i licząc te 15 dni od zakończenia okresu rozliczeniowego firma może wypłacić pieniądze za pracę w kwietniu do 30.o5.2014. Tak to wygląda teoretycznie. Praktycznie przelewy są robione razem z płatnościami ZUS. Mam nadzieję, że to jest w miarę klarownie napisane. Jeżeli nie to pytajcie. Pozdrawiam.
P.S
  Okres rozliczeniowy dotyczy miesiąca kalendarzowego. Nie wypłaca się należności z dwóch miesięcy nawet jeżeli w jednym miesiącu był to tylko jeden dzień. To jest związane z obliczaniem należności dla ZUS
28 marca 2014 11:10 / 4 osobom podoba się ten post
proszę pamiętać , ze Dorotka ma umowę zlecenie / umowę cywilno - prawną / czyli żadne przepisy dotyczące umowy o prace nie mają tutaj zastosowania . Okres rozliczeniowy do US i i do ZUS OBOWIĄZUJE ZLECENIODAWCĘ i absolutnie nie jest wiążący dla zleceniobiorcy . Jakby się zaparł to wpis w Umowie Dorotki można interpretować , że okres rozliczeniowy to okres wykonywania całego zlecenia i zgodnie z tym zapisem zapłatę możesz otrzymać za całe zlecenie , jednorazowo , do 15 dni po dacie zakończenia zlecenia . Na twoim miejscu domagałabym się wpisu w umowie jednego zdania : jako okres rozliczeniowy przyjmuje się miesiąc kalendarzowy . Pod pojęciem okres rozliczeniowy : rozumie się tez np rok - dlatego sugerowanie Dorotce , iz na pewno okresem rozliczeniowym w jej przypadku będzie miesiąc kalendarzowy , niepotrzebnie ja uspakaja . Jak firma rozumie pod pojęciem okres rozliczeniowy - miesiąc kalendarzowy to chyba bez problemu uzupełni taki zapis w umowie
28 marca 2014 11:18
Basia-witaj z powrotem:):):0
28 marca 2014 11:37
basiaburbis

proszę pamiętać , ze Dorotka ma umowę zlecenie / umowę cywilno - prawną / czyli żadne przepisy dotyczące umowy o prace nie mają tutaj zastosowania . Okres rozliczeniowy do US i i do ZUS OBOWIĄZUJE ZLECENIODAWCĘ i absolutnie nie jest wiążący dla zleceniobiorcy . Jakby się zaparł to wpis w Umowie Dorotki można interpretować , że okres rozliczeniowy to okres wykonywania całego zlecenia i zgodnie z tym zapisem zapłatę możesz otrzymać za całe zlecenie , jednorazowo , do 15 dni po dacie zakończenia zlecenia . Na twoim miejscu domagałabym się wpisu w umowie jednego zdania : jako okres rozliczeniowy przyjmuje się miesiąc kalendarzowy . Pod pojęciem okres rozliczeniowy : rozumie się tez np rok - dlatego sugerowanie Dorotce , iz na pewno okresem rozliczeniowym w jej przypadku będzie miesiąc kalendarzowy , niepotrzebnie ja uspakaja . Jak firma rozumie pod pojęciem okres rozliczeniowy - miesiąc kalendarzowy to chyba bez problemu uzupełni taki zapis w umowie

Jeśli ktokolwiek mógłby uspokoić Dorotkę , to tylko jej zleceniodawca. Jeżeli zostawia sobie taką furtkę, że nie określa ściśle terminu wypłaty wynagrodzenia to należy się dobrze zastanowić albo zapytać wprost zleceniodawcę lub osoby, które u niego pracują. Ja tylko podałam przykład, jak większość firm rozlicza nasze zlecenia, bo to jest najwygodniejszy sposób nie robienia sobie zaległości finansowych i sprawozdawczych.
28 marca 2014 11:50 / 3 osobom podoba się ten post
Bellanna

Jeśli ktokolwiek mógłby uspokoić Dorotkę , to tylko jej zleceniodawca. Jeżeli zostawia sobie taką furtkę, że nie określa ściśle terminu wypłaty wynagrodzenia to należy się dobrze zastanowić albo zapytać wprost zleceniodawcę lub osoby, które u niego pracują. Ja tylko podałam przykład, jak większość firm rozlicza nasze zlecenia, bo to jest najwygodniejszy sposób nie robienia sobie zaległości finansowych i sprawozdawczych.

dlatego też , napisałam co powinno Dorotke uspokoić - staram się pisać nie w oparciu o to co robi wiekszość firm ale pisze to co mówią przepisy na ten temat . Lepiej wiedzieć co i jak zgodnie z prawem i dmuchać na zimne niż później płakać .
28 marca 2014 13:38
kasia63

Dorotka
To jest tak:wyjazd w niedziele czyli 30.03.Załóżmy ,że okres rozliczeniowy w firmie jest od 15ego do 15ego nastepnego miesiąca.Czyli -pierwsza wyplate powinnaś dostać za okres od 30.03 do 15.04/za te 2 tygodnie przepracowane/ i platna ona bedzie prawdopodobnie do 15.04,tzn. do tego dnia za ten okres powinnas miec pieniądze na koncie.Nastepny okres rozliczeniowy wypada od 16.04 do 15.05 i do tego dnia kasa powinna byc na koncie.Rzadko kiedy na umowie zleceniu podany jest okres rozliczeniowy w danej firmie,standardowo podaje się termin wypłaty -tj.date do której Twoje wynagrodzenie powinno wplynąc na konto.Jesli chcesz mieć 100% pewnośc i wiedze to zadzwon po prostu do działu płac w tej firmie.

Kasiu, zadzwonili z zastrzezonego numeru i powiedzieli, ze dopiero dostane wyplate za dwa dni marca 15- kwietnia a za caly kwiecien w maju 15-stego.
28 marca 2014 14:35 / 2 osobom podoba się ten post
Dorotkaa

Kasiu, zadzwonili z zastrzezonego numeru i powiedzieli, ze dopiero dostane wyplate za dwa dni marca 15- kwietnia a za caly kwiecien w maju 15-stego.

no i wszystko się zgadza,tak w większości przypadków jest,że nawet jak jesteś 1 dzień poprzedniego miesiąca w pracy,to rozliczenie jest do 15 dnia następnego miesiąca,ale dziwne jest to,że ty o tym nie wiedziałaś wcześniej...umowę dokładnie czytałaś?
28 marca 2014 14:40
czesc drogie kolezanki mam maly klopot teraz mam urlop 4 tygodnie wracam na 3 miesiace i niestety konczy mi sie limit tych 183 dni w roku nie usmiecha mi sie siedziec w domu 4 miesiace macie na to jakis sposob?
28 marca 2014 14:48 / 1 osobie podoba się ten post
A czemu nie zapytasz w firmie, czy nie da się czegoś zrobić, byś tyle nie siedziała? A jeśli się nie da, to zmień firmę, jest sporo przyzwoitych na rynku.
28 marca 2014 15:11
basiaburbis

Bardzo sensowny wpis. 100 % racji.
28 marca 2014 15:55
nie zrobia takiego sprostowania, bo wszystkie umowy sa takie same czyli szablonowe. Jako potwierdzenie, zebym sie nie bala, firma napisala mi meila, ze okres rozliczeniowy to jeden miesiac. Potwierdzilam pani w meilu mi powiedziala. Wiec ja juz nie moge nic zrobic, musze pojechac i ufac, ze bedzie dobrze wszystko.