Umowa zlecenie

23 marca 2014 19:53
Dziękuję Wam serdecznie. Będę w Niemczech 3 miesiące, potem mam na miesiąc zjechać do domu i ponownie wrócić. Pytam się, bo nie chciałabym stracić takiego dobrego miejsca. Jest mi tu jak u Pana Boga za piecem.
23 marca 2014 20:09
anmar

Aniu, koleżanka poinformowała mnie, że w Niemczech wolno nam pracować 1/2 roku. Nie  wiem czy nie wprowadziła mniue w błąd. Mówiła, że jak się przekroczy okres półroczny to wchodzą niemieckie podatki. Czy to prawda?

tak to prawda.zalezy to od tego czy jestes pracownikiem oddelegowanym czy w delegacji i to jest ta róznica tych 183 dni ja mialam to w tamtym roku.tyle ze moja firma po przekroczeniu tych dni proponuje wyjazd do austrii,szwajcarii i ciagnuiesz dalej prace byle nie w niemczech.tj w roku kalendarzowym od nowego roku pracujesz od nowa 183 dni,ja sie z rodzina w tamtym roku ugadałam i na miesiac mnie zameldowali bez agencji byla i pracowalam ponad poł roku:)
23 marca 2014 21:09
kacha25

tak to prawda.zalezy to od tego czy jestes pracownikiem oddelegowanym czy w delegacji i to jest ta róznica tych 183 dni ja mialam to w tamtym roku.tyle ze moja firma po przekroczeniu tych dni proponuje wyjazd do austrii,szwajcarii i ciagnuiesz dalej prace byle nie w niemczech.tj w roku kalendarzowym od nowego roku pracujesz od nowa 183 dni,ja sie z rodzina w tamtym roku ugadałam i na miesiac mnie zameldowali bez agencji byla i pracowalam ponad poł roku:)

Widzę, że jestem ciemna jak tabaka w rogu. Nie wiem czy jestem pracownikiem oddelegowanym czy w delegacji. Dostałam polecenie wyjazdy służbowego, więc chyba delegacja.

W przypadku odelegowania czy delegacji obowiązuje to 183 dni?
23 marca 2014 21:47 / 1 osobie podoba się ten post
anmar

Widzę, że jestem ciemna jak tabaka w rogu. Nie wiem czy jestem pracownikiem oddelegowanym czy w delegacji. Dostałam polecenie wyjazdy służbowego, więc chyba delegacja.

W przypadku odelegowania czy delegacji obowiązuje to 183 dni?

moja kolzezanka jedzi na delegacje ma placone diety i jej to nieobowiazuje.ale ja na twoim miejscu bym firme spytała twoja,zebys dziwiona niebyła jak bedziesz w niemczech a firma bedzie kazała ci zjechac bo przekroczysz te dni.lepiej wiedziec wczesniej.mnuie firma o tym niepoinformowała ale ja na forum tu poczytalam i sama ich zapytalam by potem niemiec niespodzianek.kto pyta niebładzi i w moim przypadku to sie sprawdziło
24 marca 2014 09:41
Zapytam, chociaż ja też mam płacone diety. Nie cierpię przepisów prawa i ich wykładni.
27 marca 2014 20:15
Witam i bardzo prosze o porade, kochane kolezanki, chodzi o Umowe zlecenie
Pisze ze, wynagrodzenie platne bedzie z dolu15 dniu po zakonczeniu okresu rozliczeniowego! !! Co to kuzwa jest??
27 marca 2014 20:26
Zaczekaj chwile teraz jest czas przygotowania pdp do spania,zaraz dziewczyny napisza.Ja nie moge Ci pomoc mam umowe o prace .Powodzenia
27 marca 2014 20:26
Dorotkaa

Pisze ze, wynagrodzenie platne bedzie z dolu15 dniu po zakonczeniu okresu rozliczeniowego! !! Co to kuzwa jest??

Hej,
To nie jest nic dziwnego.Po prostu kasę dostaniesz do 15 dnia następnego miesiaca rozumiesz?  Jak np przepracujesz cały marzec to kasa będzie dopiero około 15 kwietnia.
27 marca 2014 20:27
Ja miałam w poprzedniej firmie umowę - zlecenie płatne 10 dni po zakończeniu okresu rozliczeniowego - czyli ok 10-go następnego miesiąca . W tamtej firmie przestrzegali tego terminu- pieniądze miałam na koncie punktualnie. Z góry to chyba teraz poza oświatą nikt nie płaci - nawet na umowie o prace .
27 marca 2014 20:28
Dorotkaa

Witaj,
płatne z dołu czyli za okres, który przepracowałaś,
15-go dnia po zakończeniu okresu rozliczeniowego może oznaczać, że np. jak przepracujesz marzec, to 15-go kwietnia Ci zapłacą,
o ile okres rozliczeniowy wynosi miesiąc.
Masz w umowie coś napisane na temat okresu rozliczeniowego?
Takie jest moje rozumowanie, ale mogę być w błędzie.

27 marca 2014 20:44
Dziekuje Ci serdecznie a w umowie ma tylo ze 15dniu po zakonczeniu okresu rozliczeniowego Ale nic nie mam, jaki to okres jest rozliczeniowy,czy miesiac, czy dwa Tego nie mam!
27 marca 2014 20:47
mozah aM

Ja miałam w poprzedniej firmie umowę - zlecenie płatne 10 dni po zakończeniu okresu rozliczeniowego - czyli ok 10-go następnego miesiąca . W tamtej firmie przestrzegali tego terminu- pieniądze miałam na koncie punktualnie. Z góry to chyba teraz poza oświatą nikt nie płaci - nawet na umowie o prace .

to ja mam 15 dniu Ty masz 10 dni okresu rozliczeniowego
27 marca 2014 20:49
Jestescie po prostu wszystkie Cudowne i kochane, dobrze ze tu jestescie, ze sluzycie rada, pomoca,,dziekuje z calego serca czlowiek uczy sie caly czas i zawsze jest to cos, nowego
27 marca 2014 20:54
Magdzia

Witaj,
płatne z dołu czyli za okres, który przepracowałaś,
15-go dnia po zakończeniu okresu rozliczeniowego może oznaczać, że np. jak przepracujesz marzec, to 15-go kwietnia Ci zapłacą,
o ile okres rozliczeniowy wynosi miesiąc.
Masz w umowie coś napisane na temat okresu rozliczeniowego?
Takie jest moje rozumowanie, ale mogę być w błędzie.

o ile okres rozliczenia wynosi miesiac. Nie mam nic takiego.
27 marca 2014 21:01
Dorotkaa

o ile okres rozliczenia wynosi miesiac. Nie mam nic takiego.

ok, skoro większość Dziewczyn odpisało Ci, że będziesz miała wypłatę 15-go następnego miesiąca
to wszystko powinno być już jasne, tym bardziej, że niektóre z nich miały podobną umowę.
Tak jak napisałam wcześniej - mogłam być w błędzie.