Aniu, koleżanka poinformowała mnie, że w Niemczech wolno nam pracować 1/2 roku. Nie wiem czy nie wprowadziła mniue w błąd. Mówiła, że jak się przekroczy okres półroczny to wchodzą niemieckie podatki. Czy to prawda?
Aniu, koleżanka poinformowała mnie, że w Niemczech wolno nam pracować 1/2 roku. Nie wiem czy nie wprowadziła mniue w błąd. Mówiła, że jak się przekroczy okres półroczny to wchodzą niemieckie podatki. Czy to prawda?
tak to prawda.zalezy to od tego czy jestes pracownikiem oddelegowanym czy w delegacji i to jest ta róznica tych 183 dni ja mialam to w tamtym roku.tyle ze moja firma po przekroczeniu tych dni proponuje wyjazd do austrii,szwajcarii i ciagnuiesz dalej prace byle nie w niemczech.tj w roku kalendarzowym od nowego roku pracujesz od nowa 183 dni,ja sie z rodzina w tamtym roku ugadałam i na miesiac mnie zameldowali bez agencji byla i pracowalam ponad poł roku:)
Widzę, że jestem ciemna jak tabaka w rogu. Nie wiem czy jestem pracownikiem oddelegowanym czy w delegacji. Dostałam polecenie wyjazdy służbowego, więc chyba delegacja.
W przypadku odelegowania czy delegacji obowiązuje to 183 dni?
Witam i bardzo prosze o porade, kochane kolezanki, chodzi o Umowe zlecenie
Pisze ze, wynagrodzenie platne bedzie z dolu15 dniu po zakonczeniu okresu rozliczeniowego! !! Co to kuzwa jest??
Witam i bardzo prosze o porade, kochane kolezanki, chodzi o Umowe zlecenie
Pisze ze, wynagrodzenie platne bedzie z dolu15 dniu po zakonczeniu okresu rozliczeniowego! !! Co to kuzwa jest??
Ja miałam w poprzedniej firmie umowę - zlecenie płatne 10 dni po zakończeniu okresu rozliczeniowego - czyli ok 10-go następnego miesiąca . W tamtej firmie przestrzegali tego terminu- pieniądze miałam na koncie punktualnie. Z góry to chyba teraz poza oświatą nikt nie płaci - nawet na umowie o prace .
Witaj,
płatne z dołu czyli za okres, który przepracowałaś,
15-go dnia po zakończeniu okresu rozliczeniowego może oznaczać, że np. jak przepracujesz marzec, to 15-go kwietnia Ci zapłacą,
o ile okres rozliczeniowy wynosi miesiąc.
Masz w umowie coś napisane na temat okresu rozliczeniowego?
Takie jest moje rozumowanie, ale mogę być w błędzie.
o ile okres rozliczenia wynosi miesiac. Nie mam nic takiego.