Ja chyba lubię naszego Moderatora ;-))
Ja chyba lubię naszego Moderatora ;-))
"Umowa zlecenia jest umową powszechnie zawieraną w stosunkach gospodarczych, zwracam uwagę, iż w wyroku z dnia 11 września 2003 roku (Sygn. akt III CKN 579/01) Sąd Najwyższy stwierdził iż, nieważne jest postanowienie umowne zobowiązujące Zleceniobiorcę do niepodejmowania działań konkurencyjnych wobec Zleceniodawcy po ustaniu obowiązywania umowy bez zapłaty odszkodowania.W powyższym orzeczeniu Sąd Najwyższy uznał, iż wprowadzenie postanowień o zakazie konkurencji w czasie obowiązywania umowy wraz z dookreśleniem rozumienia tego pojęcia przez strony nie narusza granic swobody zawierania umów określonych w art. 3531 Kodeksu cywilnego.Za nieważne Sąd uznał natomiast wprowadzenie do umowy zlecenia postanowienia zobowiązującego Zleceniobiorcę do niepodejmowania działalności konkurencyjnej po ustaniu obowiązywania umowy, bez przyznania Zleceniobiorcy jakiegokolwiek ekwiwalentu. Postanowienie takie uznał za naruszające zasady współżycia społecznego, odwołując się do art. 1012 Kodeksu pracy, w którym przewidziano możliwość zawarcia umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy, jednakże za zapłatą odszkodowania.W związku z powyższym wskazujemy, iż wprowadzenie klauzuli konkurencyjnej do treści umowy zlecenia bez zapłaty odszkodowania Zleceniobiorcy jest dopuszczalne, tylko i wyłącznie w czasie obowiązywania umowy. Po jej ustaniu dalsze obowiązywanie zakazu możliwe jest jedynie pod warunkiem zapłaty na rzecz Zleceniobiorcy odszkodowania. W zakresie prawidłowego formułowania klauzul zapraszam do współpracy."http://qbusiness.pl/index.php?cntnt01artic...ntnt01,detail,0Czytaj więcej na Infor.pl: http://www.infor.pl/prawo/forum/thread/86098,Lojalka-w-umowie.htm#ixzz2pBOlaF3e
Na dzień dzisiejszy koszt oskładkowania pracy od najnizszej krajowej liczonej od kwoty 1680 brutto to ok 700 zł. Jeśli dziś masz umowę zlecenie oskładkowaną od kwoty 1680 to pewnie będą Ci chcieć potrącić kwotę ok 400 zł.
Zysk dla nas? Prawa pracownicze, chorobowe, i zasiłek dla bezrobotnych po przepracowaniu 1 roku w ciągu 18 miesięcy. Nie mówiąc o tym, że liczy się to do lat pracy?
Kto odkłada pieniążki, które agencja powinna wydać na nasze ozusowanie, ręka do góry? Czy przy bilansie zysków i strat to dużo?
Ja. Widzisz moją rękę w górze?
No ja też, więc łapką do góry macham. Tak na prawdę to ta kwota będzie sporadopiero po 30 letnim okresie oszczędzania.
No to pytanie czy jest ktoś na forum, kto pracuje jako opiekunka osób starszych przynajmniej z 15 lat i więcej?
Natko, za 30 lat to mnie już chyba na tym świecie nie będzie ;-(( A tam żadnych kwot już nie potrzeba.
Nie kuś losu..................a moze długowiecznością można się od niemieckich staruszków zarazic
Tak Orim. Bardzo dobrze, że wkleiłeś tutaj ten wyrok SN.
Pokażcie mi firmę, która zechce zapłacić nam odszkodowanie. Tak więc, po ustaniu obowiązywania umowy - wolność Tomku w niekoniecznie swoim domku ;-))
dokladnie !!! Ja tak wlasnie teraz zrobilem
Czy cały portal musi wiedzieć o Twojej prywatnej korespondencji? Moderator
Czy cały portal musi wiedzieć o Twojej prywatnej korespondencji? Moderator
Witajcie, mam trochę inne pytanie. Umowa- zlecenie na okres 1 roku. Czy można pracować tylko przez 6 miesięcy, a pozostały czas być w domu?
Tak można,ale jaka firma bedzie przez pół roku płacić składki ZUS,i inne jak nie bedziesz pracować? Jak znajdziesz taką firmę to poinformuj całe zgromedzenie tu na forum.
Aniu, koleżanka poinformowała mnie, że w Niemczech wolno nam pracować 1/2 roku. Nie wiem czy nie wprowadziła mniue w błąd. Mówiła, że jak się przekroczy okres półroczny to wchodzą niemieckie podatki. Czy to prawda?
Aniu, koleżanka poinformowała mnie, że w Niemczech wolno nam pracować 1/2 roku. Nie wiem czy nie wprowadziła mniue w błąd. Mówiła, że jak się przekroczy okres półroczny to wchodzą niemieckie podatki. Czy to prawda?