Na wyjeździe #3

20 września 2013 12:38
hagia

Po prostu gotujesz w łupinkach, bez obierania.
Wersja hardcor - na talerz w łupinkach, sama obiera. Nie hardcor - po ugotowaniu, wylać  do zlewu, zalać zimną wodą do 5 min, potem obrać i podać :)

Dzieki jak nie wiem co? ale i tak bez wojny sie nie obyło, bo stwierdziłam ze jak wczesniej obrałam a ona nic nie mówiła w czasie dnia jakie ziemniaczki sobie rzyczy to podałam te co zawsze. no i spokojnie obiadu to nie zjadłam.....
20 września 2013 13:07 / 1 osobie podoba się ten post
koti

juz wysłąłam zapytanie do firmy niech mi meilowo to wyjasnia jak dostane odpowiedz to napisze na forum , oni jak zwykle nie spieszą sie z odpowiedzią . Zainteresowali sie mna po prawie 2,5 m- C  mojej pracy tu  czy jeszcze żyje  hi hi hi teraz dopytuja sie o stan podopiecznego oraz jaka rodzina aby przekazac info dla zmienniczki ja tak dobrze nie miałam bo ta oferta była nie sprawdzona i przyjechałam w ciemno i to na dodatek mój pierwszy wyjazd prawdziwy HARKOR

20 września 2013 13:28
emilia

http://www.finanzamt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=72&Itemid=76

acha tu chodzi o to że jeżeli  pracowała bym  dłużej  niz 183 dni  musiałbym być  podatkowana wtedy  w Niemczech .
Dziękuję  Ci Emilko
20 września 2013 13:30
koti

Jestem  w Niemczech 6 miesięcy bez przerwy chodzi o przekroczenie podatkowe , nie zrozumiałam ich , chyba o ustawie o podwujnym opodatkowaniu ale mnie tu coś sie nie zgada , może to tyczy sie pracowników delegowanych

Mam gdzieś w papierach ,do jakiej sumy nie zwracamy podatku ,ale to duża suma ,myśle że nie mogłaś jej przekroczyć przez 6 miesięcy .
20 września 2013 13:36 / 1 osobie podoba się ten post
Dyśka

Mam gdzieś w papierach ,do jakiej sumy nie zwracamy podatku ,ale to duża suma ,myśle że nie mogłaś jej przekroczyć przez 6 miesięcy .

mam do 800 tyś e netto,zysk powyżej 10000 tyś do zapłaty 390 e
20 września 2013 13:39
Dyśka

mam do 800 tyś e netto,zysk powyżej 10000 tyś do zapłaty 390 e

ja mam 1000 E netto m-c.
20 września 2013 13:44
koti

ja mam 1000 E netto m-c.

myśle że rozchodzi się o emerytalne ,ale to inna bajka
20 września 2013 14:07
MeryKy

A mój pacjent jeszcze żyje. Musiałam sie w nocy schować pod kołdrę bo centralne jest sterowane automatycznie i sie w nocy rozłaczyło. Można było strzelać zębami. Co godzinke nastawialam budzik i zaglądałam do PDP. No cóz na cudowne ozdrowienie nie ma co liczyć jedynie na to że dłużej się pomęczymy :(( Uporządkowałam trochę łóżko zmieniłam z pomocą Pflegediens pizame na świeżą. Świeżą kołdrą przykryłam i czekamy. Musze mieć na zmiane kołdry bo płyny przelatują przez ręce, nerki prawie nie pracują. Pierwszy raz w życiu takie coś widze na oczy. Ufffff...ciężko!

Wiele nie pomoge ale wespre cie dobrym słowem Merky trzymaj sie bardzo ci wspołczuje ze musisz sama przez to przechodzic,ale dobrze rowniez ze pflegedinst przychodza i cos tam pomoga chociaz to nie wiele ale zawsze cos trzymaj sie badz dzielna!!!:)))))))))))
20 września 2013 14:07
koti

ja mam 1000 E netto m-c.

rozliczenie podatkowe roczne ,do 8000 tys e ,nie musisz zwracać urzędowi skarbowemu ,suma polskie dopchody w danym roku plus zarobione w niemczech
20 września 2013 14:09
dochody,jaśniej nie potrafie wytłumaczyć
20 września 2013 14:49 / 1 osobie podoba się ten post
Dobra udało mi się jakoś wszystko ogarnąć...
byłam u Włocha i zjadłam lasagne, ale tak mi jeździ w żołądku, że aż się boję co to będzie... może do wieczora mi przejdzie... kurcze...
Dobra zdrzemnę się odrobinę i idę pod prysznic się pindrować!
20 września 2013 15:06
Tali

Dobra udało mi się jakoś wszystko ogarnąć...
byłam u Włocha i zjadłam lasagne, ale tak mi jeździ w żołądku, że aż się boję co to będzie... może do wieczora mi przejdzie... kurcze...
Dobra zdrzemnę się odrobinę i idę pod prysznic się pindrować!

A ty jeszcze nie wypindrowana ja myslałam ze ty juz siedzisz i czekasz hehe :)))) Zartuje Tali
20 września 2013 16:58
mala

??cosik nie rozumiem,bo nie zdarzylo mi sie szafowac sloganami cokolwiek to znaczy:)jesli nie przezylam to nie bede pisac,ze przezylam:)choinka spac nie moge ale widze ze jest nas wiecej:)

Mała sorry,chyba pomylilam osoby,bo nie widzę tego na co tak odpowiedziałam,przepraszam ,to nie było do Ciebie
20 września 2013 17:11
Te końcówki w De najgorsze. Chyba się wypalam. Szybko, bo pracuję dopiero niecałe dwa lata...
20 września 2013 18:13 / 3 osobom podoba się ten post
wYTRWAŁOŚCI:)):)):