Ogrodnictwo

08 września 2024 09:48 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Mój ogród jest dla dziwaków nie ma ścieżek ani grządek .Cebulowe rzucam garścią i sądzę tam gdzie upadnie cebulką .W skrzynkach mam zioła a maggi :-) rośnie w kuble po zaprawie murarskiej .Pachnie i nie zawsze wiem co pachnie .Wiosna zaczyna się zimą, bo Zimowity kwitną potem ogród jest niebieski od niezapominajek, krokusów i całej drobnicy . Nie wyrzucam np.jaskolczego ziela , ani babki .Dziurawiec też pod parkanem jest i to nawet jak widzę zadowolony . Często plewie starym widelcem ,bo z haczką to tylko na słońce :-) Mogłabym w ogrodzie przebywać cały dzień dlubiąc i skubiąc a w lesie mogłabym spędzać noce . Nasłuchiwała bym pohukiwania sów i szelestu penetrujących jeży .  Tak mogłoby być a jest jak jest .Cywilizacja .

Mleczko,to grzech ciężki nie podzielić się z nami fotkami zaczarowanego miejsca. Bardzo,ale to bardzo chętnie posiedziałabym w takim cudownym miejscu. Weź i zaproś  mnie chociaż na chwilę 
08 września 2024 09:50 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Mleczko,to grzech ciężki nie podzielić się z nami fotkami zaczarowanego miejsca. Bardzo,ale to bardzo chętnie posiedziałabym w takim cudownym miejscu. Weź i zaproś  mnie chociaż na chwilę :-)

W starych wpisach sa fotki, chyba że moderacja usunęła tak jak wiele moich wpisów i zdjęć .
08 września 2024 11:38 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

W starych wpisach sa fotki, chyba że moderacja usunęła tak jak wiele moich wpisów i zdjęć .

Trudno dotrzeć do starych wpisów 
A po za tym,dzisiaj Twój ogród wygląda na pewno inaczej niż parę lat temu 🌹🍀🧄🍂🧅🥕
Pamietam,że kiedy zaczęłam pracować jako opiekunka,namiętnie czytałam stare wpisy na forum. Opisywałaś swoje poczynania również w ogrodach Twoich podopiecznych. No i o tym,jak zadałaś szyku w miniówce i kozakach w pełni lata . Chyba w Austrii to było?
08 września 2024 13:32 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Trudno dotrzeć do starych wpisów :-(
A po za tym,dzisiaj Twój ogród wygląda na pewno inaczej niż parę lat temu 🌹🍀🧄🍂🧅🥕
Pamietam,że kiedy zaczęłam pracować jako opiekunka,namiętnie czytałam stare wpisy na forum. Opisywałaś swoje poczynania również w ogrodach Twoich podopiecznych. No i o tym,jak zadałaś szyku w miniówce i kozakach w pełni lata :-). Chyba w Austrii to było?

A było różnie .Zawsze jestem sobą i nikt mi mojego charakteru nie zmieni .Nigdy nie wlazilam na siłę nikomu w pewne miejsce w dodatku jestem uparta .Jak się czegoś podejmę to pnę aż to osiągnę . Takie to moje mleczkowe życie . Mam zasadę " żyj i daj żyć innym " .
08 września 2024 13:48 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

A było różnie .Zawsze jestem sobą i nikt mi mojego charakteru nie zmieni .Nigdy nie wlazilam na siłę nikomu w pewne miejsce w dodatku jestem uparta .Jak się czegoś podejmę to pnę aż to osiągnę . Takie to moje mleczkowe życie . Mam zasadę " żyj i daj żyć innym " .

Bla,bla,bla,a ja to niby nie?
No,może nie zawsze udaje mi się osiągnąć to,co zamierzyłam. Ale to nie zniechęcenie,czasami widocznie mierzę za wysoko. Czas nas uczy nie tylko pogody,ale i pokory. O sobie mówię,żeby nie było 
08 września 2024 13:57 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Bla,bla,bla,a ja to niby nie?:zaskoczenie1::aniolki:
No,może nie zawsze udaje mi się osiągnąć to,co zamierzyłam. Ale to nie zniechęcenie,czasami widocznie mierzę za wysoko:oczko:. Czas nas uczy nie tylko pogody,ale i pokory. O sobie mówię,żeby nie było 

Nie mierze za wysoko , życie mnie utemperowalo .
09 września 2024 12:32
Mleczko

Nie mierze za wysoko , życie mnie utemperowalo .:-(

Mleczko,ja z innej beczki. Czy mówi Ci coś nick PHK?
09 września 2024 12:48 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Mleczko,ja z innej beczki. Czy mówi Ci coś nick PHK?

Nie, Gusiu nic nie jarze  coś bliższego napisz .
09 września 2024 13:05 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Nie, Gusiu nic nie jarze :-) coś bliższego napisz .

Szkoda,chyba 2017 czy 2018 rok,po uśmiechniętej buźce,pomyślałam już,że jarzysz 
Fajnie się czyta. Pedepcia przysypia przed telewizornią,za oknem,podobnie jak u Ciebie,kapuśniaczek,cisza,spokój jak u Luke,to sobie podczytuję 
12 września 2024 13:04 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Szkoda,chyba 2017 czy 2018 rok,po uśmiechniętej buźce,pomyślałam już,że jarzysz :-)
Fajnie się czyta. Pedepcia przysypia przed telewizornią,za oknem,podobnie jak u Ciebie,kapuśniaczek,cisza,spokój jak u Luke,to sobie podczytuję :oczko:

Dobra droga do dedukcji 
12 września 2024 13:17 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Dobra droga do dedukcji :-)

Tak myślałam 
29 stycznia 2025 17:20 / 2 osobom podoba się ten post
Wstawiam fotkę tutejszej Budlei Davida. Qrcze, przespałam chyba, jak się przyjrzysz, to nawet na starych badylach młode listki widać ☹️. I co,ot tak pozbawić je życia?
Ktoś bardzo brzydko ją podwiązał,chociaż jak się wszystko zazieleni,to tej dekoracji nie będzie widać 
29 stycznia 2025 17:50 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Wstawiam fotkę tutejszej Budlei Davida. Qrcze, przespałam chyba, jak się przyjrzysz, to nawet na starych badylach młode listki widać ☹️. I co,ot tak pozbawić je życia?
Ktoś bardzo brzydko ją podwiązał,chociaż jak się wszystko zazieleni,to tej dekoracji nie będzie widać 

Ok Gusiu .Nie szkodzi że są listki , szkody cięciem nie zrobisz. Weź to wiązanie przetnij i zdejm  . Jak się rozłoży pozbawiona wiązania, zrób zdjęcie i  uformujemy ja zdalnie .
Widać , że starenka po łuszczącej się skórce na gałązkach . Nawet przy przykrótkim przycięciu wypuści nowe gałązki i zakwitnie .
Nie bój żaby 
29 stycznia 2025 18:57 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ok Gusiu .Nie szkodzi że są listki , szkody cięciem nie zrobisz. Weź to wiązanie przetnij i zdejm  . Jak się rozłoży pozbawiona wiązania, zrób zdjęcie i  uformujemy ja zdalnie .
Widać , że starenka po łuszczącej się skórce na gałązkach . Nawet przy przykrótkim przycięciu wypuści nowe gałązki i zakwitnie .
Nie bój żaby :-)

Odetchnęłam,ufff. W słoneczne przedpołudnie odetnę tę zieloną wstęgę,wypuszczę starowinkę na rozpustę . Jak się ładnie rozłoży ,to zrobię fotkę. Przypomniałam sobie ,że to ogrodnik tak ja we wrześniu obwiązał,bo uginała się pod ciężarem liści kwiatów ,prawie do ziemi. Szczególnie po deszczu...
Juz się cieszę na współpracę,co prawda tylko zdalna,ale zawsze coś 👍
02 lutego 2025 11:48 / 1 osobie podoba się ten post
Hej,Mleczko 🌞. Cyknęłam dzisiaj fotki Budlei . Wczoraj spuściłam  ją ze sznura,żeby rozłożyć swobodnie się mogła . Stareńka ,a trzyma się prosto,skubana . Przy okazji pstryknęłam też chortensje ,takie te badyle jakieś wysokie ,nie wiem czy nie za mało ktoś je przed zimą podciął . Na innych,w mniej wyeksponowanych na widok publiczny miejscach,przeprowadziłam eksperyment i ciachnęłam porządnie . Zobaczymy co z tego wyjdzie.