Wypieki #2

04 maja 2017 21:53 / 6 osobom podoba się ten post
EwaR65

Serniko-makowiec se ostatno zrobilam na zyczenie przyszlego ziecia, trocha zdjec daje.
   

Jezuuuu .Ty sumienia nie masz,no takie coś pod nosem a ugryź nie idzie
06 maja 2017 00:23 / 3 osobom podoba się ten post
moni.r

Jezuuuu .Ty sumienia nie masz,no takie coś pod nosem a ugryź nie idzie:-)

Ja sumienia nie mam? Kcesz to ci napisze przepis i zrobisz. 
13 maja 2017 20:12 / 7 osobom podoba się ten post
KRUCHE Z RABARBAREM/na kwadratową blachę lub mniejszą tortownicę/
Swoje upiekłam na dużej prostokątnej i wyszło cuśkolwiek plaskate bo forma za duża:(

1,5 szkl.mąki
1,5 szkl.cukru
1/2 k.margaryny nietopionej
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do piecz.
1 suchy budyń waniliowy
1 cukier waniliowy/ja nie miałami nie dałam/
ok.pół kg rabarbaru,pokrojonego i osuszonego.
Mąkę, pół szkl.cukru,margarynę,proszek do piecz. i 1 całe jajo zagnieść na kruche ciasto,wylepić formę i nakłuć ciasto widelcem.Wstawić do nagrzanego do 180st.piekarnika i piec ok15min.
4 żółtka utrzeć z pół szkl.cukru,c waniliowym i budyniem,wymieszać z pokrojonym rabarbarem i rozłożyć na cieście.Piec dalej ok.30min.
Z pozostałych białek i reszty cukru czyli ostatnie pół szklanki ubić piane i wyłożyć na ciasto ,piec jeszcze ok. 15 min do złotego koloru.
Ciasto jest mimo kwaśnego rabarbaru bardzo słodkie i wydaje mi się ,że do piany wystarczyłoby góra 1-2 łyżki cukru.Mąki użyłam krupczatki ,w przepisie napisane jest "mąka",bez konkretów.ale do kruchych najlepsza właśnie krupczatka:)
Smacznego:)
Przepis pochodzi z zeszyciku "Przepisy czytelników"
14 maja 2017 01:40 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

PĄCZKI ZIEMNIACZANE

1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl.cukru
1/2 kostki drożdży
3 całe jajka
twarda marmolada
Ziemniaki przez maszynkę,dodać pozostałe składniki,ugnieśc ciasto ,jak ziemniaki zbyt wodniste to mąki trzeba troszkę więcej/na wyczucie/.Lepić małe kulki ,nakładać marmolady,zalepić i smażyc na głębokim oleju.Można posypac c.pudrem lub oblać lukrem.Długo leżą i nie wysychają.Mniam mniam.Mama zrobiła:)

Placki ziemniaczane. A z drożdżami to już pączki są?
14 maja 2017 12:14 / 3 osobom podoba się ten post
Knorr

Placki ziemniaczane. A z drożdżami to już pączki są?

Najpierw zrób a potem gadaj:):):):)Hi hi hi
14 maja 2017 19:01 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

KRUCHE Z RABARBAREM/na kwadratową blachę lub mniejszą tortownicę/
Swoje upiekłam na dużej prostokątnej i wyszło cuśkolwiek plaskate bo forma za duża:(

1,5 szkl.mąki
1,5 szkl.cukru
1/2 k.margaryny nietopionej
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do piecz.
1 suchy budyń waniliowy
1 cukier waniliowy/ja nie miałami nie dałam/
ok.pół kg rabarbaru,pokrojonego i osuszonego.
Mąkę, pół szkl.cukru,margarynę,proszek do piecz. i 1 całe jajo zagnieść na kruche ciasto,wylepić formę i nakłuć ciasto widelcem.Wstawić do nagrzanego do 180st.piekarnika i piec ok15min.
4 żółtka utrzeć z pół szkl.cukru,c waniliowym i budyniem,wymieszać z pokrojonym rabarbarem i rozłożyć na cieście.Piec dalej ok.30min.
Z pozostałych białek i reszty cukru czyli ostatnie pół szklanki ubić piane i wyłożyć na ciasto ,piec jeszcze ok. 15 min do złotego koloru.
Ciasto jest mimo kwaśnego rabarbaru bardzo słodkie i wydaje mi się ,że do piany wystarczyłoby góra 1-2 łyżki cukru.Mąki użyłam krupczatki ,w przepisie napisane jest "mąka",bez konkretów.ale do kruchych najlepsza właśnie krupczatka:)
Smacznego:)
Przepis pochodzi z zeszyciku "Przepisy czytelników"

Lubie tyz robic drozdzowe z rabarbarem albo z truskawka. Uwielbiam te kruszonke na gorze. 
13 czerwca 2017 13:44 / 9 osobom podoba się ten post
sernik z quarku, oklapnięty trochę,,,
13 czerwca 2017 13:49 / 5 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

sernik z quarku, oklapnięty trochę,,,:je babeczke:

Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie oklapł.....na pewno jest pyszny.....
13 czerwca 2017 13:53 / 9 osobom podoba się ten post
ewa59

Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie oklapł.....na pewno jest pyszny.....:-)

Tylko trochę ''siadł', ale jest smaczny i puszysty,,,,

1-kg quarku
1i 1-2 szklanki cukru. i połowa hi hi
3-łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
5-jajek, [białka ubite i dodane na koncu]
125ml. kremówki, lub masła.
13 czerwca 2017 14:01 / 3 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Tylko trochę ''siadł', ale jest smaczny i puszysty,,,,

1-kg quarku
1i 1-2 szklanki cukru. i połowa hi hi
3-łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
5-jajek, [białka ubite i dodane na koncu]
125ml. kremówki, lub masła.

Dzięki Lisko.....nie jest trudny to upiekę......
A jakiś proszek do pieczenia ? Ile się piecze ?
13 czerwca 2017 15:04 / 2 osobom podoba się ten post
ewa59

Dzięki Lisko.....nie jest trudny to upiekę......:-)
A jakiś proszek do pieczenia ? Ile się piecze ?

Ach, proszek zapomniałam jedna łyżka proszku do pieczenia.
13 czerwca 2017 15:08 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Ach, proszek zapomniałam jedna łyżka proszku do pieczenia.:-)

Łyżka czy łyżeczka ???
13 czerwca 2017 15:09 / 3 osobom podoba się ten post
ewa59

Łyżka czy łyżeczka ???

łyżka!! normalna, nie chochla hi hi
16 czerwca 2017 18:33 / 10 osobom podoba się ten post
Dzisiejszy sernik
17 czerwca 2017 22:17 / 4 osobom podoba się ten post
Już sobie twój przepis Liso cyknęłam zdjęciem i zrobię przy okazji, piec chyba godz w 180/160 , ciekawe czy na normalnej blaszce wyjdzie/czy cienka podeszwa nie będzie/ czy musi być tortownica? tak myślę, że spód z ciastek można zrobić albo kruchy i dodac np. skórkę z pomarańczy albo rodzyny...