Jablecznik kruche ciasto 4,5 szkl. maki, 1,5 kostki margaryny, 1,5 szkl. cukru, 5 zoltek, 2 cale jaja, 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielic na pol i do lodowki na 2 godziny.Wyrabiajac pamietac na poczatku zrobic tak- do maki dac kawalki margaryny i siekac wszystko. Po 2 godzinach wyciagnac jedna polowke ciasta i zetrzec na tarce bezposrednio na blache i piec na zloty kolor przez 15 do20 minut. Po ostudzeniu posypuje to ciasto 1/3 szkl. bulki tartej, na to jablka a na jablka scieram druga polowke ciasta z lodowki, piec godzine w 180 stopni. Jablka kupuje w tych wiekszych sloikach a dodaje cynamon i pol szk. cukru i fertig.
Kocham jableczniki a nie wcinalam takiego w ciul dlugo! Nie wiem czy tutaj uda mi sie upiec bo jakos tak czasem nie smierdze wolnym zbytnio,ale w maju na bank Twoj przepis podfranzole i wyprodukuje pycha ciacho(tak mysle). Mam co prawda dwie lewe rece do wypiekow ale czasami cos mi tam sie udaje, a czytajac widzi mi sie,ze niezbyt trudne to do wykonania. Mniemam,ze nic nie uda mi sie spierniczyc
Kocham jableczniki a nie wcinalam takiego w ciul dlugo! Nie wiem czy tutaj uda mi sie upiec bo jakos tak czasem nie smierdze wolnym zbytnio,ale w maju na bank Twoj przepis podfranzole i wyprodukuje pycha ciacho(tak mysle). Mam co prawda dwie lewe rece do wypiekow ale czasami cos mi tam sie udaje, a czytajac widzi mi sie,ze niezbyt trudne to do wykonania. Mniemam,ze nic nie uda mi sie spierniczyc:-)
Aaa dziekuja W gardle to nie stanie zapewniam jak zyja roboty przy tym nic a nic, smacznego!
24 kwietnia 2017 12:55 / 7 osobom podoba się ten post
PĄCZKI ZIEMNIACZANE
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl.cukru
1/2 kostki drożdży
3 całe jajka
twarda marmolada
Ziemniaki przez maszynkę,dodać pozostałe składniki,ugnieśc ciasto ,jak ziemniaki zbyt wodniste to mąki trzeba troszkę więcej/na wyczucie/.Lepić małe kulki ,nakładać marmolady,zalepić i smażyc na głębokim oleju.Można posypac c.pudrem lub oblać lukrem.Długo leżą i nie wysychają.Mniam mniam.Mama zrobiła:)
Barbara48 (Usunięty)
24 kwietnia 2017 13:00 / 1 osobie podoba się ten post
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl.cukru
1/2 kostki drożdży
3 całe jajka
twarda marmolada
Ziemniaki przez maszynkę,dodać pozostałe składniki,ugnieśc ciasto ,jak ziemniaki zbyt wodniste to mąki trzeba troszkę więcej/na wyczucie/.Lepić małe kulki ,nakładać marmolady,zalepić i smażyc na głębokim oleju.Można posypac c.pudrem lub oblać lukrem.Długo leżą i nie wysychają.Mniam mniam.Mama zrobiła:)
Uwagi:)Na świeżo:):) Ciasto ma odchodzić od ręki. Oleju ma byc tyle,żeby swwobodnie pływały. Nie wkładać duzo sztuk do garnka bo rosną szybko.
Smacznego:):):):)
Barbara48 (Usunięty)
27 kwietnia 2017 09:04 / 4 osobom podoba się ten post
Wyszłam z wprawy, za szybko zalałam galaretką. Biszkopt z przepisu Ivanilki z truskawkami i jagodami.
pytajka (Usunięty)
27 kwietnia 2017 09:43 / 2 osobom podoba się ten post
Powiem tylko-łomatko FM-jeśli -jak twierdzisz-różnie Ci wychodzi pieczenie,to zrób roladę jabłkową.Nie może nie wyjść! Podpowiem tylko iż do jabłek dodaję orzechy a nawet żurawinę czy sułtanki. Właśnie jutro upiekę-a co?! ....tylko raz
Jablecznik kruche ciasto 4,5 szkl. maki, 1,5 kostki margaryny, 1,5 szkl. cukru, 5 zoltek, 2 cale jaja, 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto podzielic na pol i do lodowki na 2 godziny.Wyrabiajac pamietac na poczatku zrobic tak- do maki dac kawalki margaryny i siekac wszystko. Po 2 godzinach wyciagnac jedna polowke ciasta i zetrzec na tarce bezposrednio na blache i piec na zloty kolor przez 15 do20 minut. Po ostudzeniu posypuje to ciasto 1/3 szkl. bulki tartej, na to jablka a na jablka scieram druga polowke ciasta z lodowki, piec godzine w 180 stopni. Jablka kupuje w tych wiekszych sloikach a dodaje cynamon i pol szk. cukru i fertig.
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl.cukru
1/2 kostki drożdży
3 całe jajka
twarda marmolada
Ziemniaki przez maszynkę,dodać pozostałe składniki,ugnieśc ciasto ,jak ziemniaki zbyt wodniste to mąki trzeba troszkę więcej/na wyczucie/.Lepić małe kulki ,nakładać marmolady,zalepić i smażyc na głębokim oleju.Można posypac c.pudrem lub oblać lukrem.Długo leżą i nie wysychają.Mniam mniam.Mama zrobiła:)
Wczoraj zrobiłam pączki ziemniaczane.Bardzo dobre,bardzo się szybko robi i bardzo szybko zniknęły z talerza ;) pierwszy raz piekłam pączki i na dodatek z ziemniaków.Super przepis,polecam :)
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.