Koleżanka mówiła, że bardzo dobre, też się dziwiłam, że tak można, ale ona z tych wypiekających dużo i chętnie, więc pewnie ma rację.
Tak to leci: 3 szklanki mąki ziemniaczanej kostka masła 5 zółtek 5 łyżek cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany olejek cytrynowy cukier waniliowy Zagnieść ciasto, podzielić na połowy i jedną połową wylepić dno blachy. Do pozostałej połowy dodać ok. 1 i pół łyżki kakao, wyrobić i mocno schłodzić. Na ciasto białe rozłozyć pokrojone w kostkę renety, posypać cynamonem. 5 białek ubić ze szklanką cukru, dosypać 2 budynie waniliowe lub śmietankowe i rozłozyć na jabłkach. Na tarce zetrzeć ciasto schłodzone, piec ok. 1h w 180*C.
Salazar - piekłaś już to ciasto z mąki ziemniaczanej? ..... jak wyszło?
Mąka ziemniaczana dodaje sypkości/kruchości. Gdy nie mam krupczatki do kruchego ciasta - mieszam zwykła mąkę z ziemniaczaną, ale dodaję jej max. 1/3 ..... inaczej ciasto się rozpada. Dlatego ciekawa jestem jak wychodzi ze 100% mąki ziemniaczanej?
Wg. mnie w ogóle nie wychodzi (przynajmniej z formy ) całkiem się rozsypie
Salazar - piekłaś już to ciasto z mąki ziemniaczanej? ..... jak wyszło?
Mąka ziemniaczana dodaje sypkości/kruchości. Gdy nie mam krupczatki do kruchego ciasta - mieszam zwykła mąkę z ziemniaczaną, ale dodaję jej max. 1/3 ..... inaczej ciasto się rozpada. Dlatego ciekawa jestem jak wychodzi ze 100% mąki ziemniaczanej?
Wg. mnie w ogóle nie wychodzi (przynajmniej z formy :lol1:) całkiem się rozsypie :-)
Gabrysia, niekoniecznie. Piekłam biszkopt, gdzie użyłam mąki ziemniaczanej tylko. Było pulchne i delikatne - tylko na drugi dzień gumowate trochę.
Gabrysia, niekoniecznie. Piekłam biszkopt, gdzie użyłam mąki ziemniaczanej tylko. Było pulchne i delikatne - tylko na drugi dzień gumowate trochę.
No nie wiem ..... Biszkopt - to zupełnie inne ciasto. Podstawą są jajka/żółtka i stosunkowo niewielki dodatek mąki.
Tutaj ciasto po zarobieniu jest gęste/twarde (o ile się w ogóle da zarobić/skleić). Ja kiedyś przedobrzyłam z dodatkiem mąki ziemniaczanej do kruchego (miałam małą resztę pszennej) - ciasto wyszło pyszne ..... ale trzeba je było je ść łyżeczkami
No nie wiem ..... Biszkopt - to zupełnie inne ciasto. Podstawą są jajka/żółtka i stosunkowo niewielki dodatek mąki.
Tutaj ciasto po zarobieniu jest gęste/twarde (o ile się w ogóle da zarobić/skleić). Ja kiedyś przedobrzyłam z dodatkiem mąki ziemniaczanej do kruchego (miałam małą resztę pszennej) - ciasto wyszło pyszne ..... ale trzeba je było je ść łyżeczkami :lol2:
Faktycznie, kruchego jeszcze nie robiłam, ale neci mnie, bo ja generalnie pszennej mąki nie jadam.
To nie znasz Niemców - jeszcze darmowe - płacić nie trzeba... Nie licz na to, że cos ci zostało - za dobrze wygląda... za smacznie.
Zostały dwa kawałki migdałowego i z sześć szarlotki :). Migdałowe dobre, z niemieckiej gazety, w De występuje jako Wachauer Torte i na pewno zrobię do niego jeszcze jedno podejście, ale tym razem w ogóle nie dam mąki. Benito, znam Niemców, bo pracuję w De naprawdę długo i przyznaję, że z tym o czym piszesz, nigdy nie miałam do czynienia. Są ludzie i ludzie po prostu, a rodzina, o której mówię (6 lat tutaj pracuję, więc ich trochę znam) jest bardzo ze sobą zżyta i niezwykle rozwinięta kulinarnie, na byle gnieciucha tak szybko nie polecą ;).
Salazar - piekłaś już to ciasto z mąki ziemniaczanej? ..... jak wyszło?
Mąka ziemniaczana dodaje sypkości/kruchości. Gdy nie mam krupczatki do kruchego ciasta - mieszam zwykła mąkę z ziemniaczaną, ale dodaję jej max. 1/3 ..... inaczej ciasto się rozpada. Dlatego ciekawa jestem jak wychodzi ze 100% mąki ziemniaczanej?
Wg. mnie w ogóle nie wychodzi (przynajmniej z formy :lol1:) całkiem się rozsypie :-)
Gabrysiu, nie piekłam, bo ja ogólnie nie szaleję z wypiekami ani tu, ani w Pl, ale koleżanka polecała i zaręczała, że bardzo dobre i inne. Wiem, że ona je piekła na święta, więc raczej kroić się dało ;). Może jutro z nią będę rozmawiać, więc dopytam o szczegóły :).
Zostały dwa kawałki migdałowego i z sześć szarlotki :). Migdałowe dobre, z niemieckiej gazety, w De występuje jako Wachauer Torte i na pewno zrobię do niego jeszcze jedno podejście, ale tym razem w ogóle nie dam mąki. Benito, znam Niemców, bo pracuję w De naprawdę długo i przyznaję, że z tym o czym piszesz, nigdy nie miałam do czynienia. Są ludzie i ludzie po prostu, a rodzina, o której mówię (6 lat tutaj pracuję, więc ich trochę znam) jest bardzo ze sobą zżyta i niezwykle rozwinięta kulinarnie, na byle gnieciucha tak szybko nie polecą ;).
6 lat w jednym miejscu? Szacun. Fajnie wiedzieć, że tak też się da, bo już myślałam, że myślenie moje sie skrzywiło. Ciasto bez mąki - na migdałach ? możesz zapodać przepis ?
6 lat w jednym miejscu? Szacun. Fajnie wiedzieć, że tak też się da, bo już myślałam, że myślenie moje sie skrzywiło. Ciasto bez mąki - na migdałach ? możesz zapodać przepis ?
Dzięki Benitko, tak się poskładało (wyczułam potencjał miejsca i siedzę dotąd ;)), ale od zawsze byłam długodystansowcem.
Przepis wrzucę jutro wieczorem, bo karteluszek został w pracy. W tym cieście, które robiłam był niewielki dodatek mąki (chyba 30 g), ale w przepisach w necie są tylko jajka, mielone migdały, czekolada i cukier. Technicznie to wyglada jak czekoladowy biszkopt migdałowy, nawet proszku nie ma :).
Dzięki Benitko, tak się poskładało (wyczułam potencjał miejsca i siedzę dotąd ;)), ale od zawsze byłam długodystansowcem.
Przepis wrzucę jutro wieczorem, bo karteluszek został w pracy. W tym cieście, które robiłam był niewielki dodatek mąki (chyba 30 g), ale w przepisach w necie są tylko jajka, mielone migdały, czekolada i cukier. Technicznie to wyglada jak czekoladowy biszkopt migdałowy, nawet proszku nie ma :).
Przepis brzmi dobrze. Poczekam.
Ja też jestem długodynsansowcem. Na obecnej szteli jestem 2 lata i zostanę dokąd sie da - planuję, że to już ostatnie moje miejsce w opiece. Jak bedzie - zobaczymy - już nic nie muszę.
Ja też jestem długodynsansowcem. Na obecnej szteli jestem 2 lata i zostanę dokąd sie da - planuję, że to już ostatnie moje miejsce w opiece. Jak bedzie - zobaczymy - już nic nie muszę.
Benito, leci tak ;)
Wachauer Torte mit Mandeln 5 jajek 140 g cukru 50 g półgorzkiej czekolady (Zartbitter) 140 g mielonych migdałów 30 g mąki
Oddzielić białka od żółtek, żóltka utrzeć z połową cukru, białka ubić z druga połową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do masy żółtkowej. Dodawać na przemian migdały, pianę, przesiana mąkę, na końcu resztę piany. Formę wysmarować masłem i posypać mąką, piec w 180* ok. 45 minut.
Krem: 120 g miękkiego masła 80 g półgorzkiej czekolady 1 jajko 80 g cukru pudru
Masło utrzeć, czekoladę rozpuścic i dodac do masła, potem jajko, cukier i ucierać do puszystości. Ciasto przeciąć, przełożyć połowa kremu, resztą posmarować górę i boki, obsypać uprazonymi płatkami migdalowymi (100 g).
Tyle "mój" przepis. Nie było podane na jaka tortownicę, zrobiłam na dużej i wyszło za płaskie. W przepisach z netu zamiast migdałów są mielone orzechy włoskie lub laskowe, gorzka czekolada i nie ma wcale dodatku mąki. Wtedy proporcje są takie: 7 jajek, 50 g gorzkiej czekolady, 140g orzechów i 140 g cukru.
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.