Wypieki #2

27 października 2016 14:37 / 3 osobom podoba się ten post
Właśnie w piekarniku piecze się Crumble - znacie ? Po polsku to owoce pod kruszonką. Zrobiłam z jabłkami i żurawina. Cały dom pachnie wanilią i cynamonem. Wierzch posypałam moimi ukochanymi migdałami. Na 15 do kawy na ciepło zjemy.
Chętnych zapraszam.
28 października 2016 12:05 / 7 osobom podoba się ten post
Babka cytrynowa z przepisu Michasi :)
Degustacja po poludniu  :)
28 października 2016 20:23 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

Właśnie w piekarniku piecze się Crumble - znacie ? Po polsku to owoce pod kruszonką. Zrobiłam z jabłkami i żurawina. Cały dom pachnie wanilią i cynamonem. Wierzch posypałam moimi ukochanymi migdałami. Na 15 do kawy na ciepło zjemy.
Chętnych zapraszam.

Nie znam :) Poproszę przepis :)
28 października 2016 22:46 / 2 osobom podoba się ten post
Misiek

A ja wypieki to miewam tylko czasami na twarzy:czerwieni sie:.

Jak mi kobieta coś miłego powie, albo napisze:-).

Misiek , jesteś bardzo fajny 
28 października 2016 23:48 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie znam :) Poproszę przepis :)

Crumble - owoce pod kruszonką.
Formę do zapiekanek wysmarować cieniutko masłem.
Wrzucić tam owoce - jakie masz - posłodzone do smaku i z 1 lub 2 łyzeczkami mąki ziemniaczanej.
Np. mi smakowało z czerwoną porzeczką, wczoraj było jesiennie: jabłka pokrojone w plasterki z żurawiną.
Na owoce zwykła kruszonka, czyli mąka, cukier, masło, odrobina proszku do pieczenia (ja dodałam też płatki orkiszowe).
Na wierzchu posypałam płatkami migdałowymi (niekoniecznie).
Piec 45 min - 180 stopni.

Najprostrze ciasto swiata. Ciepłe nakłada sie łyżką, bo dół moze być "marmoladowy". Dziś na zimno juz dało sie kroić nożem.
Podaje sie w naczyniu, w którym się piekło - nie da się wyjąć "elegancko"
28 października 2016 23:50 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Crumble - owoce pod kruszonką.
Formę do zapiekanek wysmarować cieniutko masłem.
Wrzucić tam owoce - jakie masz - posłodzone do smaku i z 1 lub 2 łyzeczkami mąki ziemniaczanej.
Np. mi smakowało z czerwoną porzeczką, wczoraj było jesiennie: jabłka pokrojone w plasterki z żurawiną.
Na owoce zwykła kruszonka, czyli mąka, cukier, masło, odrobina proszku do pieczenia (ja dodałam też płatki orkiszowe).
Na wierzchu posypałam płatkami migdałowymi (niekoniecznie).
Piec 45 min - 180 stopni.

Najprostrze ciasto swiata. Ciepłe nakłada sie łyżką, bo dół moze być "marmoladowy". Dziś na zimno juz dało sie kroić nożem.
Podaje sie w naczyniu, w którym się piekło - nie da się wyjąć "elegancko"

Dziękuję :)
29 października 2016 14:35 / 1 osobie podoba się ten post
Dziękuję
To będzie pleśniak,tylko że kakao sie skończyło.Trudno,bedzie bez.
Ja tu mam 8 km do najbliższego sklepu
29 października 2016 19:23 / 1 osobie podoba się ten post
Upiekłam już,pleśniaka w wersji uproszczonej czyli bez kakaowego ciasta.Wygląda ładnie,a jak smakuje to jutro sie okaże
29 października 2016 19:24
Marta

Upiekłam już,pleśniaka w wersji uproszczonej czyli bez kakaowego ciasta.Wygląda ładnie,a jak smakuje to jutro sie okaże

a focia gdzie?
29 października 2016 19:26
Marta

Upiekłam już,pleśniaka w wersji uproszczonej czyli bez kakaowego ciasta.Wygląda ładnie,a jak smakuje to jutro sie okaże

Marta dawaj fotkę !
29 października 2016 19:31 / 5 osobom podoba się ten post
No zara zara,niech wystygnie
Nie wiem czy to można nazwać pleśniakiem,raczej chyba nie
Ciasto wg przepisu Basi48,na to wiśnie ( mrożone mialam),na to ubite białka z cukrem,na to kruszonka!

29 października 2016 20:04
Marta

No zara zara,niech wystygnie:-)
Nie wiem czy to można nazwać pleśniakiem,raczej chyba nie:-)
Ciasto wg przepisu Basi48,na to wiśnie ( mrożone mialam),na to ubite białka z cukrem,na to kruszonka!

Ja lubię ciepłe !!
Już prawie czuję, jakie to pyszne !
29 października 2016 21:58 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

No zara zara,niech wystygnie:-)
Nie wiem czy to można nazwać pleśniakiem,raczej chyba nie:-)
Ciasto wg przepisu Basi48,na to wiśnie ( mrożone mialam),na to ubite białka z cukrem,na to kruszonka!

Marta ciacho jest super,takie jak trzeba.
To kakaowe ciasto to bardziej wizualnie jest potrzebne, jasne jest też ok.
29 października 2016 22:10
Jutro ja piekę pleśniaka z wisienkami,uwielbiam to ciasto .
29 października 2016 22:20 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Jutro ja piekę pleśniaka z wisienkami,uwielbiam to ciasto .

Dawno temu robiłam według trochę innego przepisu. Ciasto dzieliło się na 3 części, jedna była z kakaem. Po kolei szło: ciasto białe, powidła, pokrojone orzechy włoskie, część białego i kakaowego, piana i znowu białe z kakaowym. Dobre było :)!

Od koleżanki dostałam przepis na szarlotkę z mąki ziemniaczanej, piekła któraś coś takiego?