Wypieki #2

18 października 2016 22:20 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

:brawo1:mistrzostwo. ja uczę się rózyczek ale dużo mi brakuje do Ciebie:0

Dzięki 
23 października 2016 13:10 / 9 osobom podoba się ten post
BABKI CYTRYNOWE
Dzisiaj nie miałam w planach wypieków, ale moja moderna koleżanka z którą jezdze na zakupy uprosiła mnie o "byle co" i obiecała że przez następne wyjazdy nie będzie mnie ciągac po ekssklepach to upiekłam i sobie. Babka jest wilgotna i bardzo cytrynowa.
- 250gr.mąki
-250 gr cukru/ ja dałam 200gr ze względu na Pdp/
- 200gr roztopionego masła
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5 jaj /oddzielnie białka/
 - 2 cytryny 
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło,pózniej mąkę i proszek i cukier wanil.wlewamy sok z cytryn i ztartą skórkę i na koniec ubite białka delikatnie mieszamy. temperatura 170st, 40-50min rozgrzany piekarnik 
Smacznego:)
26 października 2016 12:15 / 7 osobom podoba się ten post
Dziiaj urodzinowo:)dekoracje sama robiłam z czekolady:)zobaczymy co w środku.
26 października 2016 12:20 / 6 osobom podoba się ten post
margaritka59

Wychodzę stąd , poczułam jakby spadek cukru w organizmie :lol3:

Wejście tutaj to dla mnie tortury 
26 października 2016 20:10 / 2 osobom podoba się ten post
upiekłam dzisiaj według przepisu Michasi, babka leciutka, puszysta, pachnąca i oczywiście pyszna, nie mogłam sie doczekac az ostygnie tak pachniało w całym mieszkaniu, dzieki Michasiu za swietny przepis :)
27 października 2016 09:38
No że ja tu jeszcze nie trafiłam Panie cuda tutaj, cuda tutaj wyprawiają, a raczej wypiekają

Ostatnio w necie natknęłam się na takie oto ciasto:

Może któraś z uzdolnionych już piekła?
Sama mam chęć przeogromną wypróbować ten przepis, ale mam obawy czy szpinak z mascarpone to dobre połączenie?
27 października 2016 09:41 / 1 osobie podoba się ten post
ewal8

No że ja tu jeszcze nie trafiłam :-) Panie cuda tutaj, cuda tutaj wyprawiają, a raczej wypiekają:brawo1:

Ostatnio w necie natknęłam się na takie oto ciasto:

Może któraś z uzdolnionych już piekła?:-)
Sama mam chęć przeogromną wypróbować ten przepis, ale mam obawy czy szpinak z mascarpone to dobre połączenie?:-)

nie piekłam, ale jadłam, moja kuzynka je piecze i nazywa "leśny mech". Jest pyszne
27 października 2016 09:56
Alutka1

nie piekłam, ale jadłam, moja kuzynka je piecze i nazywa "leśny mech". Jest pyszne

Dziękuję Ci dobra kobieto.
Już jakiś punkt zaczepienia jest.
Pędzę zaraz po szpinak i mascarpone
27 października 2016 10:05 / 1 osobie podoba się ten post
ewal8

Dziękuję Ci dobra kobieto. :aniolki:
Już jakiś punkt zaczepienia jest.
Pędzę zaraz po szpinak i mascarpone :-)

Ale przepis daj! I pozniej sie pochwal jak wyszlo bom ciekawa
27 października 2016 10:11 / 2 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Ale przepis daj! I pozniej sie pochwal jak wyszlo bom ciekawa:-)

Mysiu, ja znalazłam przepis na tym blogu plus parę innych wskazówek, które przepis ulepszyły

http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/12/ciasto-lesny-mech.html

27 października 2016 10:14 / 4 osobom podoba się ten post
A ja wypieki to miewam tylko czasami na twarzy.

Jak mi kobieta coś miłego powie, albo napisze.
27 października 2016 10:15
ewal8

Dziękuję Ci dobra kobieto. :aniolki:
Już jakiś punkt zaczepienia jest.
Pędzę zaraz po szpinak i mascarpone :-)

ale w przepisie jest maka krupczatka, jak ona nazywa się w niemczech?
To ciasto kuzynki posypane było malinami i jezynami
27 października 2016 10:26
Alutka1

ale w przepisie jest maka krupczatka, jak ona nazywa się w niemczech?
To ciasto kuzynki posypane było malinami i jezynami :-)

Auszugsmehl

Jestem w PL i bez problemu dostanę.
W Niemczech nigdy ne kupowalam, ale raz przez przypadek kupiłam mąkę instant i bardzo była podobna do krupczatki.
27 października 2016 10:29
ewal8

Auszugsmehl

Jestem w PL i bez problemu dostanę.
W Niemczech nigdy ne kupowalam, ale raz przez przypadek kupiłam mąkę instant :-) i bardzo była podobna do krupczatki.

dzieki,poszukam
27 października 2016 12:49 / 4 osobom podoba się ten post
 
Plesniak,lub Skubaniec z przepisu Brydzi :)

Przepis na skubańca. 0,5kg mąki,1kostka masła rozpuścić,3łyżeczki proszku,5 żółtek,zagnieść te składniki i podzielić na 3 części.Jedną częścią wylepić blaszke na to 1słoik dżemu i wiśnie z kompotu na to dajemy drugą czesc ciasta ale najpierw dodajemy do tego ciasta 2 łyżki kakao.Nastepnie na ta brazowe ciasto dodajemy orzechy,rodzynki i ubita piane z białek ze szklanka cukru .Na ta piane pokruszyć trzecia czesc ciasta pieczemy 40minuy 180stopni.Po wystygnięciu zrobić polewe,Pół kostki masła 4 łyżki cukru 2łyżki kakao 2 łyżki wody zagotować polewac gorącą polewą .Smacznego.