Poproszę o przepis na cykorię.Leżą w lodówce dwie sierotki a ja nigdy nie robiłam.Bym chciał i na zimno przepis i na ciepło.Dziękuję:)
Poproszę o przepis na cykorię.Leżą w lodówce dwie sierotki a ja nigdy nie robiłam.Bym chciał i na zimno przepis i na ciepło.Dziękuję:)
Ja robię na zimno z pomarańczą lub mandarynkami z puszki. Pokroić, dołożyć cząstki pomarańczy tzw fileciki, do tego sos winegret na bazie dobrej musztardy, soku pomarańczowego, octu winnego bądź cytryny, sól, pieprz i dobry olej, ja lubię rzepakowy tłoczony na zimno.Sosu sporo ,bo cykoria go "spija"
Odnośnie pierogów. Ostatnio oglądałam w tv jak robi pierogi rodowita Ukrainka. Do ciasta dodawała jajko i mleko zmieszane z wodą. Inaczej też przygotowywała pierogi do lepienia. Spróbowałam i powiem wam, że byłam zaskoczona. Po pierwsze ciasto wyszło bardzo plastyczne a po drugie o wiele szybciej lepiłam pierogi według jej sposobu. Chyba już tak będę robiła.
Dla Ani37. Mięso mielone mieszane(w domu duszę kawałki mięsa i sama modlę)lekko podsmażana z cebulką i jakąś przyprawą do mięsa w/g własnego uznania,podlewam wodą i chwilę duszę.Mieszam z ryżem i doprawiamy obficie pieprzem,vegetą natural,pieprzem ziołowym.Zawijam w liście kapusty i przekładam do (tutaj wysoka brytfanna wyłożona folią,bo już zjechana dość) gąsiora wyłożonego liśćmi kapusty. Zalewam wodą z rosołkiem,z kostki bądź prawdziwym.Na każdy gołąbek kładę odrobinę masła ,przykrywam pokrywką,ach skrapiamy Maggi i do piekarnika na 180-200 stopni na 1.5 godziny.Przed końcem zdejmuję pokrywkę,aby się ciut zezłociły..tu była folia. Sos, to pomidory pelate z puszki podduszone na masełku z rozmarynem i tymiankiem (akurat świeży) z przyprawami typu pieprz,vegeta i pasta pomidorowa,odrobiną cukru dla podbicia smaku.Później śmietaną 30% (niestety,ale to daje smak) z odrobiną mąki do zagęszczenia. Ach w domu zawsze robię z kapusty włoskiej. W domu lubią też wersję postną
(tam wigilijną) z grzybami ,modem kaszy gryczanej i pęczaku oraz ciut ryżu i oczywiście sos grzybowy. Mixem kasz
No Ci powiem,ze jeszcze nigdy nie modlilam sie nad miesem. To poprawia smak czy o inna inszosc kaman?:-)
No Ci powiem,ze jeszcze nigdy nie modlilam sie nad miesem. To poprawia smak czy o inna inszosc kaman?:-)
:smiech2: Mielę, a mi się zdarzało modlić,żeby się jakieś pięknie wyglądające w sklepie wołowińsko , wreszcie udusiło.Ale smaku to nie poprawia :smiech3:
Ciekawe czy trzy zdrowaśki wystarczą,bo jak więcej to już czasochłonne to danie..:hihi:
Ciekawe czy trzy zdrowaśki wystarczą,bo jak więcej to już czasochłonne to danie..:hihi:
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.