Zielone szparagi gotuje się bez obierania,około 6 minut w osolonej lekko wodzie i podaje się jako dodatek do mięsa albo sałatek. Białe szparagi obierasz specjalną obieraczką,wrzucasz do gotującej osolonej i troszkę osłodzonej wody i czekasz 8 minut. Nie mogą być miękkie bo są niedobre,widelec ma wchodzić z lekkiem oporem. Wyciagasz z wody i polewasz jak Ewunia radzi sosem holenderskiem gotowcem,albo masełkiem. Do tego gotowana szynka z opakowania,albo na wagę i gotowane kartofle. Trzeba szybko podawac bo zaraz stygną.
Z obierek gotujesz zupę na maśle,potem przecedzasz i doprawiasz solą,cukrem ,ja jadłam doprawioną śmietaną słodką ,z ugotowanym na twardo jajkiem.Również dodajesz szparagi pokrojone w kawałki . Jako smakoszka wszelkich zup,za szparagowymi pomyjami nie przepadam,dla mnie to takie niewiadomo co.
Ja też doprawilam śmietanką w niektórych przepisach jest jeszcze żółtko jajka ale nie miałam odwagi z tym żółtkiem eksperymentować, żeby się nie zwazylo. Dla mnie ta zupa jest mało wyrazista, taka bez smaku......Natomiast szparagi bardzo lubię.
ivanilia40 (Usunięty)
19 kwietnia 2017 20:57 / 2 osobom podoba się ten post
Ja też doprawilam śmietanką w niektórych przepisach jest jeszcze żółtko jajka ale nie miałam odwagi z tym żółtkiem eksperymentować, żeby się nie zwazylo. Dla mnie ta zupa jest mało wyrazista, taka bez smaku......Natomiast szparagi bardzo lubię.
Dla mnie też ta zupa taka bezpłciowa,a szparagi bardzo lubię. Można zjeść ich tonę i się nie przytyje.
Ja też doprawilam śmietanką w niektórych przepisach jest jeszcze żółtko jajka ale nie miałam odwagi z tym żółtkiem eksperymentować, żeby się nie zwazylo. Dla mnie ta zupa jest mało wyrazista, taka bez smaku......Natomiast szparagi bardzo lubię.
Jak się dorzuci do bulionowki poskubanego wedzonego łososia to nabiera smaku I jadłam taką na polskiej Wigilii Niemieckich kubków smakowych nie odwazylam sie obrazic...
Knorr (Usunięty)
19 kwietnia 2017 22:35 / 1 osobie podoba się ten post
Ja też doprawilam śmietanką w niektórych przepisach jest jeszcze żółtko jajka ale nie miałam odwagi z tym żółtkiem eksperymentować, żeby się nie zwazylo. Dla mnie ta zupa jest mało wyrazista, taka bez smaku......Natomiast szparagi bardzo lubię.
Szparagi (bez względu na kolor) gotujemy w pozycji stojącej, główką do góry. Tzn. one mają stać w garnku )))). To ważne, ponieważ główki szparagowe są bardzo miękkie i o wiele szybciej gotują się od reszty. One wystarczy jak ugotują się w parze. Co zaś do kremu ze szparagów, to gotuję ziemniaka i cebulkę razem to miksując po ugotowaniu i lekkim wystudzeniu. Na koniec kładę masło. Dla mnie to bardzo smacznai aromatyczna zupa. Robię ją jutro właśnie. A dzisiaj wymyśliłem do białych gotowanych, swój własny, prosty aczkolwiek bardzo dziwny sos. Mojej Pdp bardzo smakował.
MeryKy (Usunięty)
19 kwietnia 2017 22:41 / 4 osobom podoba się ten post
Szparagi (bez względu na kolor) gotujemy w pozycji stojącej, główką do góry. Tzn. one mają stać w garnku :-))))). To ważne, ponieważ główki szparagowe są bardzo miękkie i o wiele szybciej gotują się od reszty. One wystarczy jak ugotują się w parze. Co zaś do kremu ze szparagów, to gotuję ziemniaka i cebulkę razem to miksując po ugotowaniu i lekkim wystudzeniu. Na koniec kładę masło. Dla mnie to bardzo smacznai aromatyczna zupa. Robię ją jutro właśnie. A dzisiaj wymyśliłem do białych gotowanych, swój własny, prosty aczkolwiek bardzo dziwny sos. Mojej Pdp bardzo smakował.
Hmmm a moja Pdp gotowala na patelni na leżąco. A sos był z mondaminu z dodatkiem cytryny i żółtka. Nawet zjadliwe to było
Ja też doprawilam śmietanką w niektórych przepisach jest jeszcze żółtko jajka ale nie miałam odwagi z tym żółtkiem eksperymentować, żeby się nie zwazylo. Dla mnie ta zupa jest mało wyrazista, taka bez smaku......Natomiast szparagi bardzo lubię.
Zoltko trzeba zahartowac, czyli rozetrzec i do roztartego np. w kubku dodawac lyzka male ilosci goracego wywaru nadal rozcierajac. Ta ciepla mase jak dodasz do zupy albo sosu, to juz nitek miec nie bedziesz.
Hmmm a moja Pdp gotowala na patelni na leżąco. A sos był z mondaminu z dodatkiem cytryny i żółtka. Nawet zjadliwe to było :mniam:
Bo to jest taki sos jak do polskiej ryzowej potrawki. A najlepszy jeszcze z rodzynkami
justak (Usunięty)
11 maja 2017 14:15 / 1 osobie podoba się ten post
Mam od jakiegoś czasu ochotę na szparagi, ale widocznie do sklepów w mojej okolicy nie dotarły ponieważ w wielu ich nie widziałam. A jeśli już to w bardzo wysokiej cenie, która odstraszała.
Za to polece przepis na grilla, który w ostatnim czasie bardzo mi posmakował: http://przepisy.pl/przepis/tapas-baklazany-z-grilla
Bakłażanki z grilla. Bardzo proste, aromatyczne dzięki sosikowi. I na ostatnim grillu jaki robiliśmy zniknęły o wiele szybciej niż mięsko.
KLUSKI Z DZIURKĄ Ugotowac obrane ziemniaki,ok.1kg,ugnieśc porządnie,uklepać na płasko i podzielić na krzyż.jedną ćwiarke wybrać ,odłozyć,w puste miejsce dosypac mąki ziemniaczanej z mała "górką" ,dodać 1 całe jako/ziemniaki muszą być letnie ,bo inaczej w zetknięciu z goracymi jajko się może ściąć/Wyrobić masę rękami aż się wszystko ładnie połączy .Lepić nieduże kulki i palcem robić wgłębienie.Wrzucać na osoloną gotująca się wodę i gotować ok 10 min,aż się ze 2x obrócą w garnku.Ale tez nie za długo bo się na paciaję zamienią:)Ja sprawdzam zawsze jedną kluchę czy już dobra jest:)Wyciągać łyżką cedzakową.Dodatki do klusek wg uznania,gulasz,bigos,sos z torebki grzybowy lub inny,skwarki,śmietana z cukrem też podleci:)Do tego wystarczy zwyczajna mizeria i obiadek gotowy:)Zapomniałam!Tę odłożona ćwiartke ziemniaków po dodaniu mąki ziemniaczane w pustę miejsce dorzuć do masy z powrotem!
Poproszę o przepis na cykorię.Leżą w lodówce dwie sierotki a ja nigdy nie robiłam.Bym chciał i na zimno przepis i na ciepło.Dziękuję:)
Ja odcinam końcówki, wstawiam do zimnej wody (albo zalewam pojedyncze listki), trochę leży w tej wodzie, odsączam, skrapiam cytryną i zjadam Najbardziej gorzkie są duże, z czerwonymi/różowymi końcówkami. Znaczy stare Smaczniejsze są mniejsze, z zielonakwymi listkami. Oczywiście też sałatkę można zrobić z ulubionymi dodatkami. I np. majonezem
KLUSKI Z DZIURKĄ Ugotowac obrane ziemniaki,ok.1kg,ugnieśc porządnie,uklepać na płasko i podzielić na krzyż.jedną ćwiarke wybrać ,odłozyć,w puste miejsce dosypac mąki ziemniaczanej z mała "górką" ,dodać 1 całe jako/ziemniaki muszą być letnie ,bo inaczej w zetknięciu z goracymi jajko się może ściąć/Wyrobić masę rękami aż się wszystko ładnie połączy .Lepić nieduże kulki i palcem robić wgłębienie.Wrzucać na osoloną gotująca się wodę i gotować ok 10 min,aż się ze 2x obrócą w garnku.Ale tez nie za długo bo się na paciaję zamienią:)Ja sprawdzam zawsze jedną kluchę czy już dobra jest:)Wyciągać łyżką cedzakową.Dodatki do klusek wg uznania,gulasz,bigos,sos z torebki grzybowy lub inny,skwarki,śmietana z cukrem też podleci:)Do tego wystarczy zwyczajna mizeria i obiadek gotowy:)Zapomniałam!Tę odłożona ćwiartke ziemniaków po dodaniu mąki ziemniaczane w pustę miejsce dorzuć do masy z powrotem!
Robię tak samo, tylko bez jajka... i bez jajka robię ciasto na pierogi...
Robię tak samo, tylko bez jajka... i bez jajka robię ciasto na pierogi... :-)
Ciasto na pierogi obowiązkowo bez jajka:)3szkl.mąki,3 łyżki oleju i 1 szkl.gorącej wody plus szczypta soli. A do tych klusek jakby się jajka nie dodało to tez by się nic nie stało,ew.można samo biało jak z czegoś zostanie.
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.