Przepisy kulinarne

06 czerwca 2014 23:06
greenandy

Milicja juz odjechala? Bo jakos nie chce mi sie spac jeszcze...

Milicja zmieniła swój protokół z akcji.... Mi też się spać nie chce
06 czerwca 2014 23:06 / 1 osobie podoba się ten post
a może ktoś potrzebuje przepis na ciążę????
06 czerwca 2014 23:08
Dawaj emi,ja wprawdzie znam,bo dwie pociechy mam,ale moze komu innemu sie przyda
06 czerwca 2014 23:09
greenandy

Dawaj emi,ja wprawdzie znam,bo dwie pociechy mam,ale moze komu innemu sie przyda:-)

Mój przepis nie nadaje się na publiczne forum, za erotyczny :)))))))))))))))
06 czerwca 2014 23:11
To może zaczniemy tak: wziąć dwa jajka...
06 czerwca 2014 23:11
greenandy

To może zaczniemy tak: wziąć dwa jajka...

kiełbaskę
06 czerwca 2014 23:40
greenandy

To może zaczniemy tak: wziąć dwa jajka...

musimy jeszcze co najmniej bułkę dodać, bo inaczej nic nam nie wyjdzie :DDDDDDDDDD
07 czerwca 2014 00:44 / 2 osobom podoba się ten post
emi

musimy jeszcze co najmniej bułkę dodać, bo inaczej nic nam nie wyjdzie :DDDDDDDDDD

dwa jajka, kiełbasę, bułkę dodajemy,delikatnymi ruchamy wyrabiamy na łożnicy i odstawiamy do wyrosnięcia.
07 czerwca 2014 06:36
Dzisiejszy obiad:
 
Karfoffelauflauf mit Hackfleisch  und Endiviensalat.
 
 
14 czerwca 2014 09:06
Szukałem odpowiedniego wątku, by móc wstawić poniższe video i chyba znalazłem.

Na poniższym filmiku znajduje się porada na dłuższe przechowywanie bananów. Ktoś z was już to stosował?


14 czerwca 2014 10:40 / 5 osobom podoba się ten post
IMBIR

cytat" dobrze wszystkim znany imbir który kojarzy nam się najczęściej z dodatkiem do herbat, grzanego piwa, do sushi... Jednak jego wykorzystanie jest znacznie obszerniejsze a wachlarz pozytywnych działań jakimi skutkuje jego spożywanie na pewno zaskoczy nie jednego z Was.
Co zyskamy włączając imbir do naszej diety? Jakie znaczenie ma jego spożywanie w odchudzaniu i walce o zgrabną sylwetkę? Czy może zaszkodzić albo czy istnieje możliwość przedawkowania go?

1. IMBIR W WALCE Z KILOGRAMAMI

Pobudza apetyt - w pozytywnym sensie tego znaczenia. Świeże kłącze imbiru to według wielu lekarzy jeden z najskuteczniejszych środków na zgagę. Imbir wchłania kwasy, które cofnęły się z żołądka do przełyku i łagodzi podrażnienia. Dzięki temu pieczenie znika, a żołądek lepiej pracuje wydzielając odpowiednią ilość kwasów potrzebnych do strawienia posiłku. Zakłócone trawienie sprawia, ze jedzenie dłużej zalega nam w żołądku bądź jelitach, co prowadzi do fermentacji, zachodzą mało przyjemne związki chemiczne, które to oprócz dolegliwości gastrycznych prowadzą do zwiększenia masy ciała. A imbir niwelując wzdęcia spłaszcza nam brzuch :) Ma działanie moczopędne, pomoże więc pozbyć się obrzęków.

Pomaga spalać tłuszcz - podobnie jak CYNAMON czy CHILI o których już Wam pisałam, imbir poprawia metabolizm pomagając spalać tłuszcz bezpośrednio, powodując spadek wagi nie będący wynikiem utraty wody czy zdrowej masy ciała. Dodatkowo sprawia, że dłużej czujemy się syci, co przedkłada się na to, że jemy mniej a ogólna suma pochłanianych kalorii ulega zmniejszeniu :)

Łagodzi ból zmęczonych mięśni - na przykład po wysiłku na treningu czy jakiejkolwiek innej działalności fizycznej. Oznacza to bowiem, iż mniej czasu wymaga regeneracja zmęczonych lub przeciążonych mięśni. Jest wtedy więcej czasu na ruch a co za tym idzie, zastępowanie masą mięśniową tłuszczu, który to spala się tym szybciej im więcej mięśni mamy.

Reguluje poziom glukozy we krwi - Badania z Australii sugerują, że imbir może pomóc utrzymać poziom glukozy we krwi w ryzach. Jest to ważne, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na utratę masy ciała i przyrostu masy ciała, a także w jaki sposób czujesz się w ciągu dnia- energiczny i ospały. Jeśli zauważyłeś, że masz popołudniu "awarię" to prawdopodobnie ze względu na poziom cukru we krwi. Dodając imbir do obiadu możemy dodać sobie energii na całą resztę dnia i pobudzić naszą koncentrację.

Pomaga lepiej wchłaniać zdrowe składniki odżywcze do krwi innych produktów - podczas odchudzania tracimy wiele witamin i mikroelementów, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie organizmowi. Jako, ze tkanka tłuszczowa i występująca nadwaga znacznie ten proces utrudniają, imbir przyjdzie nam z pomocą i poprzez poprawienie metabolizmu poprawia znacznie przyswajalność potrzebnych nam substancji odżywczych.

2. ZDROWIE

Poprawia krążenie krwi- oraz rozgrzewa od wewnątrz, dlatego to wspaniały dodatek do grzanego piwa czy wina. Na zimne stopy i dłonie pomoże właśnie herbatka z imbirem i cynamonem. Poleca się go osobom ospałym i ociężałym.

Łagodzi bóle stawów- działa przeciwzapalnie, jego regularne spożywanie może znacząco zmniejszyć te dolegliwości.

Działa na przeziębienie- rozgrzewa i zwalcza infekcje, pomaga w bólu zatok, rozszerza naczynia krwionośne pomagając w lepszym oddychaniu, kiedy męczy nas katar, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Warto go dodać do herbaty lub jako przyprawy do posiłku.

Znacząco zwiększa odporność - spożywając imbir, choroba nas się nie ima, nawet gdy dokoła inni kichają i prychają, nas katar ani gorączka nie dotyczy. Można się pokusić o stwierdzenie, że imbir działa jak najlepsze lekarstwo podnosząc odporność na wszelkie infekcje

3. INNE DOLEGLIWOŚCI

Jest świetny na mdłości - pod nadzorem lekarza dla kobiet w ciąży na poranne mdłości a także dla wszystkich, którzy cierpią na chorobę lokomocyjną.

Skutecznie neutralizuje przykry zapach z ust- jeśli zajdzie taka potrzeba, zarówno po spożyciu czosnku, kawy czy innych produktów powodujących nieprzyjemny zapach z buzi, imbir będzie świetnym neutralizatorem.

Imbir działa na cellulit - zarówno olejek imbirowy wcierany w skórę jak i świeży imbir skutecznie pobudzają krążenie krwi, usuwając toksyny z organizmu i usprawniając dotlenienie komórek ciała.

4. IMBIR JAKO AFRODYZJAK... i nie tylko

Zwiększa popęd seksualny - jego właściwości poprawiające krążenie krwi w organizmie mają ogromne znaczenie w kwestii zbliżeń miłosnych.

Niezastąpiony pomocnik kobiet podczas menstruacji- korzeń imbiru łagodzi objawy PMS i dolegliwości miesiączkowe, bo działa rozkurczowo.

Poranek rozpoczynaj z imbirem, jest to naturalny i świetny sposób na dzień pełen energii i znaczne podkręcenie metabolizmu :)

2 cm kawałek świeżego imbiru obieramy i kroimy w drobną kostkę lub plastry. Zalewamy wodą, około pół szklanki, i zostawiamy na noc. Rano dolewamy ok 100 ml gorącej wody oraz wciskamy połowę cytryny. Pijemy na czczo, 30 minut przed posiłkiem. Efekty widoczne są już po około 1o dniach stosowania. Polecam wszystkim odchudzającym się!

Smacznego!

Do celów leczniczych najlepiej stosować imbir świeży, choć suszony i sproszkowany jest równie skuteczny. Dodaje się go do różnych potraw, pije po zaparzeniu, w postaci herbatki oraz w nalewkach i winach.

Ja mam w domu świeży imbir, używam go do ryb, sałatek, herbaty a także do ryżu czy kaszy. Skoro posiada tle wspaniałych zalet, nie może go zabraknąć w kuchni ani w mojej osobistej walce o zdrową i szczuplejszą sylwetkę.


http://swiatkilkuwad.blogspot.com/2013/12/z-cyklu-sprzymierzeniec-odchudzania.html
25 czerwca 2014 22:55
Składniki na NALEWKĘ IMBIROWĄ

10 dag korzenia świeżego imbiru
2 cytryny
3 łyżki płynnego miodu lipowego
0.75 l wódki 45%
10dag cukru (lub troszkę mniej)

Imbir pokroić w cienkie plasterki wraz ze skórką. Cytryny sparzyć wrzątkiem i pokrój na ósemki. Do wyparzonego słoja włożyć wszystkie składniki i dodać cukier wedle uznania. Następnie zalać wódką całą zawartość naczynia tak, aby wszystkie składniki znajdowały się pod jej powierzchnią. Szczelnie zakręcić słój i odstawić na 8 tygodni w ciemne miejsce. Potrząsać słojem raz w tygodniu. Po upływie czasu przecedzić zawartość słoja przez bibułkowy filtr do kawy lub gazę. Rozlać do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć i odstaw na około 4 tygodnie. Wtedy nalewka jest gotowa do spożycia.Wódka 45%- połączyć szklankę spirytusu z niepełną szklanką wody.
SMACZNEGO SEKCIARY i ORIM:):):):)
25 czerwca 2014 23:00 / 3 osobom podoba się ten post
Matko kochana, gdziekolwiek wejdę na tym forum wszędzie imbir, o imbirze i z imbirem. To juz nosi znamiona pandemii:))))))))))))
28 czerwca 2014 11:30 / 2 osobom podoba się ten post
FALSCH FRIKADELE czyli kotleciki warzywne,z cyklu sobotnie porządki w lodówce:):):)

pół kalafiora
4 marchewki
1 duży ziemniak
zielenina
jajo całe
łyżka mąki
łyżka bułki tartej
łyżka startego żółtego sera
przyprawy wg uznania

Kalafior i marchewke ugotowac na pół twardo-kalafiora rozgnieść na miazgę,marchew i surowego ziemniaka zetrzeć na duzych oczkach,dodac jajo,mąkę ,bułkę ,ser,zieleleninę i przyprawy.Dobrze wymieszać i zostawic ,żeby się przegryzło.Jak za rzadka kpnsystencja to podsypać bułki i maki ,ale nie za duzo bo twarde gnioty wyjda a nie frikadelki:)Lepić małe kotleciki i smażyć.Do tego zrobiłam sos pomidowrowy ,ale można każdy inny i surówka z sałaty lodowej z jogurtem.
Pomysła wzięłąm z głowy/opiekunka potrafi:)/-moje dziadeczki mięso jedzą ,ale niezbyt ochoczo a takie wynalazki lubią:)
11 lipca 2014 06:39 / 3 osobom podoba się ten post
ania37

IMBIR

cytat" dobrze wszystkim znany imbir który kojarzy nam się najczęściej z dodatkiem do herbat, grzanego piwa, do sushi... Jednak jego wykorzystanie jest znacznie obszerniejsze a wachlarz pozytywnych działań jakimi skutkuje jego spożywanie na pewno zaskoczy nie jednego z Was.
Co zyskamy włączając imbir do naszej diety? Jakie znaczenie ma jego spożywanie w odchudzaniu i walce o zgrabną sylwetkę? Czy może zaszkodzić albo czy istnieje możliwość przedawkowania go?

1. IMBIR W WALCE Z KILOGRAMAMI

Pobudza apetyt - w pozytywnym sensie tego znaczenia. Świeże kłącze imbiru to według wielu lekarzy jeden z najskuteczniejszych środków na zgagę. Imbir wchłania kwasy, które cofnęły się z żołądka do przełyku i łagodzi podrażnienia. Dzięki temu pieczenie znika, a żołądek lepiej pracuje wydzielając odpowiednią ilość kwasów potrzebnych do strawienia posiłku. Zakłócone trawienie sprawia, ze jedzenie dłużej zalega nam w żołądku bądź jelitach, co prowadzi do fermentacji, zachodzą mało przyjemne związki chemiczne, które to oprócz dolegliwości gastrycznych prowadzą do zwiększenia masy ciała. A imbir niwelując wzdęcia spłaszcza nam brzuch :) Ma działanie moczopędne, pomoże więc pozbyć się obrzęków.

Pomaga spalać tłuszcz - podobnie jak CYNAMON czy CHILI o których już Wam pisałam, imbir poprawia metabolizm pomagając spalać tłuszcz bezpośrednio, powodując spadek wagi nie będący wynikiem utraty wody czy zdrowej masy ciała. Dodatkowo sprawia, że dłużej czujemy się syci, co przedkłada się na to, że jemy mniej a ogólna suma pochłanianych kalorii ulega zmniejszeniu :)

Łagodzi ból zmęczonych mięśni - na przykład po wysiłku na treningu czy jakiejkolwiek innej działalności fizycznej. Oznacza to bowiem, iż mniej czasu wymaga regeneracja zmęczonych lub przeciążonych mięśni. Jest wtedy więcej czasu na ruch a co za tym idzie, zastępowanie masą mięśniową tłuszczu, który to spala się tym szybciej im więcej mięśni mamy.

Reguluje poziom glukozy we krwi - Badania z Australii sugerują, że imbir może pomóc utrzymać poziom glukozy we krwi w ryzach. Jest to ważne, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na utratę masy ciała i przyrostu masy ciała, a także w jaki sposób czujesz się w ciągu dnia- energiczny i ospały. Jeśli zauważyłeś, że masz popołudniu "awarię" to prawdopodobnie ze względu na poziom cukru we krwi. Dodając imbir do obiadu możemy dodać sobie energii na całą resztę dnia i pobudzić naszą koncentrację.

Pomaga lepiej wchłaniać zdrowe składniki odżywcze do krwi innych produktów - podczas odchudzania tracimy wiele witamin i mikroelementów, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie organizmowi. Jako, ze tkanka tłuszczowa i występująca nadwaga znacznie ten proces utrudniają, imbir przyjdzie nam z pomocą i poprzez poprawienie metabolizmu poprawia znacznie przyswajalność potrzebnych nam substancji odżywczych.

2. ZDROWIE

Poprawia krążenie krwi- oraz rozgrzewa od wewnątrz, dlatego to wspaniały dodatek do grzanego piwa czy wina. Na zimne stopy i dłonie pomoże właśnie herbatka z imbirem i cynamonem. Poleca się go osobom ospałym i ociężałym.

Łagodzi bóle stawów- działa przeciwzapalnie, jego regularne spożywanie może znacząco zmniejszyć te dolegliwości.

Działa na przeziębienie- rozgrzewa i zwalcza infekcje, pomaga w bólu zatok, rozszerza naczynia krwionośne pomagając w lepszym oddychaniu, kiedy męczy nas katar, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Warto go dodać do herbaty lub jako przyprawy do posiłku.

Znacząco zwiększa odporność - spożywając imbir, choroba nas się nie ima, nawet gdy dokoła inni kichają i prychają, nas katar ani gorączka nie dotyczy. Można się pokusić o stwierdzenie, że imbir działa jak najlepsze lekarstwo podnosząc odporność na wszelkie infekcje

3. INNE DOLEGLIWOŚCI

Jest świetny na mdłości - pod nadzorem lekarza dla kobiet w ciąży na poranne mdłości a także dla wszystkich, którzy cierpią na chorobę lokomocyjną.

Skutecznie neutralizuje przykry zapach z ust- jeśli zajdzie taka potrzeba, zarówno po spożyciu czosnku, kawy czy innych produktów powodujących nieprzyjemny zapach z buzi, imbir będzie świetnym neutralizatorem.

Imbir działa na cellulit - zarówno olejek imbirowy wcierany w skórę jak i świeży imbir skutecznie pobudzają krążenie krwi, usuwając toksyny z organizmu i usprawniając dotlenienie komórek ciała.

4. IMBIR JAKO AFRODYZJAK... i nie tylko

Zwiększa popęd seksualny - jego właściwości poprawiające krążenie krwi w organizmie mają ogromne znaczenie w kwestii zbliżeń miłosnych.

Niezastąpiony pomocnik kobiet podczas menstruacji- korzeń imbiru łagodzi objawy PMS i dolegliwości miesiączkowe, bo działa rozkurczowo.

Poranek rozpoczynaj z imbirem, jest to naturalny i świetny sposób na dzień pełen energii i znaczne podkręcenie metabolizmu :)

2 cm kawałek świeżego imbiru obieramy i kroimy w drobną kostkę lub plastry. Zalewamy wodą, około pół szklanki, i zostawiamy na noc. Rano dolewamy ok 100 ml gorącej wody oraz wciskamy połowę cytryny. Pijemy na czczo, 30 minut przed posiłkiem. Efekty widoczne są już po około 1o dniach stosowania. Polecam wszystkim odchudzającym się!

Smacznego!

Do celów leczniczych najlepiej stosować imbir świeży, choć suszony i sproszkowany jest równie skuteczny. Dodaje się go do różnych potraw, pije po zaparzeniu, w postaci herbatki oraz w nalewkach i winach.

Ja mam w domu świeży imbir, używam go do ryb, sałatek, herbaty a także do ryżu czy kaszy. Skoro posiada tle wspaniałych zalet, nie może go zabraknąć w kuchni ani w mojej osobistej walce o zdrową i szczuplejszą sylwetkę.


http://swiatkilkuwad.blogspot.com/2013/12/z-cyklu-sprzymierzeniec-odchudzania.html

To jako afrodyzjak to ja nie chce bo ciezko bedzie hihihihihihihi:)))))))))))0