Placek drożdzowy: przepis na 1 blaszkę / ja podwoiłam/ - 400 gram mąki - 2 żółtka plus 1 całe jajo - 1 szkl. mleka - 100 gr masła - 30dkg drozdzy - 70 gr. cukru Mąkie przesiac do miski dodać ubite jaja z cukrem, rozpuszczone masło,/ drozdze rozpuszczone w 1/2 szkl. mleka z 1 łyżką cukru i 1 łyzką maki/ wlac do ciasta. Ciasto dobrze wyrobic odstawic na 30 min. niech urosnie, pózniej na blaszki/ ja wykładam papierem i piec 40 min w 180 st. kruszonka: - 60 gr. masła - 100gr. mąki - 60 gr. cukru zagnieśc i rozkruszyc na placki posmarowane białkiem:)
Produkty muszą być w tem.pokojowej,mleko można leciutko podgrzać,to rady mojej mamy.Tęsknię za jej drożdżowymi ciastami a przepis prawie taki sam,można robić z tego ciasta nadziewane bułeczki
Barbara48 (Usunięty)
19 lutego 2017 11:12 / 2 osobom podoba się ten post
Energia mnie rozpiera od rana. Nawet ciacho dla Pdp zrobilam
Barbara48 (Usunięty)
19 lutego 2017 11:13 / 1 osobie podoba się ten post
19 lutego 2017 14:16 / 1 osobie podoba się ten post
Popełniłam jabłkowiec:)Potrzeba na niego bardzo dużą blaszkę,u mnie w największej tortownicy.
1 nietopiona margaryna
1,5 szkl.cukru
ZMIXOWAĆ
4 całe jaja
WRZUCAĆ KOLEJNO PODCZAS MIXOWANIA
3szkl.mąki
TAK SAMO KOLEJNO I MIXOWAĆ
1łyżeczka proszku do piecz.
Mleko,dolewać do momentu aż masa w misce będzie jak gęsta śmietana/w pierwotnym przepisie było 6 łyżek mleka ,ale to za mało:(/
Połowę ciasta wylać na blachę/u mnie wyłożona papierem do piecz/ na to starte na grubych oczkach jabłka,ok.1,5 kg.Jak mam to do jabłek dodaję rodzynki albo wiórki kokosowe,ew.cynamon.Przykryć pozostałą częścią ciasta.Wkładać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przynajmniej 1,5 godz.,to w gazówce-w elektrycznym nie piekłam,więc nie wiem czy dłużej czy krócej trzeba.Ciasto rośnie wściekle i jest go bardzo dużo:):):)Posypać po ostygnięciu cukrem pudrem.Smacznego:)
Popełniłam jabłkowiec:)Potrzeba na niego bardzo dużą blaszkę,u mnie w największej tortownicy.
1 nietopiona margaryna
1,5 szkl.cukru
ZMIXOWAĆ
4 całe jaja
WRZUCAĆ KOLEJNO PODCZAS MIXOWANIA
3szkl.mąki
TAK SAMO KOLEJNO I MIXOWAĆ
1łyżeczka proszku do piecz.
Mleko,dolewać do momentu aż masa w misce będzie jak gęsta śmietana/w pierwotnym przepisie było 6 łyżek mleka ,ale to za mało:(/
Połowę ciasta wylać na blachę/u mnie wyłożona papierem do piecz/ na to starte na grubych oczkach jabłka,ok.1,5 kg.Jak mam to do jabłek dodaję rodzynki albo wiórki kokosowe,ew.cynamon.Przykryć pozostałą częścią ciasta.Wkładać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przynajmniej 1,5 godz.,to w gazówce-w elektrycznym nie piekłam,więc nie wiem czy dłużej czy krócej trzeba.Ciasto rośnie wściekle i jest go bardzo dużo:):):)Posypać po ostygnięciu cukrem pudrem.Smacznego:)
Kasiu, może być masło? Acha i jeszcze jedno, daje się zmiksować kostka masła z cukrem? Ja mam stary mikser do dyspozycji ze starego typu trzepaczkami i jakoś trudno mi to wyobrazić sobie. No chyba, że masło bardzo miękke ma być.
Kasiu, może być masło? Acha i jeszcze jedno, daje się zmiksować kostka masła z cukrem? Ja mam stary mikser do dyspozycji ze starego typu trzepaczkami i jakoś trudno mi to wyobrazić sobie. No chyba, że masło bardzo miękke ma być.
Da się, ale lepiej weź cukier puder, i tak, masło musi byc miękkie :).
Kasiu, może być masło? Acha i jeszcze jedno, daje się zmiksować kostka masła z cukrem? Ja mam stary mikser do dyspozycji ze starego typu trzepaczkami i jakoś trudno mi to wyobrazić sobie. No chyba, że masło bardzo miękke ma być.
Może być:)Ja kroję kostkę na kawałeczki i mixuję.Wyjmuję z lodówki troche wcześniej ,ale nie musi być super miękkie.
Kasiu, i Ty, strażniczka polszczyzny "mixujesz" :D ;)?!?
Ha ha,Salazarku,strażniczko Kasi:)MIX bardziej mi sie podoba niż MIKS:)Dlatego:):))MIX to wtręt angielski:):):)Poprawnie jest oczywiście miksować:)Przecież wiem:)
Ha ha,Salazarku,strażniczko Kasi:)MIX bardziej mi sie podoba niż MIKS:)Dlatego:):))MIX to wtręt angielski:):):)Poprawnie jest oczywiście miksować:)Przecież wiem:)
A ja wiem, że wiesz, dlatego się zdziwiłam i myślałam, że było kopiuj - wklej :). Mnie jest nawet trudno to napisać, ale ok, każdy ma swoje słabostki, nawet nieustraszona następczyni Romany ;) :D.
To masa cukrowa, bez migdałów , sama ją robiłam :tanczy:
Wygląda jak szmatka ))To znaczy, jak nakrycie na stół.
Barbara48 (Usunięty)
15 marca 2017 09:30 / 4 osobom podoba się ten post
Szalony popapraniec
ciasto:
- 4 duże jajka wielkość L
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- pół szklanki zmielonych orzechów ( u mnie ziemne niesolone)
- 2 łyżki cappucino smak orzechowy
masa:
- 1/2 l mleka 3,2%
- 2 budynie śmietankowe
- 150 g margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier. Mieszając dodawać po żółtku, następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodać olej. Wszystko razem wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do 1 dodać kakao i wymieszać, do 2- zmielone orzechy i cappucino a do 3- wiórki kokosowe, również wymieszać. Małą kwadratową blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać kolejno każdą część ciasta i delikatnie zamieszać w różne strony patyczkiem/ widelcem. Piec w piekarniku gazowym z termoobiegiem w 165 C 30-35 min.
Budyń ugotować w 1/2 l mleka. Gdy wystygnie do miski włożyć margarynę i utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając budyń- po 1 łyżce. Masa powinna być jednolita.
Przeciąć placek na pół, nasączyć obie połówki np. przegotowaną wodą z cukrem i spora ilością soku z cytryny. 1 placek posmarować kremem i przykryć drugim. Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.